Reţeta de pască mănăstirească a trebui să fie cunoscută de orice gospodină. Chiar dacă majoritatea gospodinelor preferă preparatele care nu necesită mult timp petrecut în bucătărie şi care sunt gata în doi timpi şi trei mişcări, acest preparat după reţetă mănăstirească presupune ceva mai mult timp petrecut în faţa aragazului şi a blatului de lucru, dar rezultatul este de-a dreptul spectaculos. Pasca mănăstirească are o aromă deosebită şi o textură fină.
Ingrediente pentru aluat
Citeste si Pască fără aluat. Rețetă inedită de pască cu sos de fructe de pădure și mentă
Ingrediente pentru umplutură
Pentru prepararea aluatului, se încălzeşte puţin lapte pe aragaz, apoi se toarnă pe drojdie pentru a o înmuia. Se face o plămadă, se încorporează uşor şi făina şi se lasă la crescut. Între timp, se bat ouăle cu zahărul şi mirodeniile, se adaugă un strop de sare în aluat, se adaugă încă un pic de lapte cald. Se adaugă stafidele, apoi se începe frământarea. Pe parcursul frământării, se mai adaugă un pic de făină, pentru că aluatul trebuie să fie destul de vârtos. După ce e gata, se acoperă cu un prosop curat şi se pune la crescut.
Citeste si Reţetă de pască cu rom, cocos şi fructe de pădure
Se trece, apoi, la pregătirea compoziţiei de brânză. Se amestecă totul pentru ca toate ingredientele să se încorporeze foarte bine. Albuşul de la aluat îl introducem în compoziţia de brânză. Din aluatul crescut se întinde o foaie care reprezintă baza, apoi se începe să se lucreze colacul, care va fi împletit în patru. Colacul împletit se aşază în tavă şi se adaugă umplutura care se pune şi sub colac. Apoi se împleteşte cruce care se aşază deasupra. Se unge cu ou pe deasupra apoi se bagă la cuptor.