„Reţete” de criză: Unde să-ţi ţii acum banii

Profesioniştii investiţiilor recomandă menţinerea şi în 2012 a regulilor severe de administrare a finanţelor personale. Plasamentele în depozite bancare trebuie însă echilibrate cu instrumentele de investiţii cu risc scăzut, care profită de randamentele mari ale titlurilor de stat, din această perioadă.
Adrian N. Ionescu
23 ian. 2012, 16:02

După plata comisioanelor și impozitului, depozitele abia protejează banii împotriva inflației reale și de aceea este necesară investiția în fondurile mutuale, care au capacitatea de a profita de randamentele mari ale titlurilor de stat românești și nu numai.

 

Depozitele sunt mai degrabă bune la respectarea regulii de aur de a avea econimisite mai întâi resursele necesare traiului zilnic pe şase luni plus o cotă de urgenţă. Adică aceşti bani pot fi păstraţi în depozite.

 

Ideea echilibrului între depozite şi instrumente de investire în obligaţiuni de stat  este cu atât mai valoroasă cu cât vine de la șeful unei case de brokeraj, de la care te-ai aștepta să-și vândă mai întâi marfa proprie.

 

„Pentru un investitor conservator, sau pentru cineva care abia face primii pași în investiții, deocamdată este necesar un echilibru între depozitele bancare și obligațiuni. Acestea nu sunt accesibile pentru cei care au resurse puţine (un singur titlu de stat al Guvernului României costă 10.000 de lei, și o bancă nu va primi un ordin pentru câteva titluri, n.r.) și atunci se poate apela la fondurile mutuale“, a declarat Rareș Nilaș, directorul general al casei de brokeraj BT Securities, pentru RTV.net. Brokerul are şi o variantă de portofoliu de investiţie la care vom reveni mai jos.

 

 

Atenţie la oferte

 

Alegerea unui depozit bancar nu mai este demult o întreprindere foarte uşoară. Este necesară comparaţia mai multor oferte acordând atenţie tuturor detaliilor de comisioane şi de condiţii minime, nu numai dobânzii. „Oferta de dobânda mare este suspectă“, spune o altă regulă a finanţelor personale. Mai rămâne însă de văzut ce înseamnă mare. O dobândă mare ar putea fi cea care se stituează la media pieţei aşa cum ese vede la BNR.

 

 

De asemeni, presiunea pusă de bănci pe oamenii lor de vânzări vor scoate pe tarabă şi “soluţii de economisire” mai puţin cunoscute, combinate, cum sunt, de pildă, „contractele de economisire – creditare“.

 

 

Capcana este simplă: astfel de produse nu sunt de fapt decât parţial de economisire. Regulile elementare spun că economisirea se face pe câteva luni, cel mult un an, iar tot ce depăşeşte acest termen ar trebui tratat ca o investiţie.

 

 

Un contract de economisire – creditare este de fapt un mod de a acumula avansul necesar unui credit, ceea ce nu poate dura mai puţin de un an. Şi atunci, problema trebuie pusă cinstit: pe mai mult de un an este mai profitabilă opţiunea unui fond de investiţii mutual cu plasamente în obligaţiuni şi titluri de stat. Asta dacă nu cumva ţinta este chiar creditul.

 

Este foarte utilă şi invetiţia în fonduri de investiţii monetare ( care are puterea să negocieze depozite bancare cu dobândă mai mare), dar adminsitratorii de fonduri de investiţii recomandă ei înşişi ca termenul maxim de plasare în acestea să fie de maxim un an. Şi atunci aceasta seamănă mai mult cu o economisire.

 

 

Investiţii împreună cu „cei mari“

 

La bănci se găsesc de vânzare şi titlurile celor şase fonduri de investiţii mutuale româneşti în obligaţiuni în lei ca şi multor altora în valută. Cel mai mare este fondul BCR Obligaţiuni, cu active de 1,24 miliarde de lei şi cu un randament brut de 7,78% pe anul trecut. Ca şi la dobânda depozitelor şi câştigurile din fonduri se impozitează cu 16%. Fondul este administrat de filiala din România a Erste Asset Management.

 

Cu sute de milioane de lei la dispoziţie, fondul îşi poate permite prezenţa pe piaţa titlurilor de stat. Un alt fond de acest tip, BT Obligaţiuni are active de 185 milioane de lei, iar celelalte româneşti au active de domeniul zecilor de milioane. Un titlu de stat costă 10.000 de lei.

 

 

Cel mai mare randament pe 2011 al unui fond de obligaţiuni este cel al OTP Obligaţiuni, de 14,14%, dar secretul acestuia este că a început anul ca fond diversificat, care avbea voie să cumpere şi acţiuni la bursă. Astfel că a investit în acţiuni în primele luni ale anului, prinzând exact păerioada de creştere a bursei, apoi a trebuit să vândă acţiunile şi a făcut-o în profit. Fondul este administrat de OTP Asset Management.

 

 

Alte trei fonduri, BT Obligaţiuni, BRD Obligaţiuni şi Stabilo sunt administrate de firme de specialitate care fac parte din grupuri bancare. Un al şaselea fond de acest tip, Certinvest Obligaţiuni este gestionat de o firmă independentă.

 

În fişierul ataşat la articol sunt prezentate performanţele tuturor fondurilor mutuale de pe piaţă.

 

 

Disciplina curajului

 

Investiorii cu o toleranţă mai mare la risc îşi pot construi diferite portofolii. Directorul BT Securities Rareş Nilaş este adrptul „formulei 40-20-40“, pe care o crede potrivită acum pentru uninvestitor cu toleranţă medie la risc: 40% în depozite, 20% în fonduri mutuale şi 40% în acţiuni, cu precizarea că prezenţa la bursă trebuie bine disciplinată.

 

 

„Piaţa este foarte volatilă, cu variaţii mari de preţuri. Câştigul de ieri poate fi pieerderea de mâine şi de aceea invetitorul la bursă are nevoie de o diciplină severă: să aibă stabilite praguri precise de pierdere ca şi de câştig la care să vândă neapărat, ca să nu se lase antrenat în iluzii. Eu personal cred că ordinele stop loss trebuie date la -10%, iar cele take profit la +10%.

 

 

Stop Loss este un tip de ordin de vânzare pentru stoparea pierderilor, iar Take Profit este unul de încasare a profitului.

 

 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Român eliberat de teroriștii Houthi, în siguranță în Bulgaria
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin