Ingrediente Cotlet de miel in crusta de ierburi aromate:
1-1,5 kg. cotlet de berbecut gata transat (frenched rack of lamb)
2 linguri de ulei de masline
½ de legatura de patrunjel verde
2 catei de usturoi
3 ramuri de rozmarin
½ de legatura de menta
2-3 linguri de pesmet
2-3 linguri de parmezan razuit fin
sare si piper
1-2 lingurite de mustar dijon
sosul: 75. ml vin rosu sec de buna calitate, 20 de grame de unt, 1 lingurita mustar dijon, 1 lingura pasta de rosii, 1 catel de usturoi, 1 ceapa salota (sau o felie de ceapa obisnuita), 60 de ml. de supa de pui, 2 linguri de sos worcester, sare si piper dupa gust
piure de mazare: 400 de grame de mazare verde boabe, 2 fire de ceapa verde, 20 de grame de unt, 2 linguri de frunze de menta proaspata tocate, 3-4 linguri de smantana pentru gatit, sare si piper
piure de pastarnac: 400 de grame de pastarnac, 1 ceapa mica sau partea alba de la 2 cepe verzi, sare, piper, 20 de grame de unt, 3-4 linguri de smantana pentru gatit
Preparare Cotlet de miel in crusta de ierburi aromate:
Primul pas: se condimentează cotletul de miel cu sare grunjoasa, piper proaspat macinat si cateva frunze de rozmarin tocat.
Carnea condimentată se lasă deoparte pret de 20-30 de minute, timp suficient sa patrunda condimentele in carne.
Facem între timp Piure-ul de mazăre:
1. Mazarea verde se pune la fiert impreuna cu ceapa verde taiata in bucati in apa sarata.
2. Se fierbe mazarea exact atat cat e nevoie sa se fragezeasca, niciun minut in plus, altfel si-ar pierde culoarea.
3. Mazarea se strecoara prin sita si se limpezeste scurt sub jet de apa rece foarte rece. Se pune apoi intr-o craticioara si se paseaza cu blenderul de mana
4. Dupa ce mazarea si ceapa s-au transformat in piure, se dau printr-o sita, asa incat toate pielitele sa fie retinute de aceasta
5. Piure-ul mult mai fin obtinut se pune inapoi in craticioara, se adauga untul si menta
6.Se adauga smantana lingura cu lingura, pana la obtinerea unui piure cu o textura fina, potrivit de gros Se condimenteaza cu sare si piper si se pastreaza la cald.
Ce e de retinut este faptul ca friptura din cotlet de miel se poate servi si cu alte garnituri. Merge un piure simplu de cartofi, un ratatouille sau legume la gratar sau la abur.
Se porneste cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius.
Se incinge bine o tigaie pe foc, se adauga 1 lingura de ulei de masline si se pune cotletul de miel in tigaie, rumenindu-se pe toate partile timp de cate 2-3 minute. Aceasta faza este foarte importanta, rumenirea carnii la temperatura mare va ajuta la „sigilarea” sucurilor in interior si nu va permite fripturii sa se usuce in cuptor.
Cotletul bine rumenit se da la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius timp de 7-8 minute pentru un nivel de gatire mai in sange (recomandat gurmanzilor care apreciaza maximum de gust, suculenta si textura) , respectiv 10-15 minute pentru cei care doresc carnea mai bine facuta.
Intre timp, se pregateste crusta de verdeturi, dand la blender 2 catei de usturoi, frunzulitele de rozmarin tocate, frunzele de menta desprinse de pe tulpini si tocate mare, patrunjelul verde tocat, pesmetul si parmezanul. Dupa ce toate s-au maruntit si au un aspect omogen, se adauga 1 lingura de ulei de masline, doar cat sa le lege.
Dupa trecerea timpului de gatire la cuptor, cotletul de miel se scoate, se unge cu mustar pe toata suprafata carnii si se imbraca in crusta de ierburi aromate, presand bine ca sa adere perfect crusta pe carne.
Se da din nou la cuptor pentru 4 minute, doar cat sa se intareasca crusta, apoi se scoate si se lasa deoparte timp de 8-10 minute inainte de a-l taia.
Un sfat pentru a prepara friptura exact dupa gustul vostru: fiecarui nivel de gatire ii corespunde o anumita temperatura interna a carnii, asa incat daca aveti un termometru cu citire instantanee pentru carne, retineti ca pentru un miel in sange temperatura interna trebuie sa fie de 52 de grade Celsius, pentru un miel medium-rare (carnea e fierbinte in interior, dar inca roza, iar sange nu se scurge deloc – asa cum a fost al meu) termometrul trebuie sa arate 60 de grade Celsius iar pentru un miel bine facut temperatura interna trebuie sa fie 71-75 de grade, mai mult de atat nu este deloc recomandat, ba chiar e un sacrilegiu. Atentie, sonda termometrului trebuie introdusa in mijlocul carnii, fara a atinge osul.
In timp ce friptura se odihneste, se pregateste sosul astfel: se scurge toata grasimea din tigaia in care s-a rumenit mielul, se adauga vinul rosu, supa de pui, sosul worcester, catelul de usturoi, ceapa, mustarul dijon si 1 lingura de pasta de rosii. Se fierbe totul in clocot mare pana se reduce la jumatate apoi se indeparteaza usturoiul si ceapa iar sosul se trece prin sita. Se adauga untul si se potriveste gustul de sare si piper.
Cotletul de miel feliat se aranjeaza pe farfurii de preferinta calde (2, maximum 3 bucati per portie sunt arhisuficiente), se adauga sosul si garniturile si mancarea este gata de servit.