Astăzi am pentru tine o rețetă tradițională de dulceață de prune, ca la bunica acasă. Se prepară rapid și este extrem de gustoasă. Atunci când începi să prepari dulceața, trebuie să ții cont de soiul de prune pe care-l alegi.
Citește și: Rețetă. Dulceață de pere gustoasă și rapidă. Care sunt cele mai bune soiuri de pere
Prunele se numără printre fructele favorite ale acestui sezon, iar asta, datorită multiplelor beneficii. Prunele previn osteoporoza, controlează diabetul, îmbunătățesc digestia, mențin sănătatea inimii, întăresc sistemul imunitar și reglează nivelul de colesterol, printre altele. Astfel, dacă îți propui să prepari o dulceață, cea de prune reprezintă alegerea perfectă.
Prunele pot fi consumate ca atare sau pot fi folosite ca ingredient principal într-o mulțime de rețete delicioase. Este sezonul lor, așa că ar fi păcat să nu profităm de el. Iată o rețetă de dulceață de prune tradițională, extrem de gustoasă și simplu de făcut.
Ingrediente
• 2 kg prune coapte
• 1 kg zahăr
• Zeama de la o lămâie
În primul rând, este nevoie să te asigur că alegi prune coapte bine, dar ferme, acestea oferind o textură perfectă preparatului. Prunele trebuie spălate bine sub apă rece, tăiate în jumătăți și scoși sâmburii. Dacă vrei să fii sigură că dulceața va avea o consistență perfectă, nu le tăia prea mărunt, ci lasă-le în jumătăți sau sferturi, în funcție de dimensiune.
Se iau toate prunele și se pun într-o cratiță mare, se adaugă zahărul și zeama de lămâie, care va echilibra gustul dulce al fructelor. Se amestecă totul bine și se lasă la răcoare timp de o oră. Timpul este important, pentru că astfel, zahărul se dizolvă și prunele își lasă sucul natural.
Ulterior, după ce amestecul a stat suficient, se pune cratița pe foc mediu și se aduce dulceața la punctul de fierbere. În momentul în care începe să fiarbă, se reduce focul la mic și se lasă la gătit lent, pentru aproximativ două ore. Trebuie să amesteci din când în când, pentru a preveni lipirea sau arderea. Când dulceața capătă o consistență groasă și prunele se înmoaie bine, se toarnă în borcane sterilizate, se închid ermetic și se lasă la răcit la temperatura camerei.
Citește și: Dulceață roșie de gutui! Rețeta simplă și delicioasă care îți va reaminti de gustul copilăriei