Gospodinele care au fost harnice primăvara și au plantat răsaduri, trebuie să fie harnice și acum, la final de vară, când culeg roadele muncii lor. Este perioada legumelor proaspete autohtone, ideale pentru conservele de iarnă. Dacă vrei să pui la borcan varză, îți prezentăm câteva trucuri ca aceasta să iasă perfect crocantă și delicioasă.
Puteți folosi, pe lângă varză, morcovi, ardei kapia, castraveți și alte legume pe care vă place să le consumați murate. Dacă vreți o culoare mai interesantă, puteți folosi sfeclă sau varză roșie.
Înainte de a trece la treabă, trebuie să țineți cont de câteva lucruri simple, pentru ca borcanul cu murături să rămână intact până la iarnă. Așadar, la rețeta de varză asortată cu legume se folosește numai sare grunjoasă, neiodată, pentru că sarea iodată poate face ca legumele să se înmoaie și să nu se păstreze prea bine.
Legumele folosite cu varza tăiată fâșii se spală foarte bine, pentru că orice substanță dăunătoate poate compromite legumele din borcan. Folosiți numai legume proaspete.
Ingrediente varză asortată la borcan
Saramura se face din:
Citește și: Cum se gătește cel mai bun ajvar. Rețeta pentru zacusca sârbească din ardei copți
Mod de preparare
Se curăță cele două căpățâni de varză și se taie fâșii. Se freacă bine cu două linguri de sare neiodată li se lasă deoparte două ore. Se dau prin răzătoare morcovii, castraveții și se taie ardeii kapia și mărarul.
Pentru saramură se amestecă apa cu zahărul și sarea și se pune la fiert până dă în clocot.
Se așază varza și celelalte legume în borcane, peste care se presară puțin cimbru și mărar, și se presează bine totul în borcan. Peste se toarnă saramura. Borcanele nu se închid, ci se lasă deschise timp de 24 de ore. După ce trec cele 24 de ore, se pune câte o linguriță de oțet în fiecare borcan. După aceea se închid foarte bine și se pun în cămară.