Reţete 2023. Clătite japoneze, pufoase ca norii, pentru un mic dejun de weekend delicios

Clătite japoneze pufoase şi extrem de moi. De asemenea, se fac foarte ușor, atâta doar că trebuie să fiți atenți la coacerea lor: focul trebuie să fie mic, altfel se ard şi nu cresc.
Alina Costache
31 mart. 2023, 12:11
Reţete 2023. Clătite japoneze, pufoase ca norii, pentru un mic dejun de weekend delicios

Reţete 2023. Clătite japoneze. Prepararea lor nu e deloc complicată. Ca și clătitele obișnuite, și acestea se coc în tigaie. Efectul însă, e remarcabil. Rezultă niște bucăți pufoase și ușoare, numai bune de savurat cu fructe, miere sau sirop de arțar.

Clătite japoneze, ingrediente: 2 gălbenușuri, 10 g zahăr, 40 ml lapte, 20 ml ulei, 60 g făină, 2 / 3 linguriță praf de copt, 4 albușuri, 40 g zahăr.

Rețeta celebrelor clătite japoneze. Se fac puțin diferit, dar nu este deloc complicat

Vom avea nevoie de două vase. Într-un vas vom pune albușurile, în altul vom pune gălbenușurile. Vom bate cu mixerul gălbenușurile cu cele 10 g de zahăr, până ce zahărul se dizolvă și iese o compoziție omogenă.

Separat, vom amesteca laptele cu uleiul. Adăugăm în gălbenușuri compoziția din lapte și ulei,  amestecând bine. Făina o amestecăm separat cu praful de copt, apoi o adăugăm câte puțin în compoziție.

Clătite japoneze video 1:

Batem aproximativ 7 minute albușurile cu 40 gr de zahăr pînă obținem o spumă densă, cu o consistență de bezele. Când spuma e tare și stă țeapănă pe paletele mixerului, iar zahărul dizolvat, e gata. Puteți opta pentru zahăr pudră. Adăugăm în aluat câte puțin albușurile batute și amestecăm de sus în jos cu o spatulă, foarte încet, pentru a păstra compoziția aerată. Aluatul e gata.

Acum vom avea nevoie de o tigaie de bună calitate. Pentru prima oară o vom unge cu ulei. Cu o lingură  vom turna aluatul în tigaie. Va fi deajuns doar jumătate de lingură de aluat, pentru un preparat. Punem capacul. Focul trebuie să fie mic. Peste vreo 30 de secunde, peste clătite, mai adăugăm cite puțin aluat. Iarăși punem capacul. Apoi iarăși repetăm acțiunea (în total turnăm aluatul de 3 ori). Când blinele s-au rumenit, le întoarcem.

Clătite japoneze video 2:

Clătitele japoneze sunt gata. Din această cantitate de aluat vom obține vreo 12 bucăți. Se servesc cu fructe, sirop de arțar sau miere.

Cele mai pufoase clătite de post. Ingredientul secret care le îmbunătăţeşte semnificativ textura şi le dă o savoare aparte

Ca să obţii cele mai pufoase clătite de post trebuie să cunoşti secretul preparării lor. Lipsa ouălor şi a laptelui din compoziţia lor poate compromite rezultatul final, în sensul în care textura nu va mai fi fragedă şi aerată, ci mai degrabă uscată. De aceea, pentru a obţine clătite pufoase, este recomandat să ţii cont de câteva aspecte.

Cele mai pufoase clătite de post. Ingredientul secret care ajută textura să devină aerată

Aşadar, nu ai nevoie de lapte sau ouă, ci doar de apă minerală. Alături de zahăr, apa minerală va face clătitele să se rumenească uniform și să devină pufoase. Rolul apei carbogazoase este să creeze bule în aluat.

Rețetă de clătite de post pufoase

  • 200 g făină
  • 180 ml lapte de soia (opţional)
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri de zahăr
  • Un pahar de apă minerală
  • Esență de vanilie

Atenţie! Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, aşa că asigură-te că le scoţi din timp din frigider.

Începe prin a pune făina cernută într-un castron mare. Adaugă vanilia, zahărul, uleiul și laptele de soia (opţional) şi amestecă uşor în ele, apoi adaugă apa minerală. Bate energic cu telul până când aluatul nu mai are cocoloaşe. Aluatul trebuie să fie ușor gros, asemănător cu o smântână lichidă.

Citeste si Reţeta de post. Supa de cartofi pe care o prefera şi Arsenie Boca. Alte 7 reţete delicioase de post de la mănăstire

Unge o tigaie antiaderentă cu puţin ulei şi pune aluatul în tigaie cu ajutorul unui polonic. Apoi întinde-l și rotește tigaia pentru a acoperi toată suprafața. Se rumenesc 2-3 minute pe o parte, apoi se întorc pe cealaltă parte pentru încă 1 minut. Se scoate fiecare clătită şi se aşază una peste alta pe farfurie până se termină tot aluatul.

Le poţi servi cu dulceață cât și cu miere, sirop de arțar, diferite topping-uri: fructe, ciocolată (dacă le mănânci în afara postului), nucă măcinată. O idee de umplutură de post pentru clătitele sărate ar fi cea din ciuperci (călite cu ceapă, sare și piper).

Trucuri pentru clătite reuşite

Nu folosi prea multă făină căci clătitele nu vor mai fi la fel de pufoase.

Prăjirea clătitelor se face la foc mediu, altfel rişti să rămână crude în mijloc.

Apă folosită la aluat trebuie să fie călduță, dacă este fierbinte se opărește drojdia.

Citeste si Rețeta de halva turcească a lui Vlăduț de la Neatza: „Un desert de post, foarte accesibil pentru orice gospodină”

Cele mai pufoase clătite. Folosește acest ingredient și nu se vor lipi de tigaie

Pentru aceste clătite aveți nevoie de șase ouă, 300 de ml de lapte rece, 300 ml de apă minerală carbogazoasă, 300 g de făină, zahăr vanilat, un praf de sare și o lingură de smântână. Se pot adăuga și 100 de g de unt. Cantitatea de unt variază în funcție de gramajul celorlalte ingrediente.

Citește și: Clătite de post pufoase. Trucuri pentru un preparat super-delicios

Ingredientul pe care multe rețete de clătite îl omit este amidonul de cartofi. La 500 de ml de lapte, 250 g făină, 3 ouă, 2 linguri de zahăr, 250 ml apă carbogazificată și jumătate de linguriță de sare se pun șase linguri de amidon de cartofi. Toate ingredientele se amestecă și se lasă să se odihnească pentru 30 de minute pentru a fi mai elastic.

Și tigaia poate fi o problemă. Puteți folosi o tigaie antiaderentă pentru a nu se lipi nimic de fund sau una normală în care să puneți un strop de ulei înainte de fiecare clătită.

Citește și: De ce se lipesc clătitele de tigaie. Greșeala pe care o fac o mulțime de gospodine

O tigaie nepotrivită poate avea un efect negativ asupra rezultatului final. Cel mai important secret al preparării este tigaia, care contribuie semnificativ la succesul rețetei.

Tigaia specială pentru cșătite vine cu o serie de avantaje. Este subțire și permit căldurii să ajungă cât mai repede în centru și este aderentă, ceea ce scade șansele de lipire.

Reţetele bunicii: scovergi şi gogoşi pufoase, deserturile irezistibile care ne-au încântat copilăria

Scovergi pufoase ca ale bunicii mulţi dintre noi n-am mai avut ocazia să mâncăm cam din vremea copilăriei. În rândurile următoare, îţi propunem o reţetă de scovergi pufoase, delicioasă şi rapid de preparat care îţi vor aduce aminte de vremurile de mult apuse ale copilăriei. Acestea pot fi preparate atât cu drojdie, cât şi fără.

Scovergi pufoase ca ale bunicii, ingrediente necesare

  • 500 grame de făină (100 grame pentru înfăinat pe planşetă)
  • o cană de apă caldă (250 ml)
  • un cub de 25 grame drojdie proaspătă
  • o linguriţă de sare
  • o lingură rasă de zahăr
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1/2 litru ulei pentru prăjit scovergile

Cum prepari scovergile cu drojdie

Pentru început, este important să ştii că aluatul nu trebuie întins cu sucitorul, în caz contrar scovergile nu mai ies pufoase, recomandă kfetele.ro

Presară puţină făină deasupra drojdiei şi acoperă cu un prosop, lăsând la crescut într-un loc cald, aproximativ 15 minute. Această maia va crăpa şi va face bolboci. Când îşi dublează volumul, începe să frămânţi la început cu o lingură de lemn, apoi cu mâna.

Toarnă restul de apă peste maia, adaugă uleiul şi sarea şi frământă până obţii un aluat asemănător celui de pâine. Acoperă-l cu un prosop moale şi lasă-l la crescut, la cald, aproximativ 30 de minute. După această jumătate de oră, aluatul trebuie să-şi fi dublat volumul.

Modelează scovergile, apoi pune-le în tigaia cu mult ulei încins. Scoate-le pe un serveţel absorbant.

Dacă vrei să le umpli cu brânză, întinde pe planşetă jumătate din foaia de scovergă, aşază brânza peste ea, îndoaie cealaltă jumătate peste ea, suprapune-le şi lipeşte marginile. Şi cele umplute se prăjesc la fel ca cele simple.

Citeste si Tort Medovik, desertul regal care a cucerit întreaga lume. Secretul unui tort irezistibil, cu aspect unic şi gust inegalabil

Scovergi fără drojdie

Pentru această variantă a scovergilor, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 250 grame iaurt natural
  • 1 ou
  • 20 grame zahăr
  • 1 lingură ulei
  • 1 lingură sare
  • 370 grame făină
  • 1 lingură praf de copt
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Într-un recipient încăpător, adaugă ingredientele în ordinea enumerată. Făina trebuie cernută. Amestecă bine toate ingredientele, iar compoziţia rezultată scoate-o pe masa de lucru şi frământ-o până obţii un aluat elastic, potrivit caietulcuretete.com. Împarte aluatul în bucăţi mici şi pune-le la prăjit pe ambele părţi. Scoate-le pe şerveţele absorbante. Sursa: caietulcuretete

Gogoși de post pufoase și aromate

Dacă pofteşti la gogoşi în perioada postului, îţi propunem să încerci reţeta pe care ţi-o vom rpezenta în rândurile următoare. Sunt pufoase, aromate şi gata cât ai bate din palme.

Ingrediente necesare

  • 500 gr de făină tip 000
  • 25 gr de drojdie proaspătă sau 7 gr uscată
  • 200 ml apă sau lapte vegetal
  • 100 gr de zahăr
  • 50 ml de ulei
  • 1/4 linguriță cu sare
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • coaja răzuită de la o portocală
  • 1 linguriță cu extract de vanilie
  • zahar pudră cu aromă de vanilie pentru decor

Mod de preparare

Pentru început, pregăteşte drojdia. Pune-o într-un bol și sfărâm-o cu o furculiță. Adaugă o lingură de zahăr peste ea și amestecă-le până se lichefiază, potrivit hellotaste.ro Adaugă 100 ml de apă caldă și o linguriță de făină și omogenizează bine amestecul. Acoperă bolul cu un prosop și lasă-l deoparte timp de 10-15 minute. Maiaua poate fi folosită în momentul în care şi-a dublat volumul, iar la suprafaţă au apărut bule de aer.

Cerne făina şi creează o adâncitură la mijlocul ei. Oprește deoparte aproximativ 1/4 din cantitatea de făină pe care o vei folosi în timpul frământării. În apa încălzită, dizolvă sarea și restul de zahăr. Adaugă în apa caldă uleiul, coaja de lămâie, coaja de portocală și vanilia, apoi maiaua. Toarnă peste maiaua din făină puțin câte puțin din amestecul de apă cu ulei. Amestecă energic cu un tel sau o spatulă, adăugând și făină din bol peste maia. Frământă bine aluatul, adăugând și făina oprită, până când acesta nu se mai lipește de mâini.

Citeste si Chec pufos cu cacao. Reţeta simplă pentru un desert care îi va cuceri atât pe cei mici cât și pe cei mari. Trebuie neapărat să o încerci

Răstoarnă coca pe blatul de lucru pe care, în repalabil, ai presărat făină. Acoperă aluatul cu un prosop și lasă-l la loc cald până când își dublează volumul.

După ce a dospit, răstoarnă-l pe masa presărată cu făină. Întinde-l într-o foaie cu grosimea de 5-6 mm. Cu un pahar decupează rondele din aluat și mai lasă-le la crescut până îşi dublează volumul.

Pune gogoşile la prăjit în ulei încins, într-o tigaie adâncă. Așază vasul pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie spre mare. Dacă flacăra este mică, există riscul ca uleiul să pătrundă în aluat, iar gogoşile vor reţine uleiul. Lasă gogoșile să se rumenească bine pe prima parte, până când devin aurii. Întoarce-le cu o spatulă.

Când sunt gata, scoate-le pe şerveţele absorbante, iar când s-au răcit, pudrează-le cu zahăr.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!