Rețetă tradițională de magiun de prune. Cuvântul magiun vine din limba turcă (macun) și înseamnă pastă alimentară consistentă obținută prin terciuirea și fierberea prunelor sau altor fructe. E sezonul prunelor bine coapte, e păcat să nu le păstrezi dulceața și aroma într-un magiun de prune făcut în casă.
Spre deosebire de gemuri și dulcețuri, magiunul este o conservă de fructe fără niciun conservant, nici măcar zahăr. Așadar, un „dulce” ușor, dulce-acrișor, bun pentru toată familia.
Ingrediente:
Mod de preparare
Spală fructele, aruncă-le pe cele stricate. Taie-le în jumătăți și scoate sâmburii. Pune fructele într-un vas încăpător (ceaun de tuci sau de fontă, de preferat). Dacă dorești să obții un magiun foarte dulce, poți adăuga zahăr. Amestecă din când în când, până ce compoziția dă în clocot.
Când începe să clocotească, amestecă în mod constant, deoarece există riscul ca pasta să se lipească. Fierbe magiunul timp de câteva ore, amestecând foarte des. E gata când pasta este bine legată și tare.
Transferă magiunul în borcane curate, preîncălzite, pentru a evita spargerea lor din cauza temperaturii ridicate. Sigiliază-le, acoperă-le cu câteva straturi de textile (pături) și lasă-le să se răcească până a doua zi. Păstrează-le într-un loc răcoros și uscat (debara, cămară, pivniță). Îl poți consuma în diverse prăjituri sau ca atare, magiunul preparat în casă este gustos și sănătos.