Rețetă de murături asortate fără conservanți! Rețeta este una extrem de simplă și nu trebuie să îți faci griji că o să petreci foarte mult timp în bucătărie.
Tot ce trebuie să faci este să urmezi instrucțiunile de mai jos, iar la final o să obții cele mai bune murături asortate pe care le-ai mâncat în viața ta.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru început se spală bine murăturile și se așază pe rând într-un butoi curat.
Atenție, pentru a avea parte de un gust senzațional așază legumele amestecate astfel încât aromele să se combine.
Înainte de a așeza în butoi pepenii, înțeapă coaja cu o furculiță astfel încât să pătrundă saramura în pulpă și să se mureze perfect.
După ce ai așezat toate legumele, acoperă-le cu frunze de vișin și pune apa din fântână astfel încât să le acopere.
De exemplu, gospodina noastră a pus în acest an murăturile într-un butoi de 60 de litri, în care a adăugat 30 de litri de apă și 0,75 grame de sare.
Pune bine capacul și ai grijă ca din când în când să le vânturi pentru a evita ca acestea să se înmoaie și să se strice.
Dacă te întreb care este cantitatea de legume pe care trebuie să o pui la murat, ei bine, gospodina noastră spune că nu este una standard și că murăturile puse după ochi sunt cele mai bune.
Prețul pentru un borcan de murături, la târgurile tradiționale de toamnă, este unul destul de piperat. Românii se pregătesc pentru sezonul rece, iar legumele puse la murat nu au cum să lipsească din cămară.
În această perioadă, gospodinele pregătesc borcanele cu murături pentru iarnă. Pentru cei care nu au suficient timp, există opțiunea de a le achiziționa gata preparate în cadrul târgurilor tradiționale de toamnă.
Când vine vorba de legumele de pus la murat, gogonelele și castraveții sunt la mare căutare în piețe. Gospodinele pun la murat chiar și pepene, care este delicios sub orice formă.
Pentru că sunt cei mai căutați pentru pus la murat, castraveții se pot găsi la târguri la prețuri bune, chiar mai mici decât anul trecut. Clienții îi pot achiziționa chiat și cu 2-3 lei/kilogram. Anul trecut, kilogramul costa 7 lei.
„Am luat nişte harbuzi (pepeni), vreau să iau şi nişte gogonele, castraveţi. Ce să facem, ne pregătim de iarnă”, a spus un bărbat prezent la piață, potrivit Observator News.
Chiar dacă prețurile sunt accesibile în piețe, lucrurile se schimbă atunci când vine vorba de târgurile de toamnă. Produsele sunt mai scumpe, dar există și o explicație pentru asta.
„Preţurile sunt raportate la munca pe care o depunem, noi cel puţin aşa le practicăm şi le spunem tuturor că sunt preţuri de muncă”, a spus un producător pentru sursa citată.
Unii producători oferă și sfaturi despre cum să pună corect murăturile.
„Începem cu 2-3 frunze de ţelină. Câteva bucăţele de morcovi, câteva bucăţele de ţelină şi neapărat usturoiul şi hreanul”, a explicat unul dintre aceștia.
Un borcan de 5 kilograme cu legume murate, adică un mix, costă 50 de lei. Gogoșarii murați costă 75 de lei, prețurile fiind la fel ca în 2022.