Cum se fac dovlecei murați în saramură. Rețeta e ideală pentru cei care vor ca aceste legume să reziste o perioadă mai lungă de timp. Dovleceii murați sunt o garnitură crocantă care merge foarte bine cu o mulțime de preparate. Ai nevoie de doar câteva ingrediente și un timp minim de pregătire.
Ingrediente:
- 750 g dovlecei
- 2-3 căței de usturoi
- cimbru uscat
- mărar uscat
- ½ ardei iute
- 750 ml apă
- 20 g sare (aproximativ 1 lingură)
- o felie de pâine (opțional, pentru accelerarea fermentației).
- Opțional, pentru iarnă: 2 fâșii de hrean și ½ morcov tăiat rondele.
Citește și Ciorbă de dovlecei, rețeta bunicilor din Ardeal. Îți vei aminti cu drag de copilărie
Rețetă dovlecei murați. Cum se prepară
- Mai întâi trebuie să spălați bine dovleceii și să-i decojiți-i în strat subțire.
- Apoi tăiați dovleceii în cuburi mari și curățați usturoiul, pe care apoi îl tăiați în felii subțiri, iar ardeiul iute în rondele fine.
- Amestecați cuburile de dovlecei cu usturoiul, ardeiul iute, cimbrul și mărarul uscat, având grijă să nu exagerați cu condimentele deoarece au o aromă puternică.
Cum se pregătește saramura
- Fierbeți 750 ml de apă împreună cu 1 lingură de sare (aproximativ 20 g). Lăsați apa să fiarbă timp de 1-2 minute, apoi opriți focul și lăsați saramura să se răcească puțin, până devine caldă, dar nu fierbinte.
- Umplerea borcanului: Primul pas e să alegeți un borcan bine spălat. Nu este nevoie de sterilizare, dar borcanul trebuie să fie curat. Umpleți borcanul cu bucățile de dovlecel, presărate uniform cu usturoi și ardei iute. Turnați saramura caldă peste dovlecei, asigurându-vă că legumele sunt complet acoperite. Adăugați câteva crenguțe de cimbru deasupra.
- Fermentația: Puneți capacul borcanului fără a-l înfileta strâns, deoarece în timpul procesului de fermentație se vor forma gaze. Pentru o fermentație mai rapidă (în special în zilele răcoroase), puteți adăuga o felie de pâine la gura borcanului, deasupra dovleceilor. Aceasta va accelera fermentația și poate fi îndepărtată după 24 de ore.
- Depozitare: Lăsați borcanul la temperatura camerei pentru câteva zile, verificând din când în când dovleceii. După ce dovleceii au fermentat suficient (de obicei după 3-5 zile), borcanul poate fi închis și depozitat la frigider sau într-un loc răcoros.
În cazul în care dovleceii pregătiți sunt pentru iarnă, atunci ar fi bine să adăugați la final și fâșii de hrean și rondele de morcov fiindcă în acest fel se mențin crocanți. După fermentație, dovleceii vor fi gata de consum și vor adăuga un gust savuros mesei în familie.
Citește și Cum își mențin silueta femeile după 40 de ani. Adina Alberts: „Trebuie să fie o prioritate”