Masa de Paște este plină de bunătăți tradiționale, dar nu trebuie să lipsească din această perioadă nici pâinea, care merge de minune cu anumite preparate, precum aperitivele, ori cu ciorba de miel. Vă prezentăm o rețetă de pâine mănăstirească, preparată chiar de măicuțe, care pe lângă că este foarte gustoasă, este și foarte sănătoasă.
Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine cu mucegai. Nici nu te-ai fi gândit la așa ceva
Ingrediente
Mod de preparare
În primul rând, se amestecă făina de secară integrală, plus celelalte ingrediente uscate, precum coriandrul, sarea, chimenul și cele două lingurițe de cacao.
„Dacă vă plac și alte condimente sau alt semințe, puteți să le adăugați. Cacao se pune în pâine pentru că menține umiditatea și elasticitatea produsului și mai ales pentru că conține antioxidanți, vitamine, multe fibre și ajută la digestie. Adăugăm și drojdia și amestecăm bine toate ingredientele. Dacă rămân cocoloașe de cacao, acestea trebuiesc sparte.
Când ne asigurăm că s-au amestecat toate ingredientele uscate, trecem la partea lichidă și anume apa, uleiu și meleasa”, a dezvăluit Maica Ecaterina în cadrul unui videoclip realizat pe Youtube.
Pâinea trebuie pregătită din timp, deaorece aluatul trebuie să stea la dospit timp de 12 ore. După acest timp, te vei putea bucura de un preparat bogat din punct de vedere nutrițional, ideal pentru sărbătorile Pascale.
„Această pâine este foarte ușor de făcut, dar va trebui să așteptăm ca aluatul să se prelucreze timp de 12 de ore. Am găsit această rețetă într-o mănăstire din Basarabia, mi-a plăcut că avea un gust deosebit și am considerat-o a fi o mâncare extrem de sănătoasă, pentru că e plină de fibre, de minerale și de vitamine. Toate ingredientele care sunt folosite aici sunt pline de minerale. Spre exemplu, făina conține multe fibre, vitamine, iar cacao menține umiditatea ei și nu o lasă să se sfărâme”, mai spune aceasta.
„Melasa se pune în apa călduță, împreună cu uleiul și le vom dizolva în făină. Dacă nu vă plac condimentele recomandate de noi, puteți folosi altele, precum ar fi rozmarin, oregano. Se pune cu o folie la temperatura camerei la dospit, timp de 12 ore”, a completat aceasta.
Când alutatul este gata, se întinde pe blatul de lucru presărat cu făină, după care se pune într-o tavă specială pentru copt. Pâine se ține la cuptor timp de 30 de minute, la 230 de grade, cu un capac. După acest timp, se scoate capacul recipientului și pâinea se mai lasă la copt timp de 20 de minute.