Rețetă varză murată. Sarea joacă un rol important atunci când bagați varza la murat. Trebuie să știți exact câtă să puneți ca să nu riscați să rămâneți fără varză murat toată iarna. Conform tradiției, gospodinele pun varza la murat spre sfârșitul lunii octombrie, în jurul sărbătorii Sfântului Dumitru.
Se pare că secretul este să pui o lingură de sare la fiecare litru de apă. De asemenea, folosește întotdeauna sare grunjoasă, nu extra fină. Atenție, lingura de sare nu trebuie să fie nici rasă, dar nici foarte plină. Cantitatea ideală este, mai exact, de 30 de grame.
De asemenea, este foarte important ca varza să fie cât mai coaptă. Dacă varza e albă, atunci aceasta este numai bună de bagat la murat. Un alt secret este ca varya să fie cât mai tare. Ca să ai varză murată numai bună până în primăvară trebuie să dai la o parte frunzele verzi. Nu le arunca, poți face o varză călită delicioasă.
Citește și Cum să ai borcane cu murături fără mucegai. Ingredientele secrete folosite de gospodine
Se iau 20 de verze cu frunza subțiere, opt legături de cimbru uscat, 15 crenguțe de mărar uscat, 1 – 2 mâini pline de piper boabe și 1,5 kg de sare. Adaugă și câteva boabe de porumb, boabe de muștar, o bucățică de hrean și câteva mere sau gutui, potrivit Fanatik.
Scobim varza de cotor și adăugăm puțină sare acolo. Pe fundul butoiului se pun câteva condimente și se îndeasă, apoi, fiecare varză, pe rând. Acestea trebuie să stea cât mai înghesuit. Condimentele și restul de sare se adaugă printre căpățâni pentru a putea ajunge peste tot. Se toarnă apă deasupra. După 2 sau 3 zile, poți deschide butoiul, verzele se vor mai lăsa și le poți adăuga și pe cele care nu au mai încăput inițial.
Atunci când începe să se formeze spumă la suprafață înseamnă că începe procesul de fermentare. Începe, apoi, procesul de pritocire, adică suflarea aerului înăuntru, folosind un furtun. Procesul trebuie repetat la fiecare 3 zile, până la 3 săptămâni. Varza se acrește după aproximativ o lună.