REŢETA SOCATĂ: Cea mai simplă reţetă pentru băutura copilăriei. REŢETA SOCATA de la bunica

REŢETA SOCATĂ: Socata este una dintre bauturile racoritoare ale copilariei. Mai jos gasiti o reteta simpla pentru aceasta bautura minunata. Merita din plin sa o consumati.
Romania TV
29 mai 2017, 03:45
REŢETA SOCATĂ: Cea mai simplă reţetă pentru băutura copilăriei. REŢETA SOCATA de la bunica

REŢETĂ SOCATĂ. Pentru a prepara socata aveti devoie de 10 flori mari de soc (cam cât palma), 10 litri de apă, 3 lămâi, 1 kg de zahar (daca vreti mai dulce puteti pune chiar si 1,25 kg) si 10 boabe de orez, pentru fermentaţie.

Mod de preparare: cele zece flori de soc se pun într-un borcan, se adauga apa şi lamaile taiate felii.

Ar fi bine ca la doua dintre lamai sa indepartati coaja galbena, caci da prea multa amareala.

REŢETĂ SOCATĂ. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi se pune zaharul si boabele de orez si se mesteca bine, se acopea borcanul si se lasa la fermentat inca trei zile. In aceste trei zile compozitia trebuie mestecata de cel putin doua ori pe zi.

Apoi siropul se strecoară printr-o sită deasă, se pune în sticle si se depozitază la frigider.

Socata se serveste rece.

REŢETĂ SOCATĂ. În loc de boabe de orez, unii oameni pun pur și simplu drojdie, pentru a ajuta fermentația. Dacă vreți, puteți să renunțați complet la așa ceva. Băutura va ieși mai puțin acidulată.

REŢETĂ SOCATĂ. O altă variantă de rețetă prespune fierberea apei înainte de adăugarea în borcan.

REŢETĂ SOCATĂ. Unii oameni adaugă un pumn de stafide în băutură. Puteți încerca.

Socul este folosit în fitoterapie sub formă de tincturi, decocturi, ceaiuri, pulberi. Are proprietăţi laxative, este diuretic, sudorific, de aceea este folosit şi în curele de slăbire. Trebuie avut în vedere că nu se poate slăbi doar folosind ceaiuri şi tincturi de şoc, explică, pentru ziare.com, nutriţionistul Camelia Olteanu. Slăbirea nu va avea loc fără schimbarea stilului de viaţă, adică alimentaţie sănătoasă, mişcare, apă şi somn suficient.

REŢETĂ SOCATĂ Este bine că înainte de a folosi diferitele preparate pe baza de soc să cerem sfatul unui specialist în fitoterapie, deoarece cantităţile prea mari pot să producă efecte neplăcute: vomă, dureri de cap, ameţeli, diaree, iritaţii etc.

Florile sunt cele care se folosesc pentru obţinerea socatei. Unele reţete prevăd o cantitate foarte mare de zahăr adăugat, care este adevărat că accentuează aromă florilor, dar acest lucru va avea repercusiuni asupra siluetei şi a sănătăţii, în general.

 

REŢETĂ SOCATĂ Pentru a face sirop din flori de soc, aveti nevoie de flori proaspete. Asigurati-va ca florile sunt complet deschise – daca sunt trecute sau imbobocite, calitatea siropului este afectata. Dupa ce ati adunat florile, tineti-le intr-un loc racoros si uscat pana cand sunteti gata sa le folositi. Cel mai bine este sa pregatiti siropul in maximum 24 de ore de la culesul florilor.

1. Intr-un vas incapator puneti un kilogram de zahar, cinci cani cu apa si sucul de la o lamaie. Fierbeti siropul la foc mediu spre mare pana cand zaharul s-a dizolvat. Dupa ce s-a dizolvat, mai lasati-l inca 5 minute.

2. Separat, intr-un vas de inox puneti florile curatate de tulpini – aveti nevoie de doua cani de flori, si o lamaie feliata. Turnati peste acestea siropul fierbinte.

3. Amestecati usor pentru a se omogeniza ingredientele, acoperiti vasul cu un prosop si lasati-l intr-un loc racoros si intunecat timp de 3-4 zile, amestecand siropul o data pe zi. Daca il lasati mai putin, siropul va fi mai putin aromat, daca il lasati mai mult de 4 zile, florile vor incepe sa fermenteze.

4. Siropul ar trebui sa aiba o nuanta aurie. Il strecurati intr-o oala curata si il aduceti la fierbere.

5. Intre timp sterilizati borcane sau sticle pentru a-l depozita. Este suficient sa le spalati si sa le tineti in cuptor 15 minute la 150 grade Celsius.

6. Turnati siropul fierbinte in borcanele sterilizate si depozitati-l intr-un loc racoros si uscat. Poate fi pastrat pana la un an. Dupa deschidere, pastrati borcanul la frigider.

Cum preparăm cea mai bună rețetă de socată

Ingrediente

Pentru o socată ca pe vremea bunicii, avem  nevoie de 12-14 flori de soc, mari cât palma, parfumate, 4 lămâi, 10 litri de apă, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.

Preparare

Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gist foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.

A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecata de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece.

Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere.

Socata se servește rece și poate fi și mai mult împrospătată cu câteva frunze de mentă!

Beneficiile socului

Ceaiul de flori de soc este bun pentru vindecarea tusei, în afecțiunile aparatului respirator (răceala, gripă, bronșita), dar și și în reumatism sau boli ale aparatului urinar. Ceaiul de soc facilitează eliminarea apei din corp, prin dizolvarea excesului de strat adipos, astfel că este recomandat în curele pentru slăbit. El are și proprietati diuretice și laxative, dar și efecte benefice în afecțiuni dermatologice, oculare sau cardiace.

Socul conține vitamina A, complexul vitaminic B și vitamina C. Combinarea lor cu unele fitochimicale, precum flavonoizii, îi conferă socului efecte remarcabile antiinflamatoare, anticancerigene și antivirale.

Trebuie știut că socul nu este indicat în timpul sarcinii sau alăptarii.

 

OCATĂ reţetă. Pentru a prepara socată aveţi nevoie de 14 flori mari de soc cât mai parfumate (cam cât palma), 10 litri de apă minerală plată (ieşiţi bine la preţ dacă luaţi două bidoane de câte 5 l fiecare), 4 lămâi, 1 kg de zahăr brun, 10-12 boabe mari de orez pentru fermentaţie (se pot pune şi 5g de drojdie proaspătă dar din ce am testat, gustul de soc pare mai „curat” atunci când folosim boabe de orez) şi pentru un gust răcoritor desăvârşit….câteva frunze de mentă proaspătă atunci când o serviţi.

Recomandăm să evitaţi a folosi socul aflat pe marginea drumurilor foarte circulate de maşini şi poluate.

SOCATĂ reţetă. Cele mai parfumate sunt florile de soc din păduri, aşa că dacă aveţi posibilitatea de a le procura, vă sfătuim să le alegeţi pe acestea.

SOCATĂ reţetă. Mod de preparare:

SOCATĂ reţetă. Cele 14 flori de soc se pun într-un borcan de 10 litri sau două vase 5 litri fiecare curate, fără urme de grăsime pe ele şi în care să încapă, în mod egal, câte 5 l de apă şi să mai rămână puţin loc pentru zahăr şi lămâi, se adaugă apă şi lămâile tăiate felii şi stoarse bine de sucul lor în apă. Ar fi bine ca la două dintre lămâi să îndepărtaţi coaja galbenă, căci dă prea multă amăreala. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.

A două zi se pune zahărul şi boabele de orez şi se mestecă bine, se acoperă borcanul şi se lasă la fermentat încă 3-4 zile. Puneţi capac la borcan sau la vasele folosite însă nu le închideţi complet pentru a le lasă să „respire”. În aceste trei zile compoziţia trebuie mestecată de cel puţin două ori pe zi.

SOCATĂ reţetă. Când apa devine gălbuie şi mirosul este foarte bun iar dacă luăm cu o lingură şi gustăm puţin, cădem în extaz în faţa fineţii şi bunătăţii acestei băuturi

Apoi sucul se strecoară printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon, se pune în sticle cu dop/capac şi se depozitază la frigider sau în cămara de alimente în loc întunecos şi rece.

Sucul în sticle se acidulează, deci atenţie, dacă deschideţi o sticlă care a stat mai mult timp, să nu o agitaţi înainte pentru că există riscul că la deşurubare să ţââşneasca afară exact ca şi şampania.

SOCATĂ reţetă. Socata se serveşte rece iar în zilele călduroase puteţi adăuga în pahare şi 2-3 frunze de mentă proaspătă ce vor impresiona musafirii punctând atât la gust cât şi la aspectul estetic.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, sâmbătă, 16 noiembrie 2024. Peștii au motive de bucurie
Capital.ro
Permisul de conducere trebuie schimbat până la 19 ianuarie 2025! Anunț pentru cei care s-au născut după 1971. Unde se aplică
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Cum reduci drastic din facturile de întreținere. Sfaturi pentru sezonul rece
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Gabriela Lucuțar, pusă într-o situație dificilă după înmormântarea secretă a lui Silviu Prigoană. „Regina Întunericului” face un apel către Honorius Prigoană: „Au fost niște probleme”
Cancan.ro
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lege pentru cei care stau cu chirie. Câți vizitatori pot primi chiriașii în apartament
StirileBZI
Creștere alarmantă a prețurilor alimentelor! Costurile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Meciul România – Kosovo din Liga Națiunilor, întrerupt din cauza retragerii oaspeților
MediaFlux
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara