Reţete ideale pentru zilele caniculare. Culorile intense sunt puse pe seama oxidanţilor conţinuţi, care, printre altele, protejează pielea de efectele nocive ale soarelui. Mizează pe fructele şi legumele care te hidratează: roşii (94% apă), ţelină (95% apă), castraveţi (96% apă), căpşuni, pepene (ambele, 92% apă), mărul (84% apă) şi caise (86% apă).
Supele reci sunt un aliment minunat in zilele toride de vara. Supa de rosii sau supa cu castraveti si marar contin multe vitamine si prepararea acestora nu dureaza mult. Servite reci sunt racoroase si pline de energie.
Pepenele verde
Este alimentul ideal pe timp de vara. racit bine, cu o compozitie predominanta din apa, poate sa aduca un strop de racoare in zilele foarte calde. Cu toate acestea consumat in cantitati prea mari nu este indicat. Sunt si alte fructe pe care nutritionistii si medicii le recomanda in vreme de canicula. Indeosebi ar trebui sa consumati fructe organice care nu sunt pline de produse chimice. Acestea au si o cantitate redusa de zahar in compozitia lor naturala.
Reţete ideale pentru zilele caniculare. Salatele
O alegere la indemana tuturor pot fi salatele. De la simple la mixte, cu fructe, cartofi fierti sau pui, creveti, nuci si seminte acestea asigura organismului pe intreaga durata a zilei aportul de vitamine de care are nevoie. De asemenea aveti grija la dressing. Maioneza sau ketchup-ul in exces nu sunt o idee buna cand afara sunt peste 30 de grade.
Cartofii gatiti pe gratar, mancati calzi sau reci reduc aportul caloriilor insa il cresc pe cel al vitaminelor. Nu e greu de pus pe gratar un mix de legume pe care il putti servi in orice moment al zilei.
Reţete ideale pentru zilele caniculare. Inghetata si iaurtul inghetat
Alegerea cea mai buna este inghetata sau iaurtul inghetat daca vreti sa va racoriti cand temperatura incinge termometrele. Cu toate acestea trebuie sa fiti atenti ca acestea sa fie si sanatoase, cu grasimi scazute.
Alcoolul si grăsimile în exces, de evitat
Reţete ideale pentru zilele caniculare. Bauturile sunt si ele un element de baza in lupta impotriva caldurii. Cel mai important lucru in vreme de canicula este sa va pastrati nivelul fluidelor din organism la un nivel ridicat. Fara o hidratare regulata corpul devine slabit si exista chiar si riscul decesului la persoanele in varsta. Sucurile sunt foarte sanatoase insa acestea aduc si un plus de calorii. Bauturile alcoolice nu sunt recomandate. Ajustand alimentatia nevoia de lichide din organism poate fi ajustata la un nivel optim pentu a rezista codurilor galbene, portocalii si chiar rosii de canicula.
Este de preferat ca vara să se evite excesul de preparate bogate în grăsimi şi în proteine animale. Acestea necesită un efort mai mare pentru a fi digerate, ceea ce poate creşte uşor temperatura corpului, dând disconfort. În ceea ce priveşte proteinele, alege sortimentele slabe de iaurturi, carne şi brânzeturi. Sunt recomandate produsele cât mai puţin prelucrate industrial, deci evită conservele şi mezelurile. Dacă eşti fan al cărnii preparate la grătar, îndepărtează părţile arse ale acesteia, întrucât conţin compuşi canceri.
Mihaela Bilic: La ce temperatura se consuma bauturile
Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe rețelele de socializare cum să ne hidratăm corect atunci când este caniculă. Aceasta este de părere că atunci când afară este cald, nu trebuie să bem nici cald, nici rece.
Luna august a debutat cu temperaturi extrem de ridicate, iar meteorologii anunță caniculă în continuare. Pentru a combate efectele temperaturilor ridicate asupra sănătății noastre, trebuie să știm cum să ne hidratăm corect. Mihaela Bilic a spus într-o postare pe contul său de Instagram ce lichide trebuie să bem pe timp de caniculă.
Ce cocktailuri cu Aperol să încercăm în această vară. Trei rețete pe care le poți prepara acasă
Potrivit medicului nutriționist, „organismul are o funcție de termoreglare cu obiectivul de a menține constantă temperatura corpului în jurul valorii de 37 °C. Orice mâncare sau băutură consumăm, va trebui adusă la această temperatură, ceea ce presupune o cheltuială termică suplimentară, care ne încălzește.”
Mihaela Bilic recomandă hidratarea cu apă plată și apă carbogazoasă aromatizate cu felii de fructe (citrice, căpșuni) sau condimente (frunze de mentă, busuioc, ghimbir), infuziile de fructe sau de plante.
În ceea ce privește alcoolul, cum ar fi vinul alb sau roze, acesta ar trebui diluat cu apă sau cuburi de gheață. Și cafeaua poate fi consumată cu lapte rece și puțină gheață. În schimb, nu ar trebuit să o îndulcim deloc. „Zahărul are efect tonic și anorexigen garantat”, mai atrage atenția experta în nutriție.