Dacă îți dorești o rețetă de sarmale de post mănăstirești, trebuie să știi că sunt ușor de făcut și se numără printre cele mai gustoase preparate tradiționale românești. Printre cele mai populare rețete se numără cea a măicuțelor de la mănăstirea Prislop, pricepute în arta culinară. Însă, la mănăstirile din Bucovina și Moldova, rețeta sarmalelor de post este îmbogățită cu un ingredient secret, fiind cel care oferă un gust și o savoare aparte.
Sarmalele mănăstirești pot fi mai gustoase decât cele cu carne și mai ușoare, datorită lipsei cărnii și a grăsimii. Secretul care face sarmalele de post să aibă un gust aparte este reprezentat de stafide și prune uscate. Aceste ingrediente le fac un adevărat deliciu.
O rețetă pentru sarmalele de post a fost prezentată și de Radu Anton Roman, cunoscut pentru documentarea gastronomiei tradiționale, în cartea sa „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.
Mod de preparare: Se toacă mărunt două cepe și se călesc în ulei, după care se adaugă orezul, apa, un praf de sare, piper praf și se lasă să fiarbă. Ulterior, se spală bine varza și se pregătesc foile care urmează să fie umplute, cam 15-20 de bucăți.
Varza rămasă se taie fideluță, apoi se pregătește sosul de bulion. Se toacă ceapa rămasă și se călește în ulei, cu boia și câteva boabe de piper. Atunci când ceapa devine transparentă, se adaugă bulionul și se amestecă bine, iar după ce fierbe orezul și scade apa, se adaugă stafidele. Ulterior, sarmalele se umplu cu orez și se așează într-o oală unsă cu puțin ulei, iar pe fundul oalei se pune puțină varză tăiată fideluță, amestecată cu morcov ras. După ce au fost așezate toate sarmalele în oală, se toarnă sosul de bulion și apă cât să le acopere. Ultimul pas este acoperirea cu amestecul de varză și morcov rămas și punerea oalei cu capac în cuptor, la foc potrivit, timp de o oră.
Citește și: Așa poți să menții bananele proaspete mai mult timp. Trucul genial la care apelează tot mai mulți oameni