Odată cu venirea toamnei, gospodinele iau cu asalt piețele pentru găsirea celor mai bune legume. Dacă iubiți zacusca, avem o rețetă delicioasă, păstrată cu sfințenie în mănăstirile românești. Pentru doamnele care își pregătesc borcanele pentru iarnă, rețeta de zacuscă mănăstirească este alegerea perfectă.
Dacă iubiți zacusca, venim cu o rețetă inedită, transmisă de călugării de la Mănăstirea Dervent din județul Constanța. Iată care sunt ingredientele necesare pentru a prepara această zacuscă:
Călugărul Efrem de la Mănăstirea Dervent recomandă coacerea vinetelor pe grătar, pe plită sau pe orice sursă de căldură intensă. Este important să înțepați vinetele înainte de a le coace pentru a evita explozia acestora, iar după ce coaja se carbonizează și miezul devine moale, scoateți vinetele într-o strecurătoare deasupra unui vas pentru a colecta lichidul amar. Acoperiți cu un capac pentru a ajuta la decojire. Ardeii trebuie, de asemenea, copți pe o suprafață încinsă, apoi lăsați-i într-un vas cu capac până se răcesc. Nu folosiți apă pentru curățare, deoarece legumele își vor pierde gustul.
Citește și: Salată de vinete cu ardei copţi. Rețeta mănăstirească gustoasă preparată de măicuțele de la Sucevița
Mod de preparare: După ce vinetele și ardeii se răcesc, decojiți-i și tocați-i mărunt. Apoi, într-o oală cu fund gros, se pun ceapa tocată, uleiul și o linguriță de sare. Ceapa trebuie gătită până când devine sticloasă, apoi se adaugă ardeii tocați. După ce amestecul fierbe, se pun vinetele tocate, bulionul, piperul și foile de fain. Se amestecă bine și se lasă zacusca să fiarbă la foc mic timp de aproximativ o oră, amestecând pentru a preveni lipirea. După ce este gata, se pune în borcane sterilizate și se învelesc cu pături groase.