Reţete de post preparate de chefii Scărlătescu, Bontea şi Dumitrescu. Cătălin Scărlătescu este fără doar și poate unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați bucătari din țară. Preparatele lui i-au cucerit pe români și nu numai. Mulți se inspiră din ceea ce el gătește. Iată o rețetă pentru post, gustoasă, simplă și gata în doar câteva minute.
Ce rețetă de post recomandă Cătălin Scărlătescu
Rețeta de post a lui Cătălin Scărlătescu este un preparat foarte căutat prin restaurante, iar cu ajutorul acestuia îi poți impresiona pe toți cei dragi, paste cu pesto de busuioc și rucola. Ingredientele nu sunt unele sofisticate și se găsesc rapid prin magazine.
Pentru paste cu pesto de busuioc și rucola ai nevoie de: paste scurte (fusili, penne rigate sau casarecce), busuioc proaspăt, rucola, ulei de măsline, muguri de pin și sare și piper. Atenție, pastele nu trebuie să conțină ou. În caz contrar, rețeta nu mai este de post.
Chef Scărlătescu, rețetă vegetariană la început de primăvară. „P-asta nu ați văzut-o!”
Primul pas este să fierbeți pastele în apă cu sare. Sunt suficiente 3 litri de apă pentru un 1 kilogram de paste. Următorul pas este să tăiați fin busuiocul proaspăt și rucola. Acestea se pun într-un blender cu ulei de măsline extravirgin.
Separat, se prăjesc muguri de pin în cuptor, până ce vor prinde culoare. Odată rumeniți, jumătate dintre mugurii de pin se pun la blenduit cu ulei, busuioc și rucola. Ultimul pas este ca pastele să fie amestecate într-un bol cu sosul pesto.
Postul Paștelui este unul dintre cele mai importante din an și al doilea cel mai mare după cel al Crăciunului. Durează 40 de zile, perioadă în care credincioșii sunt îndemnați să evite preparatele pe bază de carne, ouă, lapte sau brânză. Sunt favorabile cele din legume.
De altfel, se spune că într-o perioadă de post este de evitat și untdelemnul. Mulți însă nu înțeleg de ce nu ar trebui să consume și ulei în Postul Paștelui, fiindcă nu este un ingredient de frupt. Pentru a lămuri misterul, preoții au o explicație.
”Sigur că este produs vegetal, însă postul fără ulei nu are legătură cu proveniența uleiului, ci cu faptul că a mânca mâncare gătită cu ulei este o nevoie mai mare. În general, mâncarea gătită cu ulei este mai gustoasă decât cea fără ulei. Părinții monahi și unii mireni mănâncă fără ulei în timpul postului, pentru a nu-și îndulci simțurile, cu gustul bun al mâncării”, a transmis preotul Cristian pentru publicația Adevărul.
Ne aflăm în Postul Paştelui şi de cele mai multe ori nu mai știm ce să gătim. Dar pentru a scăpa de această grijă chef Sorin Bontea ne recomandă o rețetă de plăcintă cu varză, numai bună pentru această perioadă de post.
Chef Sorin Bontea, juratul emisiunii „Chefi la cuțite”, ne recomandă o rețetă specială de plăcintă de post cu varză, numai bună pentru Postul Paştelui: „Acum ceva timp am fost la un prieten acasă și am mâncat o plăcintă de post cu varză făcută de mama lui, genul ăla de plăcintă moldovenească… Mama ei de plăcintă… A fost așa de bună! Am cerut rețeta ca să o fac și eu”, a spus Sorin Bontea.
Sorin Bontea: O să începem cu aluatul, pentru că trebuie să-l las să se odihnească 30 de minute. 500 ml de apă caldă, nu fierbinte, o lingură de zahăr, o linguriță de sare, 3 linguri de ulei, o lingură de oțet și 700-750 gr de făină. Atenție, pot fi și 800 gr, pentru că e în funcție de umiditatea pe care o are făina.
Ciorbă de fasole ca la restaurant. Ingredientul secret pe care Chef Florin Dumitrescu îl folosește
După ce a pus toate ingrediente în robotul de bucătărie a spus: „Pentru genul acesta de aluat folosesc cârligul pentru frământare. Pentru aluat iau de obicei făină tip 650, aceea de pâine. Când începe aluatul să se strângă pe cârlig, este aproape gata, a explicat bucătarul. În timp ce robotul mixa aluatul, chef Sorin Bontea a mai adăugat din când în când câte o lingură de făină, apoi încă o lingură de ulei. Atunci când aluatul începe să nu mai lipească înseamnă că este gata. Apoi și-a trecut mâna puțin prin făină, ca să pună și pe aluatul din bol, puțin, pe margine, pentru a-l putea desprinde de pe marginile vasului.
„Las aluatul să se odihnească 30 de minute. Între timp călesc ceapa și varza. Punem ulei într-o oală, lăsăm puțin să se încingă, punem ceapa, o călim puțin, cu grijă să nu se ardă, apoi punem varza. Am folosit jumătate de varză și două cele potrivite. Eu nu călesc foarte mult varza, ci doar cât să fie sticloasă și să se înmoaie puțin, pentru că vreau să rămână și crocantă”, a mai spus chef Sorin Bontea.
După ce a dat la o parte de pe foc oala în care a călit ceapa și varza, le-a condimentat cu sare și piper, după gust, apoi le-a lăsat să se răcească. Apoi, a început să prelucreze aluatul. A presărat făină pe un blat de lucru, a împărțit aluatul în opt bucăți cât de cât egale, pe care le-a format cu o mână până au devenit „mingiuțe”, apoi le-a aplatizat și apoi le-a întins cu sucitorul, având grijă să rămână cât mai rotunde.
Foaia de aluat astfel întinsă are un mare secret, spune chef Sorin Bontea: „Trebuie făcută cât mai subțire, să se vadă degetul prin ea. Și ar fi bine să fie atât de mare cât este diametrul tigăii folosite”.
Apoi a pus ulei la încins într-o tigaie, 3 linguri, apoi a pus varză pe foaie, într-un strat suficient de gros, și a împăturit plăcinta astfel încât să sudeze bine marginile. A pus apoi plăcinta la prăjit, a lăsat-o câteva zeci de secunde pe o parte și, când a simțit că s-a rumenit puțin a întors-o. „Nu le finalizez la prăjit, ci în cuptor.
Așa că fiecare plăcintă a fost doar puțin rumenită în tigaia cu ulei, apoi fiecare bucată a fost scoasă și pusă pe foaie de copt, într-o tavă, care a fost dată la cuptor. A mai lăsat astfel plăcintele la gătit, la 180 de grade Celsius, pentru încă 10-15 minute.
Sursa: click.ro.
Credincioșii din țara noastră deja se află, de câteva zile bune, în Postul Paștelui, iar cei care își doresc să se bucure de „dulce” în această perioadă, pot apela la rețeta de prăjitură a lui Chef Florin Dumitrescu!
Este o prăjitură simplă, pe bază de mălai și care, în total, nu are decât câteva ingrediente! Dar, acest preparat de post are un gust deosebit, fiind rețeta folosită de către Chef Florin Dumitrescu.
Iar cei dintre noi care ne aflăm în căutarea unui preparat gustos în post, vor aprecia, cu siguranță, această rețetă!
Practic, nu avem nevoie decât de câteva ingrediente simple, pentru a pregăti această părjitură de post. Este vorba despre 100 de grame de mălai, 200 de grame de făină, cât și de 150 de grame de zahăr pudră. Desigur, pe lângă acestea, mai trebuie să avem la îndemână și un pliculeț de praf de copt, cât și doar un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu.
Apoi, pentru a putea pregăti această prăjitură simplă de post, ne mai trebuie și 300 de ml de lapte de migdale, cât și o portocală, inclusiv coaja acesteia. Odată ce avem pregătite toate aceste ingrediente, vom putea începe să gătim!
Partea cea mai bună atunci când vine vorba despre această rețetă este faptul că ea este foarte ușor de pregătit! Chiar și cei dintre noi care nu avem prea multă experiență în bucătărie vom putea pregăti prăjitura ușor și rapid! Primul pas pe care trebuie să îl facem este să amestecăm într-un vas mălaiul, zahărul pudră, cât și făină. Apoi, vom putea adăuga și bicarbonatul și vom amesteca din nou.
Foarte încet, vom adăuga și laptele de migdale peste aceste ingrediente și vom amesteca bine. Coaja de portocală trebuie adăugată, de asemenea, în compoziție. Mai departe, vom pune hârtie de copt într-o tavă, iar apoi vom adăuga toată compoziția în vas.
Prăjitura trebuie pusă la cuptor vreme de 30 de minute, la o temepratură de 170 de grade. Între timp, folosind patru lingurițe de zahăr pudră și zeama unei portocale, vom pregăti și siropul. La final, după ce prăjitura s-a și răcit, vom adăuga siropul peste ea.