Masa de Paşte trebuie să fie îmbelşugată: ouă roşii, miel, cozonac, pască și multe altele. Cu puțin timp înainte de Paște, gospodinele caută rețete speciale de pască și vor să pună pe masă mâncăruri delicioase. Totuși, nu mulți s-au întrebat de ce are pasca forma rotundă și care este simbolul copturii cu brânză.
Caracterul ritual al pascăi este subliniat de data prescrisă de tradiție când trebuie pregătită, în joia sau sâmbăta din Săptămâna Mare, se arată în volumul ”Sărbători și Obiceiuri Românești”, semnat de Ion Ghinoiu.
Pasca se face din făină de grâu de cea mai bună calitate. De cele mai multe ori, pasca are o forma rotundă pentru că se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde. Aluatul dospit se pune în tăvi speciale pentru pască, după care, de jur împrejur, se așează aluatul împletit din două sau trei sucituri și se lasă totul la crescut. În mijlocul tăvii se așează, apoi, brânză de vaci, pregătită cu zahăr, ouă, mirodenii și stafide.
Pasca este împodobită cu o cruce, incluzând astfel toată simbolistica Crucifixului, iar pe margine sunt două fâşii de cocă răsucite, întruchipând coroana de spini a lui Hristos. În momentul în care se pune la cuptor, femeile de la ţară fac semnul crucii cu lopată pe pereţii cuptorului, spunând: „Cruce-n casă, Cruce-n piatră, Dumnezeu cu noi la masă, Maica Precistă pe fereastră”.
Citește și: Rețetă de tartă cu prune. Cel mai delicios desert de post și foarte simplu de făcut
Pască cu brânză de vaci:
1. Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă, adăugându-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură.
2. Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântâna, zahărul, coaja de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle. Se amestecă toate cu mixerul, iar la sfârşit se adaugă stafidele.
3. Foaia de aluat se aşază în tava unsă cu unt după ce a crescut. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza.
4. Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore, se pudrează cu zahăr şi se serveşte.