Rețetă de zacuscă fără coacerea legumelor. De ce trebuie să pui 3 pietre în tuciul în care o fierbi

Această rețetă de zacuscă îți va ușura munca, pentru că nu e nevoie ca legumele să fie coapte. Sebi, un creator digital pasionat de arta culinară, a dezvăluit de ce pune trei pietre pe fundul tuciului în care fierbe zacusca.
Alina Costache
05 sept. 2024, 17:16
Rețetă de zacuscă fără coacerea legumelor. De ce trebuie să pui 3 pietre în tuciul în care o fierbi
Rețetă de zacuscă cu legume proaspete

Vă prezentăm o delicioasă rețetă de zacuscă, făcută fără ca legumele să fie coapte, păstrându-și astfel toată savoarea. Rețeta a fost dezvăluită de creatorul de conținut Sebi, pasionat de gastronomie. Dacă ai renunțat să mai faci zacuscă pentru că stai la bloc și coacerea legumelor reprezintă un efort prea mare, iată că poți pregăti deliciosul preparat tradițional și fără ca legumele să fie coapte mai întâi.

Creatorul digital are și un secret: pune în tuciul în care fierbe zacusca trei pietre. Află în rândurile de mai jos la ce ajută acest obicei.

„Dragii mei gurmanzi, astăzi am iesit în curte si o să pregătesc o zacuscă fără coacere. Toti stim reteta clasicã de zacuscã, dar astãzi o vom face putin diferit si eu o să vă arăt pas cu pas cum procedăm! Iatã de ce avem nevoie: 4 kile de ardei gras rosu, 4 kile de rosii si 4 kile de vinete si 2 kile de ceapă. O sã mai folosim 1,5 litri de ulei, otet, o să vă spun eu la sfârsit, sare după gust, piper negru, foi de dafin si 6 linguri de zahăr (care sunt aproximativ 80-100 de grame de zahăr).

Avem nevoie de robotul de bucãtãrie, nu o să curătăm nimic, doar vinetele o să le curătăm, rosiile si toate zarzavaturile le spălăm bine si le trecem prin robotul de bucătărie. Am pregătit si tuciul de bucătărie si lingurele de lemn. Prima dată spălăm bine rosiile si le dăm prin robotul de care v-am spus. Am tăiat rosiile în cubulete, le-am dat prin masina de tocat si le-am pus pe toate în tuci. Urmează să le pun imediat la foc.

Citește și: Zacuscă cu fasole, rețeta Gabrielei Cristea. Prezentatoarea a explicat pas cu pas: „O fac în curte, la foc de lemne și în ceaun”

Am dat si ceapa prin masina de tocat, continui să curăt vinetele, pe care le dau când le termin, prin masina de tocat. Vinetele, să fie clar! Apoi am pus rosiile la copt, iar când ele încep să fiarbă, le adăugăm ceapa, o amestecăm bine si le lăsăm să fiarbă împreună timp de 30 de minute. Punem de la început sare si la final mai completăm dacă e nevoie”, a explicat acesta.

„Acum să vă spun ce am mai fãcut: am cãutat trei pietre, ori de la munte, ori de la mare, le-am spãlat bine si le-am lãsat la fundul tuciului, am amestecat bine, ca sã nu se lipeascã de fundul tuciului fiertura. Apoi curãt vinetele si le dau prin masinã, am adãugat sare si le pun în fierturã! Asadar, dupã cele 30 de minute, scot ce aveam pe foc, adãugãm vinetele, punem si sare si apoi le amestecãm bine, bine în tuci, le punem înapoi sã fiarbã circa 30 de minute. Apoi adãugãm ardeiul rosu, i-am pus si putinã sare, amestec apoi bine si pun totul la fiert si las timp de 30 de minute. O sã simtiti ce miros incredibil are! Am fiert si ardeii sau gogosarii, ce-ati vrut fiecare, apoi, am pregãtit 1,5 litri de ulei, dar nu l-am pus pe tot odatã, pentru cã la ulei se încorporeazã diferit. Dupã ce am pus si ulei în tuci, am pus din nou la fiert încã 30 de minute”, spune bucătarul Sebi.

Citește și: Zacuscă de vinete, secretul unei reţete de 100 de ani. Trucurile lui Radu Anton Roman şi chef Florin Dumitrescu

„Apoi, cele 100 de ml de otet le pun într-un vas si amestec bine cu 6 linguri de zahãr (aproximativ 100 de grame de zahãr), pânã topesc zahãrul în otet. Dupã ce fierbe timp de 30 de minute ce am pus în tuci, o sã adãugãm aceste ingrediente – otet cu zahãr topit, împreunã cu foile de dafin. Dupã ce a fiert si uleiul 30 de minute, punem în tuci zahãrul si otetul, punem piper negru, completãm de sare.

Dupã cum v-am spus, am pus sare la ardei, la vinete, la ceapa, la orice am pus, iar asta a dat un gust deosebit! Am pus si foile de dafin, fiecare câte vrea zic eu, depinde de gust, eu am pus circa 10 foi de dafin. Amestec si apoi îl pun la foc aproximativ 45 de minute. Dupã ce a fost gata fiert si rãcit, luãm borcanele spãlate si dezinfectate, le umplem cu zacuscã. Sunt 14 borcane, pe care le-am pus la cuptorul cu lemne, ce avea 250 de grade, am oprit cuptorul si se lasã pânã a doua zi! Când le scoateti, o sã vedeti ce crustã au pe deasupra. Le-am pus capacele si le-am înfãsurat bine cu un prosop, apoi am mâncat un borcan cu zacuscã, asa este de bunã! Poftã bunã!”, le urează Sebi celor care vor sã încerce reteta sa de zacuscă.

Spynews
Michele Morrone, comportament controversat în timpul vizitei în România! A dat cu piciorul într-o mașină în care se afla o echipă de paparazzi și a arătat și gesturi obscene jurnaliștilor / PAPARAZZI
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu, devastatoare în costum de baie, la 45 de ani! Cum a reacționat Valeriu Gheorghiță când a văzut pozele iubitei lui
Fanatik.ro
Cea mai rară monedă românească s-a vândut pentru o sumă uriașă. Banul din aur a devenit o adevărată comoară
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
Playtech.ro
ȘOC! Cum a ajuns să arate Theodor Stolojan. Imagini uimitoare cu fostul premier
DailyBusiness
Oferta momentului în România! Mașini precum BMW, Audi sau Mercedes, vândute cu 50 de lei
Adevarul
Abuzurile sexuale tolerate de statul român. Sociologul Gelu Duminică, revoltat de pedeapsa dată preotului Visarion Alexa
Spynews
Claudia Pătrășcanu, noi acuzații la adresa lui Gabi Bădălău! Artista vrea să dovedească că băieții vor să stea cu ea: ”Nimeni nu i-a dat o zi în plus”
Spynews
Ce se întâmplă între Marina Almășan și Georgică Cornu. Ce au discutat avocații celor doi în particular
Evz.ro
Mesajul care-i va frânge inima Elenei Udrea. Nu va vedea niciodată aceste imagini
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Nașul Cristian Țânțăreanu, declarații neașteptate despre Anca Țurcașiu! Motivul pentru care nu a mers la botezul nepoatei artistei! Ce relație există acum între ei, de fapt?: „N-am treabă cu...”
Cancan.ro
Bomba anului! Ilie Năstase se 'călugăreşte'. Se retrage lângă mănăstire
Playsport.ro
Imagini fierbinți cu Ronaldo și Georgina! A atins-o când credea că nimeni nu vede ce fac pe iaht. Imaginile au scăpat pe net
kanald.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate alocațiile și indemnizațiile pentru copii, în luna septembrie. Anunțul făcut de autorități
Capital.ro
Noi reguli pentru românii cu permise de conducere din afara UE. Cum se va obține un nou document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Coreea de Sud vizează dominarea spațială cu planuri de transport orbita terestră
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...