Cozonacul este nelipsit pe masa românilor, de sărbători, iar această rețetă de cozonac cu rahat și cacao, va avea reușită sigură, dacă se respectă pașii, dar și sfaturile culinare.
Se freacă drojdia cu o lingură de zahăr, se adaugă puțin lapte călduț și puțină făină și se așteaptă să se activeze..
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Gălbenușurile se freacă cu puțină sare, pentru a le intensifica culoarea, apoi se adaugă 100-150 g zahăr și se freacă până când devin spumoase.
Se adaugă în adâncitură făcută în făină.
Peste gălbenușuri se adaugă și untul topit, uleiul ușor încălzit, esența și maiaua crescută,
Se încorporează, treptat, făina, alternând cu laptele cald.
Se frământă un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios, care se lasă la dospit, acoperit și la loc cald.
Albusurile se bat spumă cu 100 g zahăr, se adaugă cacaua și rahatul tăiat în cuburi și trecut prin zahăr pudră.
Cand aluatul și-a dublat volumul, se împarte în patru, se întind patru foi care se ung cu compoziția de umplutură, se rulează și se împletesc două câte două și se așează în tăvile tapetate cu hârtie de copt, sau cu grăsime și zahăr.
Se lasă cozonacii din nou la crescut, aproximativ o oră, după care se ung cu gălbenuș de ou și se coc la 160-170 grade, pentru 40-45 de minute, până când se rumenesc frumos la suprafață.
Sfaturi pentru reușita cozonacului:
Pentru reușita aluatului, făina trebuie cernută și aerată cu o zi înainte de frământare și ținută la loc cald.
Toate ingredientele trebuie aduse la temperatura camerei cu câteva ore înainte de a începe procesul tehnologic de frământare.
Pentru ca aluatul să crească, după ce se pune în tavi, se acoperă cu un vas adânc, un tuci de preferință, iar în interior se strecoară și un pahar cu apă caldă.
In gălbenușul de ou cu care se ung cozonacii, se va adăuga și puțină sare, aceasta oprind procesul de innegrire a crustei cozonacilor.
Dacă se adaugă stafide, nu se vor adăuga în umplutură, ci în aluat, pentru a avea un aluat ușor aerat și stafidele hidratate.
Sa va fie de folos!