Reţete de post relaxate. Mâncărurile fără grăsimi sunt bune şi pentru sănătate, în afara constrângerilor religioase din Postul Paştelui. „Mai păcat e ceea ce ne iese din gură decât ceea ce ne intră”, este vorba pe care n-am s-o uit de la bunica, chit că ţinea postul după ritul călugărilor, fără ulei şi alte ingrediente de bază pe care cei care ţin un post „obişnuit” le folosesc. „Pentru Postul Paştelui, degeaba ţii post de mâncare, dacă nu ţii post de răutate. Postul este despre purificare şi pocăinţă: eşti mânioasă sau mânios, hai să fii mai calm. Eşti rea, hai să fii mai bună! Eşti focusat pe nemulţumiri, caută şi ce te mulţumeşte. Până şi la colega aia a ta care te enervează caută să găseşti două virtuţi”. Fireşte, părintele vasile Ioana recomanda şi „conectarea” cu viaţa bisericii, explicând că fiecare dintre slujbe te pregătește pentru marele praznic al Învierii. Şi, participând la ele, vei ieşi de acolo ca de la maşina de spălat, care, potrivit aceluiaşi părinte, nu e păcat să o foloseşti nici măcar duminica, mult mai păcat fiind să stai murdar şi cu hainele pătate.
Iată totuşi câteva rețete de post, de pe vremea când magazinul din colț nu avea raion de ,,produse vegetale”.
Foaia se lucrează ușor pe planșeta înfăinată
Ingrediente
Proporția de 1:1 se păstrează, așa încât se poate face orice cantitate, funcție de mărimea tăvii.
Se întinde foaia, peste care se adaugă o pastă făcută din o cană de ulei amestecată cu făină, până ajunge la consistența unei smântâni groase, dar care curge.
Reţete de post. Geta Sterp prezintă „TRANDAFIRAȘI de post cu dulceață și măr!”
Se împăturește și se lasă la rece măcar două ore.
Apoi se poate întinde, se împarte în două și se umple cu mere călite cu zahăr și scorțișoară. Se mai pot folosi ciuperci, călite cu ceapă și îngroșate cu un pic de făină ca să fie legate, spanac, praz.
Pregătiți plăcinta relaxați, ajustați după ochi și va ieși foarte bună.
Nu uitați de sare. O prăjitură fără sare nu e.. dulce!
Se amestecă toate ingredientele tăiate cubulețe și se adaugă un sos de vinaigrette. Totul trebuie gândit după propriul gust, mai dulce, mai acrișor, mai picant.
Sosul de otet și ulei se poate mânca cu orice carbohidrat sau proteină
Pentru a pregati dressing-ul vinaigrette perfect trebuie să existe un raport de 3 părți ulei la o parte de oțet.
Uleiul se amestecă ușor cu muștarul, apoi se picură oțetul.
Folosim ulei cu arome neutre, dar putem utiliza si uleiul de masline, uleiul de nuca pentru arome speciale, ulei de struguri.
De preferat folosim oțet de vin alb, dar poate fi înlocuit sau completat cu oțet balsamic, de mere sau de orez.
Citește și: Ghisman sau plăcintă dobrogeană cu iaurt. Rețetă pentru cel mai popular desert, simplu de făcut
Putem completa aroma oțetului cu suc de lămâie (nu înlocuim complet otetul cu sucul), lime sau portocale.
Și pentru că piața ne dă voie căci e o primăvară timpurie, putem completa cu orice mai găsim pe tarabe.. ceapa verde, măra, pătrunjel.
Regula de aur a postului este că trebuie să ne sculăm de la masă fiind încă puțin flămânzi, nu ghiftuiți. După rețeteșe aceastea va fi cu adevărat o provocare să reușiți.
Sursa – Random News