Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Sarmalele se numără printre preparatele tradiționale nelipsite de pe masa de sărbători a românilor. În această perioadă, gospodinele fac pregătiri intense pentru masa de Crăciun. Fac cumpărăturile necesare și adună cele mai bune rețete pentru ca preparatele pe care le pun pe masă de sărbători să fie fără cusur.
Maestrul gastronomiei românești Radu Anton Roman a dezvăluit, în lucrarea sa „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, cum reușea să facă niște sarmale delicioase, de ți se topeau în gură.
Ingrediente
Două verze,
Pentru umplutură a nevoie de un kilogram de carne de porc tocată, 3 morcovi, 2-3 linguri de pastă roșii, 1 ardei iute, 1 ceașcă de orez, 1 pahar de vin, 2 cepe, 3 legături de verdeață, 2-3 linguri de pastă ardei gras
Se mai pune în oală și 2 cești de vin alb, 1 pahar de bulion de roșii, pastă de roșii și de ardei, 3 roșii din bulion, cimbru, mărar, foi de dafin, boia, piper, sare.
Mod de preparare
Spălăm bine orezul, după care curățăm ceapa și o tocam mărunt, la fel facem și cu ardeiul iute și cu verdeața. Radem morcovii, după care amestecăm toate aceste ingrediente cu carnea tocată, pasta de ardei și roșii, vinul, sarea, piperul, cimbrul și mărarul.
Umplem foile de varză, le rulăm, după care le sigilăm la capete, lăsând loc pentru orez să se umfle la fiert.
Ungem o oală de lut cu untură, punem un strat de varză tocată și un strat de sarmale. Adăugăm încă un strat de varză presărat cu pasta de roșii și ardei, iar apoi sarmalele, repetându-se până când oala este plină. Ultimul strat este de varză, foaie de dafin, cimbru, mărar și roșii din bulion. Se toarnă vinul și bulionul deasupra și se lasă să fiarbă lent, fără foc direct, timp de cel puțin 5 ore.
Sarmalele se servesc fierbinți, ideal a doua zi, alături de smântână, mămăligă caldă, ardei iute și vin bun.
”Sarma – ua (cuvânt de origine arabo-turcă, trimițând la o balcanică frunză de viță umplută cu orez și stafide) se încarcă în Carpați de magnifice și grele semnificații daco-romane, devenind de Crăciun o importantă componentă a ritualului creștin ortodox român, ceea ce face îndepărtată și străină formula sa originară”, scria regretatul gastronom în lucrarea sa, potrivit Ziarul Puterea.