Reţeta de zacuscă ca la bunica, gustul copilăriei la borcan. Se pune la beci pentru iernile friguroase

Zacuscă, reţeta tradiţională pe care e musai să o încerci. Se face foarte uşor, iar gustul îţi va aminti de perioada copilăriei petrecută la bunici, la ţară.
Alina Costache
01 sept. 2022, 11:41
Reţeta de zacuscă ca la bunica, gustul copilăriei la borcan. Se pune la beci pentru iernile friguroase

Dacă vrei să mai pui preparate la cămară ca să te bucuri de ele și la iarnă, însă ai rămas în „pană” de idei, atunci noi venim cu soluția și îți prezentăm rețeta de zacuscă.

Rețetă tradițională de zacuscă de vinete

Dacă îți este dor de gustul preparatelor de la bunica, zacusca de vinete făcută după rețeta tradițională este o alegere perfectă. Ai nevoie doar de câteva ingrediente de bază, iar rețeta de mai jos te va ajuta să obții zacusca delicioasă care nu va sta prea mult în cămară.

Zacuscă cu ciuperci, reţeta tradiţională pe care e musai să o încerci. Este pur şi simplu delicioasă
Ingrediente:

– 2 kg vinete

– 500 g gogoșari

– 500 g ceapă

– un litru suc de roșii

– 350 ml ulei

– o lingură zahăr

– sare

– piper

– foi de dafin

Mod de preparare zacuscă de vinete ca la bunica
Există multe feluri de zacuscă cu vinete, dar numai o rețetă redă gustul celei pe care o făcea bunica. Pentru a obține zacusca cu gustul din copilărie trebuie să urmezi pas cu pas această rețetă simplă.

Un kilogram de vinete, jumătate din cantitatea totală, se pune la copt cu jumătate din cantitatea de gogoșari. Restul legumelor și ceapa se taie cubulețe. Vinetele și gogoșarii se curăță de pielița arsă și se toacă mărunt sau se fac cu mixerul.

Ceapa tăiată cubulețe se pune la călit în puțin ulei, iar când a devenit sticloasă se pun cubulețele de vinete și de gogoșari crude. Se lasă 15 minute să se călească, apoi se adaugă vinetele și gogoșarii copți și se mai lasă 10 minute.

După ce legumele s-au călit, se toarnă sucul de roșii, apoi se adaugă zahărul, sarea, piperul și foile de dafin. Amestecul se lasă la fiert în jur de 40 de minute, timp în care se amestecă până ce este bine scăzut. La final, zacusca de vinete se pune în borcane, care se închid ermetic. Va fi delicioasă de îndată ce va fi rece.

REŢETĂ ZACUSCĂ mănăstirească. Cum să faci cea mai bună zacuscă pentru iarnă, ingredientul secret al călugărilor
REŢETĂ ZACUSCĂ mănăstirească. Cum prepară călugării zacusca de vinete. Secretele celei mai simple şi gustoase reţete, păstrate din vremuri străvechi. Prin toate bucătăriile este forfotă mare odată cu venirea toamnei. Gospodinele pregătesc borcanele pentru murături, zacuscă sau dulceaţă, toate preparate după fel de fel de reţete moştenite, inventate sau găsite pe internet.

Zacusca pentru leneşi: Nu trebuie să coci vinete şi ardei. O reţetă delicioasă, gata în cel mult o oră

De mai bine de 17 ani, călugărul Efrem este bucătarul mânăstirii Dervent din judeţul Constanţa. El este cel care se îngrijeşte zilnic de mâncarea fraţilor şi pelerinilor, dar este şi responsabil cu preparatele care trebuie puse la adăpost pentru iarnă. Una dintre reţetele preferate de părinte, este cea de zacuscă ”cu gust spectaculos”, după cum îi place să spună.

REŢETĂ ZACUSCĂ mănăstirească. Pentru această reţetă, gospodinele au nevoie de 2 kilograme de vinete, 3 kilograme de ardei roşii, (de preferinţa ardei graşi roşii), 1 kilogram de ceapă, 1 litru de bulion de roşii de consistenţă potrivită (nu pastă), 500 de mililitri de ulei, 3-4 foi de dafin, 1 linguriţă de sare, 1 linguriţă de piper negru măcinat, 2 linguri zahăr, iar la final, sare după gust.

”Pentru o zacuscă cu gust spectaculos, esenţial este să se folosească ingrediente de calitate şi să i se acorde atenţia cuvenită în timpul pregătirii. În două ore zacusca noastră este gata”, ne spune părintele Efrem.

REŢETĂ ZACUSCĂ mănăstirească. Vinetele se coc pe grătar, pe plită, sau pe orice aveţi la îndemână, doar să vină în contact direct cu o suprafaţă încinsă sau cu o flacără. ”Înţepaţi vinetele înainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce prin explozia acestora! Se coc de jur împrejur până când coaja se carbonizează pe alocuri, iar miezul este moale. Scoateţi vinetele coapte într-o strecurătoare aşezată deasupra unui vas în care să se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte îl vor lăsa. Acoperiţi cu un capac, astfel se vor aburi şi se vor decoji mai uşor”, adaugă părintele.

Reţetă zacuscă de vinete, ingredientul care îi dă tot gustul. Secretul bunicii pentru a rezista peste iarnă fără conservanţi

Tot el, le recomandă gospodinelor ca şi ardeii să fie copţi tot prin contact direct cu o suprafaţă încinsă. Îndată ce ardeii sunt copţi (coaja lor prezintă urme de carbonizare de jur împrejur) se scot într-un vas cu capac şi se lasă să se aburească acolo până se răcesc atât cât să îi putem atinge. ”În niciun caz nu se foloseşte apa la curăţatul vinetelor şi ardeilor copţi, legumele se spală înainte de a se coace şi după aceea nu e indicat să mai vină în contact cu apa pentru că îşi vor pierde gustul bun, de copt”, avertizează călugărul Efrem.

Vinetele şi ardeii se decojesc cu grijă după ce s-au răcit, iar în cazul ardeilor, se curăţă şi cotorul cu seminţe. Daca la vinete, lichidul care se scurge nu are ce sa caute în niciun preparat, fiind amar, lichidul pe care îl lasă ardeii copţi va fi dulce şi foarte gustos, aşa încât se poate păstra. Vinetele, ardeiul copt şi ceapa se dau prin maşina de tocat. Se pune ceapa, uleiul (tot deodată) şi 1 linguriţă de sare într-o oală care se aşează pe foc. ”Se adaugă sare de la început pentru a extrage apa din ceapă, ceea ce va face ca ceapa să se înăbuşească, nu să se prăjească. E bine ca oala în care se găteşte zacusca să aibă un fund gros”, ne recomandă părintele Efrem.

Urmează călirea cepei până se înmoaie (cam 7-8 minute), apoi se adaugă ardeii copţi şi tocaţi fin, se amestecă bine şi se da în clocot. Se adaugă vinetele tocate, bulionul, piperul şi foile de dafin. Se amestecă bine, se reduce focul şi se acoperă oala cu un capac tras la o parte, aşa încât aburii să aibă loc să iasă, dar şi oala să fie acoperită pentru că în timpul fierberii zacusca fiind groasă împroaşcă totul în jur.

”Se fierbe 1 oră, timp în care se verifică şi se amestecă cu grijă continuu. Nu e nevoie să se fiarbă mai mult, toate ingredientele fiind deja gătite (ardeii copţi, vinetele la fel, bulionul fiert). În final, zacusca trebuie sa aibă o consistenţă omogenă, păstoasa. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi, dacă se doreşte să se accentueze dulceaţa naturală a ardeilor şi cepei, se pot adăuga şi două linguri de zahar”, recomandă bucătarul mănăstirii Dervent.

Zacusca se toarnă fierbinte în borcane sterilizate, aşezate pe o tavă metalică. Părintele Efrem spune că este bine să ”aşezaţi borcanele umplute cu zacuscă fierbinte într-un cuib căptuşit cu mai multe straturi de pături groase, să le înveliţi bine şi să le lăsaţi să se răcească lent. În felul acesta ele se vor steriliza singure şi mai mult.

Dacă gustul vostru simte nevoia de a adaugă un condiment în plus faţă de cele clasice indicate, nu vă abţineţi să o faceţi, doar să păstraţi simţul măsurii, adăugând câte puţin, amestecând bine de tot şi gustând după fiecare tranşă adăugată . Zacusca se consideră a fi gata din fierbere, atunci când începe să se adune uleiul pe deasupra oalei”, conchide părintele Efrem care ne reaminteşte că cel mai bun ingredient din bucătărie este rugăciunea.

REŢETĂ ZACUSCĂ de la bunica.  Ingrediente zacusca de vinete

5 kg vinete

2 kg ardei capia

2 kg rosii

1 kg ceapa

1/2 l ulei

sare

piper

REŢETĂ DE ZACUSCĂ. Mod de preparare zacusca de vinete

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să coacem vinetele şi ardeii. Apoi, după ce se coc presărăm sare şi le punem într-un vas pe care îl acoperim cu un capac. Le lasam 10-15 minute apoi le curăţăm. Veţi vedea că astfel vinetele de curăţă mult mai uşor.

Le lasam sa se scurga intr-o sita apoi se toaca marunt.

Se toaca ceapa si se caleste in ulei pana devine sticloasa. Adaugam vinetele si ardeii, sare si piper dupa gust si lasam sa fiarba la foc mic. Puteti adauga si doua-trei foi de dafin. Amestecam din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Cand incepe sa clocoteasca adaugam si rosiile date pe razatoare si mai fierbem aproximativ 30 minute.

Citeşte şi ZACUSCĂ DE ARDEI CAPIA. Cea mai simplă şi cea mai bună reţetă

Punem zacusa fierbinte in borcane (borcanele trebuie sa fie curate si foarte bine uscate). Adaugam deasupra ulei cat sa acopere toata suprafata, infiletam capacele bine si le punem in cuptor, la foc mic cam 5-10 minute.

Borcanele trebuiesc pastrate intr-un loc intunecos si ferit de umezeala.

Sursa: caietul cu reţete.

DailyBusiness
Vești bune! TAROM oferă bilete la 23 de euro
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu știe ce zodii dau lovitura până pe 11 noiembrie. Patru nativi sunt pe val
Capital.ro
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Crește numărul românilor morți în Spania. Inundațiile fac ravagii
Adevarul
Cât de rău stau orașele și cartierele din România la apă curentă și căldură
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Ciocolata Dubai, o mare țeapă. Puțini au aflat de înșelătorie
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat în urmă doi copii, în timp ce fratele său își strigă durerea pe Facebook: „Te-am căutat ca disperatul, frățiorul meu iubit!”
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Tragedie în fotbal. Marele fotbalist a fost lovit de fulger în timpul meciului: O pierdere dureroasă
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Avansul rusesc transformă Pokrovsk într-un oraș fantomă în Ucraina, pe fondul agitației globale
MediaFlux
S-a AFLAT FAVORITUL la CASA ALBĂ! Cine e viitorul PREȘEDINTE SUA! Disputa TRUMP - HARRIS, tranșată
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi