Toamna și-a intrat în drepturi, iar gospodinele se pregătesc pentru iarnă, așa că astăzi vin în ajutorul tău cu o rețetă tradițională românească de magiun de prune fără adaos de zahăr sau conservanți. Dacă nu ai încercat până acum să prepari acest magiun, ai rețeta mai jos.
Magiunul este extrem de popular datorită gustului său delicios și a consistenței dense. Acesta poate fi preparat fără adaos de zahăr sau conservanți, fiind un produs 100% natural, care păstrează aroma și bogăția prunelor coapte la soare. De-a lungul timpului, magiunul a devenit un simbol a gastronomiei românești, fiind recunoscut la nivel european.
Rețeta de mai jos are rădăcini adânci în cultura rurală din țara noastră, fiind preparat de obicei toamna, după culesul prunelor.
Ingrediente: 5 kg de prune bine coapte și sănătoase
Mod de preparare: Pasul principal pentru prepararea rețetei este cel de sortare și pregătire a prunelor. Este nevoie să alegi cele mai coapte prune și mai aromate, pentru a obține un magiun delicios. Apoi, trebuie să speli bine prunele și să le ștergi, pentru a nu rămâne apă pe ele deloc. Ulterior, acestea trebuie secționate, iar sâmburii trebuie îndepărtați. Nu este nevoie ca prunele să fie tăiate în bucăți mici, pentru că se vor descompune în timpul fierberii.
Prunele trebuie puse într-un vas mare, iar fierberea trebuie să fie la foc mediu. Pentru a preveni lipirea, este nevoie să amesteci constant. Pe măsură ce vor fierbe, ele își vor elibera sucul. Întregul proces poate dura între 5 și 10 ore, în funcție de cantitatea de prune și de focul utilizat. Atunci când este gata, magiunul scade considerabil și are o consistență groasă și lipicioasă. Aceasta poate fi verificată prin punerea unei linguri de magiun pe o farfurie, iar dacă rămâne ferm și nu curge, este gata.
Înainte să stingi focul de sub vasul cu magiun, trebuie să sterilizezi borcanele și capacele. Ulterior, se toarnă magiunul fierbinte în borcane, lăsând puțin spațiu la gât. Apoi, se închid, se învelesc în pături și se lasă la răcit complet.