Reţetă delicioasă de colivă pentru Moşii de toamnă 2022. Ce trebuie să dai de pomană în Sâmbata morţilor 2022

Sâmbăta Morților este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. Se aprind lumânări pentru cei adormiţi şi, neapărat se duce colivă la biserică
Alina Costache
04 nov. 2022, 10:09
Reţetă delicioasă de colivă pentru Moşii de toamnă 2022. Ce trebuie să dai de pomană în Sâmbata morţilor 2022

Moşii de toamnă 2022 reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru românii, care se roagă pentru cei dragi, plecați de pe pământ. Așadar, anul acesta, pe 5 noiembrie, are loc această sărbătoare, când în biserică se pomenesc toți cei trecuți în veșnicie, această zi căpătând numele de „Moșii de toamnă”. Potrivit creștinortodox.ro, Sâmbăta Morților pică, anul acesta, înainte de  începerea Postului Nașterii Domnului Iisus Hristos, astfel încât creștinii pot da de pomană extrem de multe lucruri.

Denumirea de „moșii” vine de la strămoșii cei mai îndepărtați, toți cei dragi, care au trecut în timp, în lumea de dincolo. Mai mult, biserica a consacrat ziua de sâmbătă, ca fiind ziua în care se pomenesc morții, din cauza faptul că aceasta este ziua în care Iisus Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a-i elibera pe toți cei adormiți.

Moşii de toamnă 2022. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în Sâmbăta morţilor. De ce nu este bine ca întunericul să te prindă în afara casei

În ziua de 5 noiembrie 2022, de ziua Moșilor de toamnă, în biserică se săvârșește Sfânta Liturghie, când preotul scoate merindele pentru morți și le așează sub Sfantul Agnet, rostind, de asemenea, numele celor plecați dintre noi. După ce se încheia slujba sfântă, preoții continuă cu un parastas, tot pentru cei adormiți.

Cea mai puternică rugăciune rostită de Moșii de toamnă 2022
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”, notează doxologia.ro

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților
Încă de la primele ore ale dimineții, în data de 5 noiembrie 2022, creștinii merg la biserică în număr cât mai mare, cu diferite merinde pe care să le dea de pomană pentru sufletul celor adormiți.  Bucatele sunt mai întâi sfințite de preot, după care sunt împărțite de pomană.

De regulă, pe 5 noiembrie se aduc la biserică colivă, vin, prescură, dar chiar și sarmale, orez sau alte lucruri pe care cel trecut în neființă le consuma cu plăcere. Credincioșii pot veni, așadar, la biserică, cu tot ce își doresc, întrucât nu s-a intrat încă în postul Crăciunului și se pot mânca produse pe bază de carne și lactate. Pachetele aduse la biserică de creștini trebuie să conțină însă neapărat colivă.

Rețeta pentru cea mai bună colivă tradițională. Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină

Iată rețeta pentru cea mai bună colivă tradițională. Acest aliment are rădăcini străvechi și se prepară în doi timpi. Vezi în rândurile de mai jos cum poți să faci cea mai bună colivă după rețeta tradițională.

Ingrediente

1 kg de grâu (arpacaș)
1 kg miez de nuci
250 g zahăr
coajă rasă de la o lămâie
coajă rasă de la o portocală
scorțișoară
esență rom, după gust

Pentru ornat:

  • zahăr pudră sau pesmet din biscuiți
    cacao
    bomboane colorate

Seara, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtându-se pleava și bucățelele de grâu sparte. Apoi se spală în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit de mare.

Când începe să fiarbă apa, se dă flacăra mai mică. În timpul fierberii nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, astfel ca grâul să nu se lipească. Se ține pe foc până ce apa scade și, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn. Se mai lasă 5-10 minute până când nu mai este apă, iar bobul de grâu este „înflorit”.

 

După fiert, grâul se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un ștergar umed pentru a nu face coajă. Tot seara se poate curăța și miezul de nucă. Jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate din miejii de nucă se vor tăia cu cuțitul în bucățele mai mici. 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă se opresc pentru ornat.

A doua zi, dimineața, dacă s-a format coaja la grâu, se îndepărtează. Se adaugă miezul de nucă sfărâmată și un sfert din cantitatea de nucă ce a fost dată prin mașină. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală. Toată compoziția se frământă bine cu mâna.

Citește și: Cea mai bună rețetă de dulceață de gutui, fără fierbere. Metoda care va da gospodinele pe spate! E gata în doar cinci minute!
Compoziția obținută se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, astfel încât să fie un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră. Acum coliva se poate orna, după preferințe, cu miezul de nucă păstrat și cu bomboanele colorate și se poate face și o cruce deaupra din cacao, folosind un șablon.

Citește și: Gogoşari în oţet, reţeta cu care nu dai greş niciodată. Ce pui în zeamă ca să-ţi iasă delicioasă

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății cum n-au mai văzut și fericire mare pentru 5 nativi
Capital.ro
Românii trebuie să prezinte buletinul. Legea intră în vigoare de astăzi, 25 iulie
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Nepotul lui Trump, dezvăluiri despre rasismul „unchiului Donald”: „Negri! Uite la ce au făcut negrii”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Vine iureșul total în România. Schimbare uluitoare a vremii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Amendă 3.000 lei pentru șoferi. Înmatricularea vehiculului, suspendată automat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Ciolacu: Retragerea lui Joe Biden nu va influența România
MediaFlux
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!