Rețetă de murături asortate fără conservanți! Secretul gospodinelor din Moldova a fost aflat

Suntem în plin sezon al murăturilor, iar gospodinele trebăluiesc de zor pentru a-și pregăti cămările pentru iarnă. Pe lângă zacuscă, castraveți, gogonele și alte conserve, femeile din Moldova pregătesc de zeci de ani murături asortate. Astăzi, vă vom dezvălui secretul murăturilor asortate pe care l-am descoperit de la o gospodină extrem de pricepută din Galați.
Alina Costache
21 oct. 2023, 15:59
Rețetă de murături asortate fără conservanți! Secretul gospodinelor din Moldova a fost aflat
Rețetă de murături asortate fără conservanți! Sursa foto: Gabriela Bucătaru

Rețetă de murături asortate fără conservanți! Rețeta este una extrem de simplă și nu trebuie să îți faci griji că o să petreci foarte mult timp în bucătărie.

Citește și Rețeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman. Trucul pe care ar trebui să îl știe orice gospodină, ca să iasă extrem de gustoasă

Rețetă de murături asortate fără conservanți!

Tot ce trebuie să faci este să urmezi instrucțiunile de mai jos, iar la final o să obții cele mai bune murături asortate pe care le-ai mâncat în viața ta.

Ingrediente: 

  • pepe;
  • gogonele;
  • conopidă;
  • morcov;
  • ardei iute;
  • țelină;
  • castraveți;
  • usturoi;
  • frunze de vișin;
  • apă rece din fântână.

Mod de preparare: 

Pentru început se spală bine murăturile și se așază pe rând într-un butoi curat.

Atenție, pentru a avea parte de un gust senzațional așază legumele amestecate astfel încât aromele să se combine.

Înainte de a așeza în butoi pepenii, înțeapă coaja cu o furculiță astfel încât să pătrundă saramura în pulpă și să se mureze perfect.

După ce ai așezat toate legumele, acoperă-le cu frunze de vișin și pune apa din fântână astfel încât să le acopere.

De exemplu, gospodina noastră a pus în acest an murăturile într-un butoi de 60 de litri, în care a adăugat 30 de litri de apă și 0,75 grame de sare.

Pune bine capacul și ai grijă ca din când în când să le vânturi pentru a evita ca acestea să se înmoaie și să se strice.

Dacă te întreb care este cantitatea de legume pe care trebuie să o pui la murat, ei bine, gospodina noastră spune că nu este una standard și că murăturile puse după ochi sunt cele mai bune.

Cât costă un borcan de murături la târgurile tradiționale de toamnă

Prețul pentru un borcan de murături, la târgurile tradiționale de toamnă, este unul destul de piperat. Românii se pregătesc pentru sezonul rece, iar legumele puse la murat nu au cum să lipsească din cămară.

În această perioadă, gospodinele pregătesc borcanele cu murături pentru iarnă. Pentru cei care nu au suficient timp, există opțiunea de a le achiziționa gata preparate în cadrul târgurilor tradiționale de toamnă.

Când vine vorba de legumele de pus la murat, gogonelele și castraveții sunt la mare căutare în piețe. Gospodinele pun la murat chiar și pepene, care este delicios sub orice formă.

Pentru că sunt cei mai căutați pentru pus la murat, castraveții se pot găsi la târguri la prețuri bune, chiar mai mici decât anul trecut. Clienții îi pot achiziționa chiat și cu 2-3 lei/kilogram. Anul trecut, kilogramul costa 7 lei.

„Am luat nişte harbuzi (pepeni), vreau să iau şi nişte gogonele, castraveţi. Ce să facem, ne pregătim de iarnă”, a spus un bărbat prezent la piață, potrivit Observator News.

Chiar dacă prețurile sunt accesibile în piețe, lucrurile se schimbă atunci când vine vorba de târgurile de toamnă. Produsele sunt mai scumpe, dar există și o explicație pentru asta.

„Preţurile sunt raportate la munca pe care o depunem, noi cel puţin aşa le practicăm şi le spunem tuturor că sunt preţuri de muncă”, a spus un producător pentru sursa citată.

Unii producători oferă și sfaturi despre cum să pună corect murăturile.

„Începem cu 2-3 frunze de ţelină. Câteva bucăţele de morcovi, câteva bucăţele de ţelină şi neapărat usturoiul şi hreanul”, a explicat unul dintre aceștia.

Un borcan de 5 kilograme cu legume murate, adică un mix, costă 50 de lei. Gogoșarii murați costă 75 de lei, prețurile fiind la fel ca în 2022.

Citește și Rețetă de murături asortate fără conservanți! Rețeta este una extrem de simplă și nu trebuie să îți faci griji că o să petreci foarte mult timp în bucătărie

 

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Apartamentele pe care să nu le cumperi niciodată, chiar dacă au prețuri tentante. Le găsești în marile orașe precum București sau Cluj, dar nimeni nu îți va spune acest detaliu
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Discuție HALUCINANTĂ între mama și suspectul crimei din Brăila: „Mai mult de 12, 13 ani nu faci”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Prețul ireal pe care îl cere proprietarul unei garsoniere de 11 mp, din Cluj-Napoca: „Deschizi ușa și sari direct în pat”. Anunțul a ajuns viral pe rețelele sociale
Capital.ro
Cristian Cioacă e terminat. Decizia care îl înfundă pe fostul soț al Elodiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Descoperirea făcută de oamenii legii, care ar putea rezolva definitiv cazul crimei din Brăila! A fost găsită în casa mamei suspectului
substantial.ro
Nave militare rusești vor acosta în Cuba la sfârșitul lunii iulie
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!