Găsim pui Tikka Masala la orice restaurant cu specific indian și știm cu toții că are un gust pe care nu ai cum să-l uiți. Partea bună e că poți încerca să faci acest preparat chiar la tine acasă, folosind câteva ingrediente specifice și ținând cont de modul de pregătire.
Citește și Cum se protejează tigaia de teflon. Cele mai frecvente greșeli care strică suprafața antiaderentă
În primul rând, trebuie să începi rețeta de pui Tikka Masala preparând marinada pentru carne. Pune într-un castron o linguriță de fulgi de ardei iute, o linguriță cu garam masala, 1/2 linguriță cu chimion măcinat, o linguriță cu coriandru măcinat, 1/4 linguriță cu turmeric și 1/2 linguriță sare.
Apoi adaugă o lingură cu suc de lămâie, o lingură cu ulei de lămâie, o lingură cu pastă de ghimbir și usturoi și o lingură cu schinduf măcinat. Nu uita nici de 125 de ml de iaurt grecesc. Trebuie să amesteci foarte bine toate ingredientele până se omogenizează.
E nevoie să tai carne de pui în bucăți mici, de circa 2,5 centimetri, iar apoi să-i scoți pielea și să o pui pe niște prosoape de hârtie până când absorbi toată umezeala.
Citește și Sucul de ceapă, un adevărat aliat în lupta cu răcelile. Lidia Fecioru: „Se bea de 3 ori pe zi”
Pune marinada peste carnea de pui și amestecă totul bine. Peste castron e bine să pui o folie alimentară și să lași carne la marinat cel puțin opt ore, la frigider.
În acest timp te poți ocupa de sos. Pune uleiul de măsline sau untul într-o cratiță, iar apoi la foc. Când s-a încins uleiul, trebuie să adaugi ceapa tocată și o linguriță de sare. Ceapa trebuie călită până când se rumenește și apoi se pune ardeiul iute tăiat și o lingură cu pastă de ghimbir și usturoi. Trage totul la tigaie timp de un minut până ce începe să se simtă mirosul de ghimbir și usturoi. Lasă focul mic și adaugă o linguriță cu fulgi de ardei iute, o lingură cu coriandru măcinat, una sau două lingurițe cu zahăr, două lingurițe cu garam masala și o linguriță cu chimion măcinat.
Trebuie să amesteci constant ca să nu se ardă condimentele, iar apoi să adaugi roșiile tocate mărunt. Există și varianta să le dai prin blender. Apoi lasă totul la foc mediu până când se îngroașă sosul.
Pregătește în acest timp apa fierbinte într-o oală separată și adaugă totul peste condimente, alături de smântână. Cratița trebuie acoperită și lăsată la foc mic până când sosul se îngroașă din nou. Dacă vrei sa obții un sos foarte fin, atunci îl poți da prin blender.
E momentul să gătești carnea de pui. Preîncălzește cuptorul la 240 de grade și lasă carnea la rumenit 20 de minute. Ea se poate pregăti și în tigaie, e nevoie ca înainte să pui o lingură de ulei de măsline.
Carnea de pui se va adăuga în sosul pe care l-ai pregătit mai devreme, împreună cu o lingură de schinduf măcinat. Asigură-te că sosul este gros atunci când adaugi carnea. La final, gustă sosul și, dacă este cazul, mai poți adăuga sare, zahăr sau garam masala după gust. Totul se lasă la foc mic timp de încă 2-3 minute pentru ca puiul să se frăgezească. După asta, poți decora preparatul cu un pic de smântână și câteva frunze tocate de coriandru.
Preparatul se poate mânca cu orez sau cu o salată de ceapă cu coriandru, zeamă de lămâie și fulgi de ardei iute.