RETETE DELICIOASE DE PASTE: Cozonac pufos TUTORIAL VIDEO

RETETE DE SARBATORI, COYONAC PUFOS: Vreţi să încrecaţi ceva nou în aces an? Vă ajutăm cu câteva reţete delicioase de cozonaci. 
Alina Costache
15 apr. 2014, 10:44
RETETE DELICIOASE DE PASTE: Cozonac pufos TUTORIAL VIDEO

Cozonaci cu ciocolata, rahat si stafide

  • Ingrediente

    Lista ingrediente:
    300 ml lapte cald,
    7 oua,
    1 cana de 200 de grame zahar alb,
    50 de ml de ulei de floarea-soarelui,
    4 cuburi de drojdie,
    coaja de la o lamaie,
    2 pliculete de zahar vanilat,
    250 de grame de miez de nuca,
    50 de grame de pudra de cacao,
    1 mana de stafide,
    4 cubulete rahat
    1 kilogram de faina alba.

  • Mod de preparare

    Mod de preparare:
    Se dizolva drojdia cu zaharul vanilat pana ce se obtine o pasta. Se adauga galbenusurile frecate cu zaharul si uleiul. Se adauga laptele cald, coaja de lamaie, dupa care se adauga, incet-incet, tot pachetul de faina.
    Se face o coca tare, se imparte in 2 bucati, se intind bucatile pe masa. Separat, se face o pasta din cacao, 1 lingura de zahar, albusurile de la cele 7 oua, rahatul, stafidele si nuca; aceasta paste se adauga peste aluat, care se ruleaza. Cele doua bucati de aluat de cozonac se pun in 2 tavi incalzite si se lasa la dospit.
    Dupa care se ung cozonacii cu un galbenus de ou amestecat cu zahar, apoi se introduc tavile cuptor. Se scot cand s-au rumenit.

    http://ideidelicioase.blogspot.ro

  • Mod de servire

    Cozonacii cu ciocolata, rahat si stafide se servesc dupa ce s-au racit, daca doriti, alaturi de un pahar cu lapte.


COZONAC CU NUCĂ

Ingrediente:

1kg.faina griu,
4oua,
1lamaie,
200gzahar,
50g drojdie,
400g,lapte,
125g margarina ieftina
50g ulei,
sare cit iei pe virful celor 3 degete.
Aceasta este cantitatea pentru aluatul de cozonac.

Mod de preparare;

se face prima data maiaua intr-o cana, unde se baga drojdia, 2 lingurite de zahar 2 lapte caldut,2 faina.

Se amesteca totul bine pina devine o crema .Se lasa la dospit la loc caldut pina creste.daca creste tepoti apuca de framintat.Cum procedezi;pui faina pe o planseta s-au chiar pe masa faci gaura la misloc pui ouale numai galbenusul cadaca pui si albusul devine cleios si greoi si nu il lasa sa creasca zaharul,coja de lamaie,sarea maiaua,si laptele.Framinti cu grija pina incorporez tot.

Dupa aceia rupi cu mina margarina si o incorporez si pe ia. Dupa ce ai framintat bine iei un caus cu mina de ulei si mai framinti pina inghite si uleiul acela.Aluatul il dai deoparte si faci umplutura astfel;miez de nuca macinat 400g poate fi macinat in masina de carne.Deci pui albusul intr-un vas il amesteci cu mixerul pui 150g zahar ,amesteci la viteza mica dupa care pui miezul de nuca ,si 2 sticlute de rom,2 lingurite de cacao.totul vine amestecat bine.

Daca este putin grosuta umplutura mai adauga putin lapte Atentie nu faceti prea subtire sa curga din cozonac.Acum iei tavile si le ungi cu ulei si le tapetez cu faina.daca sunt potrivite iti ies 3 cozonaci la cantitatea sus mentionata .daca sunt mai mari doar 2.Acum iei aluatul si il imparti in 3 ,dupacare fiecare la rindul iei mai odata in total 6 bile de aluat.

Iei primele 2 indreptul tau si intinzi pe rind foile cu sucitorul.Deci prima foaie o ungi si o rulezi,o pui intr-o parte si faci cea dea 2 foaie la fel,dupa care le pui paralele una linga cealalta si le impletesti ca pe jnur.Iei cozonacul gata format si il pui in tava .Acolo il lasi sa creasca in forma facuta de impletit.

Dupa ce creste il ungi cu un ou batut cu pene ,pui un pic mac si zahar presarat deasupra si dai la cuptorul care a fost incalzit in prealabil si ii reglez mai incet.ingredientele pentu umplutura sant aparte de cele de aluat.cozonacu se incearca cu un pai sa vezi daca ieste copt.Daca se lipeste de pai mai trebuie lasat.

RETETA COZONAC PUFOS CU STAFIDE

  • Ingrediente

    1 kg de faina,
    1 1/2 pahare de lapte,
    6 oua,
    300 g unt sau margarina,
    1 1/2 – 2 pahare zahar,
    40 -50 g drojdie,
    3/4 lingurita sare,
    150 g stafide,
    jumatate praf de vanilie

  • Mod de preparare

    Pentru cozonac pufos cu stafide se inmoaie drojdia in 1 1/2 pahar de lapte caldut, se adauga jumatate din cantitatea de faina, se amesteca bine ca sa nu se formeze cocolosi, se acopera si se pune plamadeala la loc cald. Cind volumul plamadelii s-a dublat, se adauga sarea, galbenusurile (1 galbenus se lasa pentru unsul cozonacilor) frecate cu zahar si vanilie, untul, se framinta totul, se adauga albusurile batute spuma si restul de faina. Aluatul nu trebuie sa fie prea tare, insa bine framintat si sa se desprinda cu usurinta de peretii vasului. Se acopera aluatul si se pune la cald. Dupa ce a crescut si si-a dublat volumul, se adauga stafide (spalate si uscate) si se amesteca cu aluatul, apoi se pun in forme. Cine doreste sa faca cozonac pufos, umple forma pina la 1/3 din inaltimea ei. Pentru cozonaci mai indesati se umplu formele pina la jumatate. Formele se pregatesc in felul urmator: se acopera fundul cu hirtie alba unsa pe o parte si alta cu unt, iar peretii se ung bine cu unt topit si apoi sleit. Formele cu aluat se pun la cald si se acopera cu un servet. Cind aluatul a crescut cit inaltimea formei, se unge cu ou batut si se pune la copt la foc potrivit, 50-60 minute. In timpul coptului, formele de cozonaci se vor intoarce cu multa bagare de seama fara sa se scuture. Pentru ca partea de sus a cozonacilor sa nu se arda, dupa ce s-au rumenit se vor acoperi cu hirtie udata cu apa. Pentru a incerca daca este gata, se infige in cozonac o surcica subtire: daca, dupa ce se scoate, surcica ramine uscata, cozonacul este gata, daca insa pe surcica se prinde aluat, cozonacul este crud.

  • Mod de servire

    Dupa ce cozonacul pufos cu stafide s-a racit se pudreaza cu zahar vanilat.

COZONAC MOLDOVENESC „după reţeta mamei”, via romaningermania.ro

Ingrediente: 1 kg făină, cinci ouă (3 se pun cu albuş şi gălbenuş, 2 – numai gălbenuşurile, fără albuşuri), 250 de grame de zahăr, lapte (pregătiţi aproximativ un sfert-până la jumătate de litru, însă poate să vă mai rămână), ulei pentru frământat (până la 100 ml), drojdie pentru 1 kg de făină (scrie pe plic pentru ce cantitate de făină o puteţi folosi), esenţe (coajă de lămâie BIO, vanilie, rom) şi un praf de sare. Pentru umplutură: zahăr cu cacao (şi nucă măcinată), rahat, stafide (după preferinţe).

Cum procedăm?

    1. Se lasă ingredientele la temperatura camerei cel puţin 2 ore, iar în bucătărie trebuie să fie cald nu doar cât se face cozonacul, ci până după răcirea lui!
    2. Se face întâi „plămădeţul”, amestecând drojdia cu un praf de zahăr, se freacă bine, apoi se adaugă puţin lapte călduţ şi puţină făină, numai cât să se îngroaşe puţin amestecul. Laptele nu trebuie să fie nici rece, dar nici fierbinte. Dacă opăriţi drojdia, cozonacul nu va mai creşte. Apoi, amestecul se lasă la căldură, până creşte (aproape de o sursă de căldură, va creşte în 2-3 minute sau mai puţin). Dacă nu creşte, aţi greşit ceva şi repetaţi operaţiunea cu plămădeţul. Nu continuaţi cu cel care nu a crescut deloc sau cu cel care a crescut  foarte greu (dacă puneţi prea multă făină va creşte mai greu, este normal).
    3. Ouăle (3 ouă întregi şi 2 gălbenuşuri) se amestecă cu un praf de sare, apoi cu zahărul, esenţele, coaja de lămâie.
    4. În făina aflată într-un vas mai mare se face o deschizătură la mijloc – unde se adaugă ouăle, apoi plămădeţul, după ce acesta a crescut.
    5. Se amestecă puţin şi se completează cu lapte (călduţ!) doar atât cât mai trebuie încât să nu devină aluatul prea moale.
    6. Se frământă cu mâinile înmuiate în ulei (călduţ). Mai întâi, coca „se bate”, apoi se împătureşte încontinuu (colţurile se adună în mijloc, apoi aluatul se întoarce invers şi se frământă şi iar se vor aduce colţurile spre mijloc şi tot aşa), timp de vreo 10-15 minute.
    7. Se lasă la crescut la cald.
    8. În acest timp se pregătesc două tăvi de cozonac şi când aluatul a crescut, se formează cozonacii şi se mai lasă la crescut în tăvi. Atenţie: tăvile trebuie umplute doar pe jumătate, deoarece în caz contrar cozonacul creşte şi se revarsă peste margini. Bineînţeles, tăvile vor avea în ele hârtie de copt sau vor fi unse cu ulei şi tapetate cu făină.
    9. Când tăvile vor fi pline, cozonacii se pot unge deasupra (mama unge fiecare cozonac cu un ou bătut foarte bine, dar eu folosesc un amestec compus dintr-un gălbenuş, câţiva stropi de lapte şi câteva grame de zahăr). Cozonacii astfel formaţi se pot presăra cu mac şi se dau la cuptorul bine încălzit (în jur de 185 grade C).
    10. Cozonacii se coc la foc potrivit (puţin „mai iute” la început, cam 185-190 de grade C, apoi la 175-180 de grade C). În 40 de minute puteţi verifica cu scobitoarea dacă sunt copţi (înţepaţi-i şi, dacă scobitoarea iese perfect curată, sunt gata!).
    11. Cozonacii se scot pe un fund de lemn, iar dacă sunt mari foarte bine crescuţi este bine să stea pe o parte. Se pot acoperi cu un ştergar curat până se răcesc (dar nu foarte gros, ci cu ţesătura normală), astfel încât coaja, bine rumenită, să nu fie prea tare.

Dintr-un kilogram de făină (din cantităţile de mai sus) ies doi cozonaci mari.

„Secretele” unui cozonac reuşit:

  • toate ingredientele trebuie lăsate cel puţin două ore la temperatura din bucătărie, să nu fie reci!
  • nu se pune nimic rece sau fierbinte, fiindcă atunci drojdia nu va mai creşte (să fie totul călduţ, la temperatura mâinii);
  • drojdia să fie proaspătă. Se poate face şi cu drojdie uscată, respectând instrucţiunile de pe plic, dar mai bine cumpăraţi drojdie proaspătă;
  • dacă sunteţi începătoare sau începător, după caz, mai bine să aveţi o cantitate dublă de drojdie. În caz că „plămădeţul” nu creşte, înseamnă că aţi pus laptele prea fierbinte şi atunci mai bine o luaţi de la capăt cu această operaţiune decât să rataţi cozonacii;
  • umplutura cu cacao este una „uscată” (zahăr-cacao-puţină nucă măcinată);
  • cozonacul (sulul) se înfăşoară cât mai strâns, pentru a ieşi frumos modelul cu cacao (în secţiune);
  • în bucătărie să fie cald, temperatura constantă şi, pe cât posibil, să nu fie curent, de exemplu uşa care se deschide tot timpul;
  • atunci când sunt scoşi cozonacii din cuptor, ei trebuie să fie păstraţi în bucătărie până se răcesc bine; nu-i daţi la rece cât sunt încă fierbinţi ori calzi fiindcă se vor face cleioşi înăuntru!
  • ultima parte, coptul, este deosebit de importantă. Dacă focul e prea mic, pot ieşi închişi la culoare (stau prea mult la cuptor), dacă e focul mare şi se coc prea repede iarăşi nu e bine (înăuntru vor rămâne necopţi;
  • doar încercând această reţetă veţi reuşi să vedeţi cum se coc cel mai bine la cuptorul dumneavoastră.

Note:

Aceasta este reţeta mamei mele, care face nişte cozonaci grozavi. O reţetă din Moldova, mai exact de la Galaţi. Poate am omis unele lucruri importante, tocmai fiindcă am participat ani de zile la prepararea acestui cozonac (în copilărie ţineam de marginile ligheanului în care mama frământa) şi poate unele amănunte importante mi se par fireşti şi nu le-am mai notat, aşa că, dacă aveţi întrebări, le aştept.

Reţeta cozonacului şi modul de preparare al acestuia le cunosc demult, dar dar primii cozonaci i-am făcut în urmă cu vreo 5-6 ani (cred că sunt cei din imagine). Deci şi începătorii pot încerca. Dacă urmăriţi pas cu pas reţeta şi sugestiile mele nu se poate să nu vă iasă! Cozonacul mi-a ieşit de fiecare dată (uneori mult mai crescut decât cel din poză). Am încercat însă o dată, pe baza acestei reţete şi a acestor proceduri, şi un cozonac mai „bogat” (cu 6 gălbenuşuri şi două ouă întregi la 1 kg de făină, iar restul cantităţilor mărite „la ochi”). A ieşit foarte pufos, dar în esenţă nu mult diferit faţă de cel prezentat, aşa că recomand reţeta mamei.

Spor la făcut cozonaci şi poftă bună!

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Veniturile bugetare ale Rusiei ating maxim istoric, în pofida sancțiunilor americane
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București