Reţetă de zacuscă ca în Bucovina. Indiferent că este cu ghebe, gălbiori, hribi sau cu peşte, zacusca este un adevărat răsfăţ culinar, mai ales în lunile reci.
În Bucovina, fiind o zonă de munte în care se găsesc multe feluri de ciurperci, gospodinele prepară zacuscă fie cu hribi, cu gălbiori sau cu ghebe. Este ingredientul secret care dă un gust aparte zacuștei.
Citeşte şi: Reţeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman. Secretul celebrului bucătar, doar aşa îţi iese delicioasă
Pentru a pregăti zacuscă cu hribi ai nevoie de:
2 kg hribi mai tineri, proaspeti
2 kg ardei rosii capia
2 kg gogosari rosii
1 kg ceapa rosie si galbena
1 kg morcovi
800 ml suc de rosii
5-6 foi de dafin
1 lingurita piper boabe
5-6 crengute de cimbru proaspete
2 catei de usturoi
sare dupa gust
1 l ulei
Mod de preparare:
Hribii proaspeţi se curăţă de pâmânt şi se spală în mai multe ape şi se pun la scurs. După ce s-au scurs de apă, hribii se toacă mărunt sau se dau prin maşina de tocat carne.
Ardeii capia se coc pe tablă, se curăţă coaja şi cotorul şi se toată mărunt. Apoi gogoşarii trebuie spălaţi şi tocaţi mărunt, la fel şi ceapa şi morcovii.
Jumătate de litru de ulei se pune într-o cratiţă mai mare şi în el se căleşte ceapa devine sticloasa si se inmoaie, apoi se adaugă morcovii. După ce s-au înmuiat şi morcovii, în cratiţă se adaugă ardeii capia, gogosarii, piperul, foile de dafin si cateii de usturoi. Legumele se călesc bine până se evaporă lichidul pe care şi-l lasă.
În altă cratiţă se pune cealaltă jumătate de litru de ulei şi hribii tocaţi şi se călesc, amestecând frecvent pentru a evita lipirea lor de cratiţă.
Hribii căliţi pe pun în prima craţiţă, peste legume, se adaugă bulionul, sare şi piper după gust, se amestecă şi se lasă la fiert la foc mic circa 1-1.5 ore, pana lichidul se evapora şi uleiul se ridica la suprafata. Acesta este semnul că zacusca este gata.
Zacusca se aşează în borcane curate şi sterilizate şi se pun capace. Borcanele acoperite se pun într-o cratiţă în care se pune apă cam o treime din înălţimea borcanelor şi se pun la fiert pentru circa o oră din momentul în care apa începe să fiarbă.
Dupa sterilizare, borcanele cu zacusca se lasă la răcit, apoi a doua zi pot fi depozitate în camară la loc răcoros. Dacă este bine sterilizată, zacusca poate fi consumată şi după 2 ani.