Reţete tradiţionale româneşti. Cum se prepară scrobul şi de ce e bună mămăliga vârtoasă cu slană şi ceapă

România a fost împânzită de reţele de magazine fast-food, dar mâncarea tradiţională românească, adaptată la sezon, este extraordinară, dovadă postările virale ale turiştilor străini "dedulciţi" la bucatele româneşti.
Alina Costache
15 sept. 2024, 09:49
Reţete tradiţionale româneşti. Cum se prepară scrobul şi de ce e bună mămăliga vârtoasă cu slană şi ceapă

Reţete tradiţionale româneşti. Tot mai mulţi turişti străini sunt cuceriţi de bucătăria românească, în timp ce românii fac cozi la fast-food.

De-a lungul timpului, bucătăria românească a preluat și adaptat preparate din Orient, Imperiul Otoman, Europa Centrală și de Est şi le-a adaptat realităţilor locale.

Reţete tradiţionale româneşti.  Scrobul, de execmplu, este o mâncare simplă, dar extrem de gustoasă, fiind preparată din ouă, unt și cașcaval. Pentru a pregăti scrobul, topește într-o tigaie untul, iar apoi adaugă pastramă, limbă afumată sau cârnați. După ce untul începe să sfârâie, toarnă deasupra compoziția de ouă bătute cu făină și cașcaval. Lasă amestecul să se rumenească, apoi servește-l fierbinte, potrivit evz.ro.

Reţete tradiţionale româneşti.  Mămăliga este unul dintre cele mai reprezentative feluri de mâncare din România. Se pregătește simplu, din apă, mălai și sare. Se pune o cratiță cu apă la fiert, iar când aceasta începe să clocotească, se adaugă treptat mălaiul, amestecând continuu cu un făcăleț. Mămăliga trebuie să fie vârtoasă și bine fiartă. După ce este gata, se răstoarnă pe o farfurie și se servește cu unt deasupra. Mămăliga poate fi mâncată cu brânză, ouă ochiuri , șuncă sau scrob.

Reţete tradiţionale româneşti.  De ce este bine sa mananci slanina cu ceapa, mancarea de baza sa strabunilor. Nu e doar satioasa, dar si sanatoasa

Slănina cu ceapă a costituit timp de secole mâncarea de bază a poporului nostru. Însă combinația acestor alimente, pe lângă senzația de sațietate pe care o conferă mai are și numeroase beneficii. Iată despre ce este ste vorba.

Slănina conține o cantitate mare de vitamine și minerale esențiale pentru organismul uman. Astfel, consumul acestui aliment delicios, în cantități moderate, aduce mai multe beneficii pentru sănătate.

Războiul nutriţioniştilor pe platoul cu slănină şi ceapă

Slănina este bogată în substanțe nutritive
De asemenea, acest aliment îndrăgit de mulți români este bogat în substanțe nutritive. Multe dintre ele sunt foarte importante pentru funcționarea normală a organismului.

Este vorba despre vitamine, minerale, aminoacizi și acizi organici. În primul rând, în compoziţia slăninei de porc, se găsește o cantitate mare de vitamine: A, B3, B4, B5, B6, B12.

Mineralele care se găsesc în slănină sunt următoarele: sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc și seleniu.

Simultan, alimentul conține un număr relativ mare de aminoacizi, dintre care o mare parte sunt esenţiali, cea mai mare cantitate având-o alanina, arginina, valina, glicina, prolina si treonina.

Vitaminele din grupa B sunt importante atât pentru procesele metabolice
Un alt detaliu important este că vitaminele din grupa B sunt importante atât pentru procesele metabolice. Ele joacă un rol vital și în funcționarea organelor.

Vitaminele A și E ajută la menținerea tinereții pielii. Totodată, acestea întăresc inima și sistemul vascular.

În acest context, consumul de slănină îmbunătățește metabolismul și normalizează nivelurile hormonale, scrie capital.ro.

Ceapa, beneficii nebănuite
Ceapa este un superaliment care are proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene. Această legumă, atât de populară, conține antioxidanți puternici care ajută la protejarea organismului de inflamații, boli și chiar tulburări neurodegenerative.

Citește și: Rețetă. Conopidă murată în saramură. Secretul care păstrează murăturile crocante și gustoase

Datorită proprietăților ei, ceapa are capacitatea de a lupta împotriva cancerului, de a proteja inima, de a apăra organismul de infecțiile respiratorii și multe altele.

Ajută în lupta împotriva cancerului
Ceapa este cunoscută ca un aliment care luptă împotriva cancerului, datorită antioxidanților puternici pe care îi conține. Beneficiile pentru sănătate includ capacitatea de a preveni deteriorarea celulelor. Compușii de sulf pe care îi conține ajută la prevenirea dezvoltării tumorilor și a cancerului. Cercetările au arătat o legătură între frecvența consumului de ceapă și un risc redus de apariție a mai multor tipuri de cancer.

Protejează inima
Consumul de ceapă ajută la protecția cardiovasculară. Antioxidanții pe care îi conține ajută la reducerea riscului de cheaguri de sânge și la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, îmbunătățește circulația sângelui și reduce stresul oxidativ, prevenind daunele cauzate de radicalii liberi.

Consumul de ceapă protejează oasele de fracturi, prin creșterea densității minerale osoase. Studiile au arătat o legătură între frecvența consumului de ceapă și creșterea densității osoase la femei. Ceapa conține substanțe care ajută la construcția osoasă și implicit în tratarea osteoporozei.

Ajută la prevenirea diabetului zaharat
Cercetările au arătat că printre beneficiile cepei pentru sănătate se numără și capacitatea de a ajuta la combaterea diabetului zaharat. Ceapa conține crom, care controlează nivelurile de glucoză din sânge.

Reduce riscul de artrită și astm
Consumul de ceapă reduce riscul de artrită. Conține quercitină, un compus care acționează pentru a inhiba inflamația și pentru a preveni durerile articulare. De asemenea, are un puternic efect antiinflamator și capacitatea de a reduce riscul de astm.

Apără organismul de infecțiile respiratorii
Datorită fitonutrienților pe care îi conține, ceapa are capacitatea de a apăra organismul de infecțiile respiratorii. Fitonutrienții din ceapă ajută la întărirea sistemului imunitar, luptă împotriva inflamației și accelerează vindecarea.

Consumul regulat de ceapă poate ajuta la creșterea capacității organismului de a lupta împotriva răcelilor și a altor boli respiratorii. Proprietățile antiinflamatorii ale cepei ajută la reducerea mucusului din căile respiratorii, îmbunătățește respirația și grăbește vindecarea.

Poate ajuta la îmbunătățirea fertilității la bărbați
Conform studiilor, un alt beneficiu al cepei, pentru sănătate este capacitatea de a îmbunătăți fertilitatea la bărbați. Antioxidanții pe care îi conține ajută la protejarea organismului de boli.

Potrivit cercetărilor de la Universitatea Azad din Iran, s-a demonstrat că ceapa are capacitatea de a ajuta la creșterea nivelului de testosteron, precum și concentrația și mobilitatea spermatozoizilor.

Spynews
Horoscop duminică, 15 septembrie 2024: Scorpionii au parte de multe evenimente
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Meteorologii Accuweather au anunțat când vine iarna în București. Temperaturile scad sub 0 grade
Capital.ro
Bărbatul cu care a apărut Simona Halep. Cei doi s-au sărutat (FOTO)
Playtech.ro
Oana Turcu, de nerecunoscut după ce a slăbit spectaculos. Zici că e o altă persoană, cum arată acum
DailyBusiness
Elevii au interdicție la fumat în școli, prin lege! Amenda pe care o riscă cei prinși cu țigari
Adevarul
Imagini șocante de la Revoluția din '89 în „orașul lui Nicu Ceaușescu”. Amănunte neștiute
Spynews
Ce să nu faci după ce ai mâncat. Obiceiul nociv care îți poate distruge sănătatea
Spynews
Românii riscă amenzi de până la 10.000 de lei dacă nu vor respecta legea. Ce presupune noua modificare legislativă
Evz.ro
Secretul lui Celentano din Las Fierbinți. Cum a slăbit 23 de kilograme
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Moștenitorul impreiului Alpin și celebra influenceriță și-au spus ADIO! S-a rupt lanțul de iubire după 4 luni
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Un cutremur a lovit azi România. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Capital.ro
Decizie finală pentru Elena Udrea. E cea mai grea veste pe care a primit-o
StirileBZI
Se dă un salariu de 1.000 de euro lunar! Nu este nevoie de studii superioare!
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Donald Trump promite expulzări în masă susținând acuzații false la adresa imigranților haitieni
MediaFlux
PERICOL de RĂZBOI! GERMANIA a INTERVENIT în FORȚĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...