Moşii de toamnă 2022 reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru românii, care se roagă pentru cei dragi, plecați de pe pământ. Așadar, anul acesta, pe 5 noiembrie, are loc această sărbătoare, când în biserică se pomenesc toți cei trecuți în veșnicie, această zi căpătând numele de „Moșii de toamnă”. Potrivit creștinortodox.ro, Sâmbăta Morților pică, anul acesta, înainte de începerea Postului Nașterii Domnului Iisus Hristos, astfel încât creștinii pot da de pomană extrem de multe lucruri.
Denumirea de „moșii” vine de la strămoșii cei mai îndepărtați, toți cei dragi, care au trecut în timp, în lumea de dincolo. Mai mult, biserica a consacrat ziua de sâmbătă, ca fiind ziua în care se pomenesc morții, din cauza faptul că aceasta este ziua în care Iisus Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a-i elibera pe toți cei adormiți.
În ziua de 5 noiembrie 2022, de ziua Moșilor de toamnă, în biserică se săvârșește Sfânta Liturghie, când preotul scoate merindele pentru morți și le așează sub Sfantul Agnet, rostind, de asemenea, numele celor plecați dintre noi. După ce se încheia slujba sfântă, preoții continuă cu un parastas, tot pentru cei adormiți.
Cea mai puternică rugăciune rostită de Moșii de toamnă 2022
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”, notează doxologia.ro
Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților
Încă de la primele ore ale dimineții, în data de 5 noiembrie 2022, creștinii merg la biserică în număr cât mai mare, cu diferite merinde pe care să le dea de pomană pentru sufletul celor adormiți. Bucatele sunt mai întâi sfințite de preot, după care sunt împărțite de pomană.
De regulă, pe 5 noiembrie se aduc la biserică colivă, vin, prescură, dar chiar și sarmale, orez sau alte lucruri pe care cel trecut în neființă le consuma cu plăcere. Credincioșii pot veni, așadar, la biserică, cu tot ce își doresc, întrucât nu s-a intrat încă în postul Crăciunului și se pot mânca produse pe bază de carne și lactate. Pachetele aduse la biserică de creștini trebuie să conțină însă neapărat colivă.
Iată rețeta pentru cea mai bună colivă tradițională. Acest aliment are rădăcini străvechi și se prepară în doi timpi. Vezi în rândurile de mai jos cum poți să faci cea mai bună colivă după rețeta tradițională.
Ingrediente
1 kg de grâu (arpacaș)
1 kg miez de nuci
250 g zahăr
coajă rasă de la o lămâie
coajă rasă de la o portocală
scorțișoară
esență rom, după gust
Pentru ornat:
Seara, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtându-se pleava și bucățelele de grâu sparte. Apoi se spală în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit de mare.
Când începe să fiarbă apa, se dă flacăra mai mică. În timpul fierberii nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, astfel ca grâul să nu se lipească. Se ține pe foc până ce apa scade și, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn. Se mai lasă 5-10 minute până când nu mai este apă, iar bobul de grâu este „înflorit”.
După fiert, grâul se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un ștergar umed pentru a nu face coajă. Tot seara se poate curăța și miezul de nucă. Jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate din miejii de nucă se vor tăia cu cuțitul în bucățele mai mici. 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă se opresc pentru ornat.
A doua zi, dimineața, dacă s-a format coaja la grâu, se îndepărtează. Se adaugă miezul de nucă sfărâmată și un sfert din cantitatea de nucă ce a fost dată prin mașină. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală. Toată compoziția se frământă bine cu mâna.
Citește și: Cea mai bună rețetă de dulceață de gutui, fără fierbere. Metoda care va da gospodinele pe spate! E gata în doar cinci minute!
Compoziția obținută se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, astfel încât să fie un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră. Acum coliva se poate orna, după preferințe, cu miezul de nucă păstrat și cu bomboanele colorate și se poate face și o cruce deaupra din cacao, folosind un șablon.
Citește și: Gogoşari în oţet, reţeta cu care nu dai greş niciodată. Ce pui în zeamă ca să-ţi iasă delicioasă