Rețetă delicioasă de mucenici moldovenești! În religia creștin-ortodoxă, sărbătoarea de Mucenici are o simbolistică aparte și se sărbătorește pe data de 9 martie, imediat cum se încheie Babele de Martie. Astfel, pentru 9 martie, gospodinele pregătesc cele mai gustoase rețete de mucenici, iar pe lângă asta, cea mai cunoscută tradiție a zilei este aceea de a consuma 40 de pahare cu vin.
În Moldova, mucenicii mai sunt numiți și sfințișori și au forma cifrei 8. Aceștia sunt copți în aluat de cozonac, după care sunt unși cu miere și nucă. Iată aici cea mai bună rețetă pentru mucenici moldovenești
Ingrediente
Pentru aluat:
900 g faina
600 ml apa
200 ml ulei
200 g zahar pudra
un praf de sare
vanilie
coaja de lamaie si/sau portocale
50 g drojdie proaspata
Pentru uns:
ca. 80-100 ml miere
ca.80-100 g nuca
ulei pentru blatul de lucru
Mod de preparare:
Pentru aluat se amesteca apa calduta cu drojdia si cu o lingura de zahar (din cele 200g). Dupa 5 minute se adauga si restul de zahar, uleiul si jumatate din faina, sarea, vanilia si coaja de lamaie si/sau portocala. Avand in vedere ca nu au nici ou si nici unt, va recomand sa puneti din belsug vanilie si coaja de lamaie pentru ca asa vor avea un gust foarte bun. Se amesteca aluatul cu ajutorul unui mixer pana face basici apoi se adauga treptat si restul de faina. Se framanta pana se obtine un aluat compact. Se lasa o ora la dospit. Aluatul dospit se rastoarna pe blatul de lucru si se imparte in 4 portii egale. Fiecare portie astfel obtinuta se imparte in 10. Eu am taiat bucata in 2 si apoi fiecare parte am impartit-o in 5.
Mucenicii moldovenesti de post se coc in cuptorul preincalzit la 180° C (treapta medie spre inalta ;a cele cu gaz) timp de 10 minute. Dupa cele 10 minute se acopera cu o hartie de copt si se reduce temperatura la 160° C (mediu la cele cu gaz) si se mai coc 5 minute. Mucenicii moldovenesti de post se pensuleaza cu mierea topita in prealabil si se presara cu nuca. Daca nu va place mierea se pot insiropa si cu un sirop din 100 g zahar si 50 ml apa, cu vanilie. Nuca se presara imediat, pana nu se usuca mierea sau siropul.
Citește și: Mucenici munteneşti. Reţetă simplă şi rapidă