Reţetă de socată. Socul are efecte miraculoase asupra organismului. Este diuretic, dar este şi indicat în tratarea afecţiunilor sistemului nervos. De asemenea, băutura preparată din florile de soc este recomandată şi persoanelor care suferă de astm, rinită alergică sau infecții urinare.
Pentru prepararea celui mai bun suc de soc aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 10-14 flori de soc, 10 litri de apă, 4 lămâi, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez sau 5 grame de drojdie proaspătă.
Mod de preparare: Puneţi florile de soc într-un borcan de 10 litri, apoi adăuţaţi peste ele apă şi cele patru lămâi. Atenţie, lămâile trebuie tăiate felii, iar sucul stors în apă. Acoperiţi borcanul şi lăsaţi-l aşa până a doua zi, atunci când adpugaţi zahărul şi boabele de orez sau drojdia. Amestecaţi bine, apoi acoperiţi din nou borcanul şi lăsaţi-l la fermentat trei-patru zile.
Nu închideţi borcanul complet. Nu uitaţi să amestecaţi în compoziţie de cel puţin două ori pe zi. În momentul în care apa începe să devină gălbuie, sucul se strecoară, iar apoi socata este gata de băut.
Sucul trebuie ţinut în frigider, în sticle închise ermetic, sau într-un alt loc întunecos și rece.
Cele 14 flori de soc se pun într-un borcan de 10 litri sau doua vase 5 litri fiecare curate, fara urme de grasime pe ele si in care sa incapa, in mod egal, cate 5 l de apa si sa mai ramana putin loc pentru zahar si lamai, se adauga apa şi lamaile taiate felii si stoarse bine de sucul lor in apa. Ar fi bine ca la doua dintre lamai sa indepartati coaja galbena, caci da prea multa amareala. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.
A doua zi se pune zaharul si boabele de orez si se mesteca bine, se acopea borcanul si se lasa la fermentat inca 3-4 zile. Puneti capac la borcan sau la vasele folosite insa nu le inchideti complet pentru a le lasa sa „respire”. In aceste trei zile compozitia trebuie mestecata de cel putin doua ori pe zi.
Cand apa devine galbuie si mirosul este foarte bun iar daca luam cu o lingura si gustam putin, cadem in extaz in fata finetii si bunatatii acestei bauturi
Apoi sucul se strecoară printr-o sită deasă sau printr-o panza de tifon, se pune în sticle cu dop/capac si se depozitază la frigider sau in camara de alimente in loc intunecos si rece.
Sucul in sticle se aciduleaza, deci atentie, daca deschideti o sticla care a stat mai mult timp, sa nu o agitati inainte pentru ca exista riscul ca la desurubare sa tasneasca afara exact ca si sampania.
Socata se serveste rece iar in zilele calduroase puteti adauga in pahare si 2-3 frunze de menta proaspata ce vor impresiona musafirii punctand atat la gust cat si la aspectul estetic.
Pentru a prepara aceasta bautura, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
– 1 kg de zahar;
– 15-20 flori de soc;
– 4 lamai;
– 6 litri de apa;
– ½ lingurita drojdie proaspata.
Iata cum se pregateste reteta de socata:
Intr-un recipient, pune cei 6 litri de apa, zaharul, florile de soc, lamaile feliate si drojdia. Amesteca foarte bine ingredientele, avand grija ca drojdia sa se dizolve complet. Acopera recipientul cu tifon si lasa-l la temperatura camerei 2-3 zile, in functie de cat de acidulata doresti sa fie socata. Dimineata si seara, amesteca in ea cu o lingura de lemn. La capatul celor 2-3 zile, odata preparatul fermentat, il poti strecura si apoi il poti pune la frigider pentru a-l consuma ori de cate ori ti-e sete sau cand ai pofta de o bautura racoritoare.
Citeşte şi De ce să consumi căpşuni. Lista afecţiunilor în care se recomandă consumul acestor fructe
Ingrediente
10-12 flori mari soc (se pot adaugă şi mai multe dacă va place sucul mai concentrat)
1 kg de zahăr (se poate înlocui cu miere)
2-3 lămâi mari
8 gr drojdie proaspătă
8 litri de apă rece
un borcan de 10 litri
Mod de preparare
Se spăla florile de şoc şi se pun pe fundul borcanului. Se adaugă zahărul şi sucul de lămâie, plus cojile de lămâie taiete felii (se poate pune şi coajă de lămâie rasă). Apoi se pune apa cât să acopere totul şi se lasă până a două zi la macerat.
A două zi se umple borcanul cu apa rece, se amestecă, se adaugă drojdia (care ajută la fermentaţie), se acoperă cu un tifon şi se mai lasă 2 sau 3 zile într-un loc cald şi însorit (depinde cât de cald este în locul de depozitare).
În fiecare zi se amestecă lichidul din borcan, dimineaţa şi seara. Că să vă asiguraţi că totul decurge bine, gustaţi amestecul, în felul acesta veţi şti când este gata. Atunci când a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecuraţi socată, puneţi-o în sticle şi depozitaţi-o în frigider. Socata se serveşte rece.