Reţetă lebăr de casă. Mircea Dinescu ştie că lebărul nu poate lipsi de pe masa de Crăciun, aşa că, în ediţia specială de Crăciun a emisiunii Politică şi delicateţuri de la TVR, poetul a venit cu o nouă reţetă de lebăr. Te provocăm să o încerci şi tu şi să constaţi singură că este altceva decât ce ştiai până acum.
– 5 cepe
– 400 g ficat
– 100 g jumări
Vezi şi Top 10 retete traditionale romanesti de Craciun
– 100 g falcă de porc
– 150 g carne înăbuşită
– maţe de porc
– prune uscate
– pâine
– piper, coriandru, busuioc
– ienibahar, cuişoare, dafin
– zeamă de portocală
– vin
Mircea Dinescu dă asigurări că acest lebăr va ieşi mult mai onctuos decât cel cu care cei mai mulţi dintre noi sunt obişnuiţi. Secretul unui preparat onctuos este faptul că ficatul nu este fiert, ci înăbuşit în ceapă.
Vezi şi Cozonac pufos: Retete de cozonaci gustosi pentru Craciun
Mai întâi, se dau ingredientele prin maşina de tocat: falca de porc, ficatul, jumările, carnea înăbuşită. Este important ca lebărul să fie compus din jumătate ficat, jumătate celelalte tipuri de carne. Se scurge în maşina de tocat şi untura rămasă de la cărnuri. Tot acum, se adaugă câteva prune uscate.
Când compoziţia a fost tocată, se adaugă mirodeniile, puţină zeamă de portocală şi puţin vin, apoi întreaga compoziţie se bagă în maşină şi se umplu maţele de porc.
Se prăjeşte şi se serveşte alături de un decor format din ardei iute verde şi roşu şi din ceapă.
Nu uita ca de sărbători să mănânci cumpătat. Pentru o digestie bună, este foarte important să nu amesteci alimentele pe care le consumi. Poţi mânca friptură la o masă, cârnaţi sau caltaboşi la alta, lebăr la alta, alături de murături. În niciun caz nu mânca cozonac sau alte deserturi specifice la aceeaşi masă la care mănânci preparate din carne.
Vă prezentăm reţeta tradiţională a lebărului de casă preparat ca la bunica! Este destul de simplă, însă gustul lebărului de casă ca la bunica nu se compară cu niciun alt produs cumpărat
Lebărul (germ. Leberwurst) este un preparat tradițional pe masa de Crăciun. Este, de fapt, un cârnat pe bază de organe – în special ficat asezonat cu multe mirodenii, pregătit dupa diverse rețete și foarte popular în multe țări din Europa.
Lebar ca la bunica reteta traditionala de casa
Lebărul este un preparat tradițional pe masa de Crăciun. Este un cârnat pe bază de organe, în special ficat asezonat cu multe mirodenii, pregătit după diverse rețete și foarte popular în multe țări din Europa, dar mai ales în România.
Cum se prepară corect lebărul ca la bunica? Reţeta completă
Pentru a pregati lebarul de casă pentru Craciun aveti nevoie de 5 kg carne de porc, 2 kg ficat de porc, 6 metri intestine groase de porc, 4 cepe, boia dulce, doua foi de dafin, sare si piper, dupa gust.
Lebar ca la bunica reteta traditionala de casa
Modul de preparare al lebărului tradiţional ca la bunica acasă este unul simplu. Carnea si ficatul de porc se pun la fiert in apa, alaturi de ceapa, sare si foi de dafin.
Cand s-au fiert bine, se scot din lichid si se lasa la racit. Apoi, se toaca fie cu cutitul, fie prin masina de tocat, si se amesteca apoi cu boia dulce, sare si piper.
Secretul bunicii când prepara lebărul de casă pentru Crăciun
Conform reţetei pentru ca lebărul de casă să iasă delicios se amesteca bine si se lasa compozitia la rece pentru doua ore. Intestinele, spalate bine, se ataseaza la masina de tocat si se umplu. Se leaga la capete cu o ata rezistenta si se pun la fiert pentru 30-40 de minute. Se scot si se pastreaza la rece.
Lebar ca la bunica reteta traditionala de casa
Mațele de porc se spală cu apă caldă și puțin oțet, se clătesc bine și se taie în patru ca să încapă în cratiță în care le vom fierbe. Se umplu că pe cârnați, să fie plini dar nu prea îndesați că atunci vor plesni în timpul fierberii.
Spre deosebire de preparatele din comerț, lebărul de casă preparat ca la bunica nu are deloc conservanți și E-uri.