Turtă dulce de casă, prăjitura perfectă pentru sărbătorile de iarnă. Decorată cu glazură de zahăr, bomboane colorate sau ciocolată, turta dulce poate fi o activitate creativă pentru cei mici, se poate prepara sub formă de figurine sau înc căsuțe de turtă dulce.
Citește și: Cea mai bună rețetă anti-viroze: Plăcintă de ghimbir cu condimente de turtă dulce și glazură de arțar
Mod de preparare
Într-un bol, amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara, cuișoarele, ghimbirul și praful de sare. Apoi, într-un alt vas, bate oul cu zahărul până devine cremos. Adaugă mierea, untul și coaja rasă de portocală/lămâie (dacă o folosești). Încorporează treptat amestecul de ingrediente uscate în cel umed, amestecând cu o lingură de lemn sau cu mâna.
Frământă până obții un aluat omogen, nelipicios. Dacă este prea moale, adaugă puțină făină. Împachetează aluatul în folie alimentară și lasă-l la frigider pentru cel puțin 1 oră (sau chiar peste noapte).
Preîncălzește cuptorul la 180°C. Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, până ajunge la o grosime de 5-7 mm. Decupează formele dorite cu ajutorul unor forme de turtă dulce (steluțe, brăduți, inimioare etc.). Așază figurinele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând puțin spațiu între ele.
Coace-le timp de 8-10 minute, până devin ușor aurii pe margini. Nu le lăsa prea mult, pentru a rămâne moi în interior. După ce s-au răcit complet, decorează turta dulce cu glazură de zahăr sau ciocolată topită, după preferință.
Pentru a prepara glazura de zahăr va trebui să amesteci un albuș de ou cu 200 g zahăr pudră și câteva picături de suc de lămâie, până obții o pastă groasă. Pune glazura într-un poș sau o pungă și decorează figurinele.