Reţetă de murături 100% naturală din „patria sării”. Cum arată conservele în saramură de izvor ale Doamnei Găbiţa

O reţetă de conserve este transmisă din generaţie în generaţie în localitatea Mânzălești, din Buzău, unde saramura izvorăşte din pământ şi este pusă direct în borcane.
Filip Stan
28 sept. 2023, 15:04
Reţetă de murături 100% naturală din

Reţetă de murături inedită de la Buzău. România e plină de locuri fabuloase, obiceiuri străvechi și enigme încă neexplicate de experți. Printre locurile care trezesc semne de întrebare în rândul românilor se află și muntele din localitatea Mânzălești, Buzău. Localnicii totuși nu stau prea mult pe gânduri și se bucură de ceea ce le-a oferit natura. Oamenii își pregătesc de zor conservele pentru iarnă cu saramura care izvorăște direct din munte. Rețeta este perfectă pentru orice ai vrea să pui la conservat pentru iarnă. Informația este transmisă din generație în generație.

În plin sezon al murăturilor, gospodinele dintr-o localitate din Buzău îşi pregătesc conservele de iarnă cu saramura care izvorăşte din pământ. Localnicele pun legumele în apă sărată de munte. Reţeta 100% naturală este transmisă din generaţie în generaţie.

Reţeta de murături de la tanti Chivuţa. Cum arată „buncărul” cu conserve de iarnă

Ne aflăm la Mânzălești, veche localitate buzoiană de pe Valea Slănicului. Cele două gospodine au venit să se aprovizioneze cu saramura care iese din măruntaiele pământului, pentru a o folosi la mâncare.

Reţetă de murături inedită de la Buzău: Legume, doar din grădinile proprii

Locul din care izvorăște firul de apă sărată este cunoscut de toți oamenii din satul aflat la câteva sute de metri distanță. Doamna Găbița a fost adusă prima oară, în copilărie, de către bunicul ei, care era cărăuș pentru toți vecinii.

„Ne lua și pe noi când eram copii, ca să ne arate unde este această saramură benefică pentru toată comuna. De când mă știu copil, acest izvor curge încontinuu, iar acum ne pregătim pentru anotimpul toamnei, să pregătim toate murăturile cu această saramură”, spune doamna Găbița pentru adevărul.ro

În gospodăriile din Mânzălești, saramura care iese din pământ este folosită în fiecare toamnă la prepararea conservelor. Aici totul este natural, mai spune doamna Găbița, care asigură că în borcanul cu murături intră numai legumele și fructele adunate din grădina proprie.

Murături asortate ca la Moldova: ce reguli sfinte urmează bunicile din Bucovina pentru un gust desăvârşit
Ingredientele sunt spălate bine, curățate, feliate, apoi îndesate în recipient, împreună cu frunze de țelină și câteva fructe. Peste ghiveciul de legume și fructe proaspete din borcan se toarnă saramura adusă de la izvor. Este atât de sărată încât trebuie combinată cu multă apă dulce.

„O să punem două căni de saramură, iar restul completăm cu apă de la fântână. La cantitatea de cinci kilograme de apă, se pune o jumătate de kilogram de saramură. Această apă cu saramură din munte nu le lasă să se înmoaie, deoarece își iau sare cât știu ele că trebuie”, spune Găbița Anghel, gospodină din Mânzălești.

Frumoasele coline din Mânzăleşti, acoperite de o mantie albă de sare, şi platoul salin Meledic, brăzdat de grote uriaşe formate în sare, oferă peisaje spectaculoase. Turiştii ajunşi în zonă pot admira, printre altele, un lac cu apă dulce format pe un masiv de sare.

Murături: Un medic a dezvăluit ce se întâmplă cu organismul dacă le mănânci în fiecare zi

Murături: Un medic a dezvăluit ce se întâmplă cu organismul dacă le mănânci în fiecare zi. Murăturile sunt bogate în vitamine și minerale.

Murăturile sunt o sursă bună de vitamina K, care este importantă pentru sănătatea oaselor și pentru coagularea sângelui. De asemenea, conțin vitamina C, care întărește sistemul imunitar.

În cantități mici, murăturile conțin, de asemenea, vitamina A, care este importantă pentru sănătatea vederii și a pielii. Acest lucru este împărtășit de nutriționistul rus Dr. Vasilisa Ponomareva. Experta dezvăluie și ce schimbări apar în organism dacă această legumă conservată este consumată zilnic.

Printre acestea se numără îmbunătățirea activității gastrointestinale, a imunității, ameliorarea crampelor musculare, reducerea dorinței de a mânca incontrolabil, detoxifierea organismului. Dar este posibilă și o creștere a tensiunii arteriale.

Murăturile: Cum afectează consumul lor zilnic organismul

„O porție medie de această murătură are doar aproximativ 10 calorii, ceea ce o face o gustare ideală cu puține calorii”, spune expertul. Probioticele sunt bacterii benefice care susțin flora intestinală sănătoasă. Majoritatea murăturilor sunt produse prin fermentarea acidului lactic.

Bacteriile Lactobacillus transformă zahărul în acid lactic și ajută astfel la conservarea castraveților. Aceste bacterii trăiesc, de asemenea, în tractul nostru intestinal și promovează o digestie sănătoasă și un sistem imunitar puternic.

Consumul murăturilor menționate poate preveni crampele musculare. Acest lucru se datorează compoziției bogate în electroliți, cum ar fi sodiul și potasiul.

„Castraveții reglează zahărul din sânge. Ei au un indice glicemic scăzut. Acest lucru înseamnă că nu cresc glicemia la fel de mult ca alte alimente”, spune expertul. Nivelul ridicat al zahărului din sânge scade rapid, ceea ce duce la pofte alimentare.

Alimentele bogate în carbohidrați determină o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge și, astfel, cresc pofta de mâncare – nu este cazul castraveților.

În plus față de probioticele care se găsesc în ele, fibrele au și beneficii digestive. Acestea susțin sănătatea intestinelor și pot preveni constipația. Fibrele sunt, de asemenea, importante pentru creșterea bacteriilor intestinale benefice și ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

Murăturile conțin cantități semnificative de antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi. Aceste daune pot provoca, de exemplu, cancer și alte boli. Antioxidanții sunt, de asemenea, importanți pentru menținerea sănătății pielii și pot ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire și la prevenirea ridurilor.

Avertisment: De ce nu ar trebui să mănânci cantități mari din această murătură

Motivul este conținutul ridicat de sare din ea. „Prea multă sare poate duce la hipertensiune arterială și probleme renale. Oricine suferă de aceste probleme de sănătate ar trebui să își limiteze consumul de murături menționate”, adaugă expertul, potrivit actualno.com.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Cum a fost țepuit un român în Turcia: ”Ce era să fac? Să mă iau la bătaie cu ei?!”
Capital.ro
Amendă de 2.000 de lei. Românii au interzis. Legea care se aplică deja în toată țara
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Noua înşelătorie care face ravagii în România. „Au luat câte 200.000 de euro de la Guvern”
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Locul din România în care te naști din nou. Tot stresul se elimină pe aceste meleaguri
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la mama ei: 'N-are rost!'
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Tragedie pe DN7 din Arad: Un tânăr de 22 de ani a murit pe loc după ce prietenul său de 18 ani a intrat în coliziune frontală cu un TIR
Capital.ro
Obligatoriu de la 1 septembrie. Amendă și 5 puncte de penalizare. S-a dat ordin de la UE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri între Xi Jinping și Volodimir Zelenski
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?