Paella valenciană a fost considerată, inițial, mâncare săracilor în Spania, fiind preparată din ingredientele simple, care se găsesc în gospodării: carne de iepure, pasăre, melci, fasole verde și uscată, alături de orezul adus în zonă de mauri, care se cultivă cu succes în jurul lacului Albufera, situat la 10 km de Valencia.
În secolul al 19-lea, paella a început să fie servită și pe mesele celor înstăriți, care au adăugat ingrediente mai costisitoare. Numele provine din cuvântul latin „patella”, care înseamnă tigaie sau farfurie de metal, sau din termenul valencian „paelle”, care înseamnă același lucru.
Citește și: Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul. De ce trebuie să îl speli înainte de a-l pune la fiert
Dacă vrei și tu să încerci acasă o astfel de bunătate, ai nevoie de o paellera sau o tigaie mai mare și de următoarele ingrediente:
Primul pas este să încălzim uleiul în paellera și să adăugăm rozmarinul. Odată ce uleiul este bine încins, rumenim carnea pe toate laturile. Apoi, adăugăm orezul și fasolea verde pentru a le prăji puțin. După aceea, turnăm toată cantitatea de apă sau supă, împreună cu boiaua, sarea, piperul și șofranul. La final, ajustați gustul când orezul este aproape fiert.
La final, paella nu trebuie să prezinte un strat de orez mai gros decât lățimea unui deget, indicat ar fi să ajustați cantitățile în funcție de dimensiunea paellerei (tigăii).
Se poate prepara și la cuptor, dar focul trebuie să fie moderat, nu uitați să învârtiți cu atenție pentru a nu zdrobi orezul și a-l transforma în pilaf. Se lasă la fiert aproximativ 20 de minute. Dacă optați pentru cuptor, opriți fierberea când orezul este aproape gătit.
Dacă preparați paella valenciana doar pe aragaz, asigurați-vă că orezul, carnea și legumele sunt complet gătite. Dacă rămâne prea mult lichid, creșteți intensitatea focului, având grijă să nu se ardă, pentru a permite supelor să se evapore.