Mod de preparare:
Curăță și toacă cățeii de usturoi fin sau zdrobește-i folosind o presă de usturoi. Spală bucățile de carne de pui și condimentează-le cu sare și piper. Încălzește uleiul într-o tigaie adâncă la foc mediu. Adaugă bucățile de carne de pui și prăjește-le până devin aurii pe toate părțile. Adaugă usturoiul tocat peste carne și amestecă timp de aproximativ un minut. Presară făina peste carne și amestecă pentru a forma un amestec omogen. Adaugă roșiile pasate în tigaie și amestecă bine. Toarnă smântâna și supa de pui sau apa în tigaie. Amestecă din nou. Adaugă frunza de dafin și boiaua dulce în tigaie. Acoperă tigaia și lasă ostropelul să fiarbă la foc mic timp de 30-40 de minute sau până când carnea de pui este fragedă. Gustă sosul și adaugă sare și piper după preferință. Scoate frunza de dafin din ostropel. Servește ostropelul de pui cu smântână alături de garnitura ta preferată și presară pătrunjel proaspăt tocat peste preparat.
De ce să mănânci ostropel de pui
Prepararea ostropelului de pui este simplă și gustul este remarcabil. Există diverse variante de ostropel de pui, inclusiv una cu smântână, toate fiind apreciate pentru savoarea lor.
Ostropelul de pui este un fel tradițional românesc, în care bucăți de carne de pui sunt gătite într-un sos bogat din roșii, ceapă, usturoi și condimente. Termenul „ostropel” derivă din slavona veche „ostrepeti”, cu sensul de a amesteca cu lingura, referindu-se la modul în care carnea și sosul sunt combinate în timpul gătitului.
Această mâncare este răspândită în toate regiunile României, fiind o parte esențială a gastronomiei tradiționale. Rețeta de ostropel de pui are o bază în tradițiile culinare românești, reflectând influențele istorice și culturale ale regiunii. De-a lungul timpului, rețeta s-a adaptat și a evoluat, însă esența sa, ca un fel de mâncare delicios și reconfortant, a rămas constantă, aducând bucurie în căminurile românilor.