O rețetă veche de peste 100 de ani a gospodinelor din Bărăgan a fascinat internetul. Murăturile sunt un deliciu apreciat de români, astfel că este păcat să nu facem murături asortate în cel mai potrivit mod.
Citește și : Rețeta de zacuscă, veche de peste 100 de ani, pe care orice gospodină trebuie să o știe. Are un gust irezistibil
Murăturile nu au nevoie decât de o saramură simplă cu apă și sare pentru a fi gustoase, precum și de câteva ingrediente care să le ofere o aromă cu adevărat specială.
gogonele verzi şi pârguite
castraveţi
ardei kapia roşu şi verde
ardei iute şi ardei pe jumătate iute
conopidă
ţelină cu rădăcină şi frunze
morcovi
sfeclă roşie
sare grunjoasă
usturoi, un bucheţel de cimbru, mere (se pot folosi și gutui, pepenași)
Cantitățile folosite în această rețetă pot diferi în funcție de recipient, proporția dintre legume sau în funcție de preferințe.
Spre exemplu, pot fi tăiate morcovul, rădăcina de țelină, sfecla, merele, iar conopida poate fi desfăcută buchețele. Usturoiul poate fi tăiat, însă este recomandat să rămână căței întregi.
Se va dizolva o lingură cu vârf de sare grunjoasă la un litru de lichid. Apa se fierbe, se ia de pe foc, se pune sarea la dizolvat și buchețelul de cimbru, se lasă 10 minute și apoi se toarnă în recipientul cu legume până când zeama le acoperă.
După toate acestea, se pune recipientul la păstrare în cămară, pivniță etc. și se desface după cel puțin o lună. Murăturile pot fi consumate alături de mâncăruri de post sau pe bază de carne, însă și cu diverse salate.