Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, savarina, boema, cremșnitul sau tortul diplomat făceau adevărate furori în cofetăriile din țară. Prăjitura Televizor era pregătită de gospodine în preajma sărbătorilor pentru a fi savurată la finalul meselor, iar rețeta sa este una foarte simplă.
Rețetă prăjitură Televizor
Pentru a pregăti prăjitura Televizor va trebui să folosiți următoarele ingrediente, care se pot găsi aproape în orice gospodărie. În primul rând, pentru foile de cacao se vor folosi:
- 10 linguri de ulei
- 8 linguri de zahăr brun
- 10 linguri de lapte
- 2 ouă
- 3 linguri de cacao
- o jumătate de linguriță bicarbonat e amoniu
- 500 grame de făină albă
- esență de rom
Citește și : Prăjitura ora 12, desertul cu aromă de copilărie. Rețeta pas cu pas
Apoi, pe lângă foaia de cacao se pregătește un blat pufos, care se așază la mijloc. Ingredientele necesare pentru pregătirea acestuia sunt următoarele:
- 7 ouă
- 7 linguri de zahăr
- 7 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 7 linguri de făină
- 1 praf de copt
- coajă rasă de la o lămâie
- 1 praf de sare
- 1 esență de vanilie
Citește și : Plăcinte delicioase la tigaie, rețeta Majdei Aboulumosha. Cu ce le umple pentru un gust aparte
Se prepară și crema, pentru care se folosește un litru de lapte, șapte linguri de zahăr și tot atâtea de amidon. Veți mai avea nevoie de un pachet de unt, șapte linguri de amidon de porumb și o păstaie de vanilie.
Glazura se pregătește în câteva minute, folosindu-se trei linguri de cacao, jumătate de cană cu zahăr, 50 de grame de unt și trei linguri de apă.
Ce pași trebuie să urmați
- Se pune laptele la foc mic, iar separat se amestecă amidonul cu zahărul și esența de vanilie. Când laptele începe să fiarbă, se adaugă ingredientele uscate deasupra și se amestecă încet cu ajutorul lingurii de lemn.
- Apoi, după ce se îngroașă crema, se ia de pe foc și se adaugă untul. Până la pregătirea foilor de cacao și a blatului, crema se lasă la rece.
- Zahărul, bicarbonatul de amoniu, ouăle, laptele și cele trei linguri de cacao se pun într-un vas încăpător, esența de rom se toarnă deasupra cu făina și se amestecă totul cu un mixer de bucătărie. după ce aluatul devine lipicios, se scoate pe blatul de lucru și se frământă ușor.
- Foile se vor coace în tavă la o temperatură de 190 de grade.
- Albușurile se bat cu mixerul și un praf de sare până când se întăresc, iar zahărul se adaugă treptat și se amestecă până când acesta se topește. Se toarnă și gălbenușurile, esența de vanilie, coaja rasă de lămâie și se amestecă din nou. Făina se va incorpora treptat, fiind indicat pentru acest pas să folosiți lingura de lemn.
- Blatul se va coace în cuptorul preîncălzit la 190 de grade.
- După ce foile de cacao și blatul au stat la rece pentru minim 30 de minute, se poate trece la montarea desertului. Se va așeza prima foaie de cacao și întinde un strat generos de cremă deasupra. Apoi, deasupra se pune blatul pufos și încă un strat de cremă de vanilie.
- Unele persoane adaugă și un strat subțire de gem, însă acest pas este opțional, iar la final se adaugă foaia de cacao și glazura.