Rețetă. Salata de dovlecei devine din ce în ce mai populară și este o alternativă la clasica salata de vinete. Acest preparat are o textură fină și un gust unic, iar asta, datorită modului special în care măicuțele de la mănăstiri îl pregătesc. Secretul vine din atenția la detalii și la ingredientele folosite.
Din ce în ce mai mulți oameni preferă salata de dovlecei, în locul salatei de vinete. Asta, datorită texturii delicate și gustului fin pe care îl au dovleceii. Fiind mai puțin amari, salata devine mai ușoară și mai răcoritoare, fiind o opțiune excelentă pentru orice moment al zilei. Totodată, dovleceii sunt versatili și absorb bine aromele din condimente, devenind ideali pentru salată.
Secretul măicuțelor pentru un gust desăvârșit constă în pregătirea dovleceilor. În loc să-i coacă sau să-i prăjească, măicuțele îi fierb, pentru a le menține textura moale și fină. Este extrem de important ca legumele să fie fierte corect, iar ulterior, acestea trebuie lăsate să se scurgă bine, pentru a elimina excesul de apă.
Un alt secret dezvăluit de măicuțe constă în adăugarea unei lingurițe de sare la începutul fierberii. În acest mod, dovleceii au o aromă mai intensă, iar apa este eliminată, salata devenind mai bine legată.
După ce se pregătesc, dovleceii trebuie tocați fin sau zdrobiți cu o furculiță, în funcție de preferințe. Usturoiul este un ingredient cheie când vine vorba de salata de dovlecei, acesta adăugând o aromă intensă, specific mănăstirească. Măicuțele obișnuiesc să zdrobească usturoiul într-un mojar pentru a elibera toate uleiurile esențiale care conferă acea notă picantă, dar subtilă.
Mai mult, uleiul de nucă sau de floarea-soarelui presat la rece face minuni în cazul salatei de dovlecei. Indiferent pe care-l alegi, acesta trebuie adăugat treptat, în timp ce dovleceii sunt amestecați. Pentru un plus de prospețime și de savoare, se adaugă o cantitate mică de suc de lămâie. Măicuțele le sfătuiesc pe gospodine să folosească suc de lămâie proaspăt stors, acesta îmbinându-se perfect cu uleiul și usturoiul.