Două mâncăruri absolut divine, pe bază de peşte, pe care trebuie să le încerci în Postul Crăciunului.
Ne aflăm în Postul Crăciunului, al doilea post ca importanță, după cel al Paștelui. În postul Crăciunului sunt și zile în care se poate mânca pește pe săturate. Aceste dezlegări au loc de obicei în zilele de sâmbătă și duminică. Iată două rețete mănăstirești cu pește.
În postul Crăciunului, în zilele de sâmbătă și duminică se pot pregăti preparate pe bază de pește, divers pregătite. Printre alimentele interzise sunt laptele și ouăle, iar printre alimentele permise se află uleiul și vinul. Aproape toate felurile de mâncare care conțin pește, merg foarte bine cu mămăligă.
Iată ce ingrediente se folosesc pentru a prepara un borș de pește mănăstiresc, potrivit site-ului gustos.ro:
Mod de preparare a borșului de peşte:
Se pune apă la fiert într-o oală. Se dă la foc mic când începe să clocotească. Se pregătește peștele. Se curăță, se spală și se porționează. Se pune peștele să fiarbă timp de 15 minute la foc mic. Se strecoară apa în care a fiert, iar peștele se dă deoparte.
Se curăță, se spală și se taie în cubulețe mici, rădăcinoasele și legumele și se pun în apa în care a fiert peștele. Se asezonează borșul cu sare, piper și ulei după gust, când legumele sunt aproape gata. Se lasă să mai tragă un clocot și se acrește cu borș de putină, după gust. Se mai lasă să dea câteva clocote și se oprește focul. Se adaugă peștele în borș și se servește cu pătrunjel verde tocat.
O ală rețetă mănăstirească cu pește, este tocana de pește. Pentru această rețetă se folosesc următoarele ingrediente:
Mod de preparare:
Această rețetă este una extrem de simplă și gustoasă, care se servește cu mămăligă. Pentru această rețetă de tocană de pește, se pot folosi diferite tipuri de pește. Acestea se vor pune într-o singură oală, în care vor fierbe în sos de tomate, la foc mic.
Peștele se curăță și se spală și se lasă la scurs. Se taie în bucăți și se sărează după gust. Bucățile din pește se trec prin făină, după care se prăjește în ulei încins, la foc mare, timp de 2 minute, pe fiecare parte. Pe o farfurie, pe care se pun șervețele din hârtie, se scoate peștele, pentru a lăsa din excesul de grăsime.
Ceapa și usturoiul se călesc în uleiul rămas, timp de un minut. Apoi se adaugă roșiile decojite și tăiate cubulețe. Se pune capacul și se lasă timp de 30 de minute la foc potrivit. Apoi se adaugă peștele, oțetul, apa sau vinul, vegeta și piperul. Se mai lasă să fiarbă pentru 20 de minute, la foc mic. Tigaia se agită din când în când, nu se amestecă. Se presară pătrunjel tocat, la sfârșit.
Dacă și tu vrei să ții Postul Crăciunului și nu știi ce mâncăruri să pregătești, noi ne-am gândit ca pe tot parcursul să îți oferim diverse idei de rețete simple și delicioase cu care să îți bucuri papilele gustative. Rămâi pe România TV.net pentru a descoperi cele mai bune rețete de post.
Citește și Plăcinte cu gem la tigaie. Rețeta de post care va fi pe placul întregii familii