Rețetă de prăjitură cu nucă și miere. I se mai spune și „desertul regal” și se găsește în toate cofetăriile

Unul dintre cele mai apreciate preparete dulci este această prăjitură cu nucă și miere, căruia i se mai spune și "desertul regal". În trecut, doar bucătarii cu multă experiență puteau face asta în trecut. Acum, se găsește în aproape toate cofetăriile, însă cel mai bun se face într-o anumită parte a lumii.
Alina Costache
29 nov. 2024, 14:06
Rețetă de prăjitură cu nucă și miere. I se mai spune și
Conservatorul Cum se prepară baclavaua, celebra prăjitură cu nucă și miere

Prăjitură cu nucă și miere. Acest desert adorat de multă lume este sărbătoriy pe data de 17 noiembrie, când este Ziua Mondială a Baclavalei, care este, fără îndoială, una dintre cele mai remarcabile delicii ale bucătăriei turcești.

Citește și: Cine e considerată a fi cea mai mare bucătăreasă din România. Pe lângă pasiunea pentru gătit, știa trei limbi străine și a terminat Conservatorul

Cum se prepară baclavaua, celebra prăjitură cu nucă și miere

Rețeta baclavalei este transmisă din generație în generație la Gaziantep, printr-o relație maestru-ucenic. Singura modalitate de a obține acest gust este atenția la detalii și precizie.

Se întinde foietajul în 40 sau 45 de straturi, umplându-l cu fistic local și unt. Aluatul se coace în cuptoare tradiționale, iar după coacere se adaugă șerbetul.

Inițial, a fost considerat un desert regal sau ceremonial – baclavalua a fost concepută pentru prima dată în bucătăriile Imperiului Otoman. Servirea baclavalei în zile speciale, cum ar fi nunțile, a fost păstrată ca tradiție în Turcia până în ziua de azi.

A apărut ciocolata Dubai contrafăcută

Așa se face că, în Turcia, a apărut pe piață ciocolata Dubai contrafăcută. Mai exact, umplutura verde obținută din fistic amestecat cu cataif a fost înlocuită cu cremă pentru prepararea căreia s-a folosit… mazăre verde. Îngrijorător este și faptul că cei mici poftesc la această ciocolată de lux și nu toți părinții își permit să le cumpere, ceea ce accentuează diferențele sociale.

Președintele Confederației Consumatorilor (TÜKONFED), Aydın Ağaoğlu, a făcut apel public pentru a opri „nebunia ciocolatei Dubai” care a cuprins țara.

Ciocolata Dubai provoacă o adevărată frenezie de consum de lux, stimulând în special copiii și tinerii să aspire la produse costisitoare și extravagante”, a declarat Ağaoğlu.

În Turcia, ciocolata Dubai originală a atins prețuri exorbitante. O tabletă de 100 g ajunge să fie comercializată cu 400 de lire, aproximativ 54 de lei. Prețurile în continuă creștere au dus la apariția de produse contrafăcute. Nu doar fisticul din umplutură a fost înlocuit cu mazăre, ci și ciocolata, unii producători apelând la cacao inferioară.

Această ciocolată ajunge să fie un simbol al consumului de lux, determinând copiii să-și dorească ceva ce nu este accesibil tuturor. În consecință, părinții sunt nevoiți să le explice copiilor de ce unii pot consuma acest produs, iar alții nu, ceea ce accentuează discrepanțele sociale. Sunt informații că acest produs scump se vinde chiar și în cantinele școlare. Dacă acestea se confirmă, ar trebui luate măsuri imediate”, a spus Ağaoğlu.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol