Prea puţine gospodine ştiu că există câteva reţete simple cu pătrunjel şi mărar care aduc beneficii spectaculoase pentru sănătate, de la creşterea imunităţii, îmbunătăţirea digestiei, la combaterea răcelii, cu precădere în sezonul rece.
Specific zonei mediteraneene, pătrunjelul a fost cultivat şi naturalizat în mai multe regiuni din întreaga lume. Pentru că este extrem de popular, poate fi adăugat la aproape orice mâncare, de la mâncăruri cu legume sau carne, fripturi, la salate, la supe, ciorbe, aperitive şi, în general, la orice preparat căruia vrem să-i aducem aromă şi prospeţime, potrivit Formula As.
În afara calităţilor culinare, frunzele de pătrunjel sunt o sursă importantă de energie: cantităţi mari de vitamina A şi betacaroten, vitaminele C, K, D şi unele vitamine din complexul B, minerale precum calciu, magneziu, mangan, fosfor, zinc, potasiu şi fier.
Totodată, pătrunjelul are beneficii asociate şi cu uleiurile volatile.
Pătrunjelul ţine bolile la distanţă pentru că activează puternic sistemul imunitar. Pătrunjelul previne apariţia cancerului şi susţine organismul în lupta împotriva acestuia.
Reţete
Pătrunjelul este şi un tonic digestiv de excepţie, stimulează pofta de mâncare şi ajută la eliminarea balonării. El are efecte binefăcătoare şi în cazul hepatitei cronice, steatozei hepatice şi dischineziei biliare.
Suc de pătrunjel şi de morcov
Consumaţi de 2 ori pe zi, între mese, câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel, amestecat cu un sfert de pahar cu suc de morcovi. Sucul de pătrunjel se poate obţine prin mixarea în blender a două mâini de frunze de pătrunjel, peste care se adaugă puţină apă.
Citeşte şi: Reţetă de plăcintă dietetică. Cori Grămescu: „O recomand în procesele de slăbire. Ține de foame!”
Pătrunjelul este ideal în prevenirea bolilor cardio-vasculare şi ca remediu pentru hipertensiune şi hipercolesterolemie. De asemenea, este un remediu bun pentru venele varicoase, consumat atât intern, cât şi în aplicaţii externe, conform Formula As.
Adăugaţi la o cană cu apă clocotită o lingură cu frunze de pătrunjel. Lăsaţi vasul acoperit 15 minute, apoi strecuraţi. Beţi 3 căni pe zi.
Aplicaţi pe zonele cu varice frunze de pătrunjel zdrobite, sub formă de cataplasmă. Se aplică zilnic, 20 de minute.
Pregătiţi un decoct de pătrunjel pentru a uşura picioarele afectate de vene varicoase. În acest sens, adăugaţi o mână de pătrunjel la un litru de apă clocotită. Se mai fierbe la foc mic timp de 5 minute. Trageţi vasul deoparte şi lăsaţi lichidul să se răcească. Strecuraţi şi beţi pe parcursul zilei.
De asemenea, pătrunjelul ajută la eliminarea apei în exces, fiind foarte util în cazurile de obezitate, boli reumatice, gută, bolile cardiace şi renale, asociate cu acumulare de apă în organism. De asemenea, protejează împotriva formării micro-litiazei urinare, permiţând expulzarea pietrelor mici din tractul urinar.
Opăriţi o lingură cu frunze de pătrunjel cu o cană cu apă. Lăsaţi vasul acoperit 15 minute, apoi strecuraţi lichidul. Beţi 3 căni pe zi.
Consumaţi de 2 ori pe zi câte o jumătate de pahar cu suc de pătrunjel proaspăt.
Provenit din Asia şi din zona mediteraneană, mărarul a fost folosit la greci şi romani, în special pentru proprietăţile sale culinare. În schimb, egiptenii l-au considerat o plantă medicinală. În Evul Mediu, mărarul a atins o mare popularitate, datorită proprietăţilor sale considerate „magice”, care serveau drept protecţie împotriva vrăjitoriei şi magiei negre.
Frunzele de mărar sunt o sursă bogată de vitamine A, C şi B-uri, de minerale importante, precum calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu, uleiuri volatile şi aminoacizi esenţiali.
Ceai şi suc de mărar
Mărarul este un leac de excepţie împotriva balonării, colicilor, pentru a calma durerea de stomac, a susţine tranzitul intestinal, prevenirea diareei şi constipaţiei, împotriva infecţiilor intestinale şi a hemoroizilor. Totodată, mărarul stimulează pofta de mâncare şi înlătură greaţa.
Adăugaţi zi de zi frunze de mărar proaspete la preparatele culinare.
Puneţi într-o cană cu apă clocotită o lingură cu frunze de mărar. Lăsaţi vasul acoperit 15 minute, apoi strecuraţi. Beţi 3 căni pe zi.
Consumaţi cu jumătate de oră înainte de mesele principale câte un sfert de pahar cu suc proaspăt de mărar.
Mărarul are efect puternic de degajare şi dezinfectare a căilor respiratorii, datorită uleiurilor eterice conţinute. De asemenea, ajută la fluidizarea şi eliminarea mucozităţilor.
Consumaţi de 2 ori pe zi câte 50 ml suc de mărar proaspăt amestecat cu o linguriţă cu miere.
Puneţi un litru de apă pe foc, şi când fierbe, adăugaţi două mâini de mărar proaspăt. Acoperiţi vasul şi lăsaţi să stea 20 de minute. Strecuraţi şi beţi infuzia de-a lungul unei zile.