Reţete tradiţionale româneşti. Cum se prepară scrobul şi de ce e bună mămăliga vârtoasă cu slană şi ceapă

România a fost împânzită de reţele de magazine fast-food, dar mâncarea tradiţională românească, adaptată la sezon, este extraordinară, dovadă postările virale ale turiştilor străini "dedulciţi" la bucatele româneşti.
Alina Costache
15 sept. 2024, 09:49
Reţete tradiţionale româneşti. Cum se prepară scrobul şi de ce e bună mămăliga vârtoasă cu slană şi ceapă

Reţete tradiţionale româneşti. Tot mai mulţi turişti străini sunt cuceriţi de bucătăria românească, în timp ce românii fac cozi la fast-food.

De-a lungul timpului, bucătăria românească a preluat și adaptat preparate din Orient, Imperiul Otoman, Europa Centrală și de Est şi le-a adaptat realităţilor locale.

Reţete tradiţionale româneşti.  Scrobul, de execmplu, este o mâncare simplă, dar extrem de gustoasă, fiind preparată din ouă, unt și cașcaval. Pentru a pregăti scrobul, topește într-o tigaie untul, iar apoi adaugă pastramă, limbă afumată sau cârnați. După ce untul începe să sfârâie, toarnă deasupra compoziția de ouă bătute cu făină și cașcaval. Lasă amestecul să se rumenească, apoi servește-l fierbinte, potrivit evz.ro.

Reţete tradiţionale româneşti.  Mămăliga este unul dintre cele mai reprezentative feluri de mâncare din România. Se pregătește simplu, din apă, mălai și sare. Se pune o cratiță cu apă la fiert, iar când aceasta începe să clocotească, se adaugă treptat mălaiul, amestecând continuu cu un făcăleț. Mămăliga trebuie să fie vârtoasă și bine fiartă. După ce este gata, se răstoarnă pe o farfurie și se servește cu unt deasupra. Mămăliga poate fi mâncată cu brânză, ouă ochiuri , șuncă sau scrob.

Reţete tradiţionale româneşti.  De ce este bine sa mananci slanina cu ceapa, mancarea de baza sa strabunilor. Nu e doar satioasa, dar si sanatoasa

Slănina cu ceapă a costituit timp de secole mâncarea de bază a poporului nostru. Însă combinația acestor alimente, pe lângă senzația de sațietate pe care o conferă mai are și numeroase beneficii. Iată despre ce este ste vorba.

Slănina conține o cantitate mare de vitamine și minerale esențiale pentru organismul uman. Astfel, consumul acestui aliment delicios, în cantități moderate, aduce mai multe beneficii pentru sănătate.

Războiul nutriţioniştilor pe platoul cu slănină şi ceapă

Slănina este bogată în substanțe nutritive
De asemenea, acest aliment îndrăgit de mulți români este bogat în substanțe nutritive. Multe dintre ele sunt foarte importante pentru funcționarea normală a organismului.

Este vorba despre vitamine, minerale, aminoacizi și acizi organici. În primul rând, în compoziţia slăninei de porc, se găsește o cantitate mare de vitamine: A, B3, B4, B5, B6, B12.

Mineralele care se găsesc în slănină sunt următoarele: sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc și seleniu.

Simultan, alimentul conține un număr relativ mare de aminoacizi, dintre care o mare parte sunt esenţiali, cea mai mare cantitate având-o alanina, arginina, valina, glicina, prolina si treonina.

Vitaminele din grupa B sunt importante atât pentru procesele metabolice
Un alt detaliu important este că vitaminele din grupa B sunt importante atât pentru procesele metabolice. Ele joacă un rol vital și în funcționarea organelor.

Vitaminele A și E ajută la menținerea tinereții pielii. Totodată, acestea întăresc inima și sistemul vascular.

În acest context, consumul de slănină îmbunătățește metabolismul și normalizează nivelurile hormonale, scrie capital.ro.

Ceapa, beneficii nebănuite
Ceapa este un superaliment care are proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene. Această legumă, atât de populară, conține antioxidanți puternici care ajută la protejarea organismului de inflamații, boli și chiar tulburări neurodegenerative.

Citește și: Rețetă. Conopidă murată în saramură. Secretul care păstrează murăturile crocante și gustoase

Datorită proprietăților ei, ceapa are capacitatea de a lupta împotriva cancerului, de a proteja inima, de a apăra organismul de infecțiile respiratorii și multe altele.

Ajută în lupta împotriva cancerului
Ceapa este cunoscută ca un aliment care luptă împotriva cancerului, datorită antioxidanților puternici pe care îi conține. Beneficiile pentru sănătate includ capacitatea de a preveni deteriorarea celulelor. Compușii de sulf pe care îi conține ajută la prevenirea dezvoltării tumorilor și a cancerului. Cercetările au arătat o legătură între frecvența consumului de ceapă și un risc redus de apariție a mai multor tipuri de cancer.

Protejează inima
Consumul de ceapă ajută la protecția cardiovasculară. Antioxidanții pe care îi conține ajută la reducerea riscului de cheaguri de sânge și la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, îmbunătățește circulația sângelui și reduce stresul oxidativ, prevenind daunele cauzate de radicalii liberi.

Consumul de ceapă protejează oasele de fracturi, prin creșterea densității minerale osoase. Studiile au arătat o legătură între frecvența consumului de ceapă și creșterea densității osoase la femei. Ceapa conține substanțe care ajută la construcția osoasă și implicit în tratarea osteoporozei.

Ajută la prevenirea diabetului zaharat
Cercetările au arătat că printre beneficiile cepei pentru sănătate se numără și capacitatea de a ajuta la combaterea diabetului zaharat. Ceapa conține crom, care controlează nivelurile de glucoză din sânge.

Reduce riscul de artrită și astm
Consumul de ceapă reduce riscul de artrită. Conține quercitină, un compus care acționează pentru a inhiba inflamația și pentru a preveni durerile articulare. De asemenea, are un puternic efect antiinflamator și capacitatea de a reduce riscul de astm.

Apără organismul de infecțiile respiratorii
Datorită fitonutrienților pe care îi conține, ceapa are capacitatea de a apăra organismul de infecțiile respiratorii. Fitonutrienții din ceapă ajută la întărirea sistemului imunitar, luptă împotriva inflamației și accelerează vindecarea.

Consumul regulat de ceapă poate ajuta la creșterea capacității organismului de a lupta împotriva răcelilor și a altor boli respiratorii. Proprietățile antiinflamatorii ale cepei ajută la reducerea mucusului din căile respiratorii, îmbunătățește respirația și grăbește vindecarea.

Poate ajuta la îmbunătățirea fertilității la bărbați
Conform studiilor, un alt beneficiu al cepei, pentru sănătate este capacitatea de a îmbunătăți fertilitatea la bărbați. Antioxidanții pe care îi conține ajută la protejarea organismului de boli.

Potrivit cercetărilor de la Universitatea Azad din Iran, s-a demonstrat că ceapa are capacitatea de a ajuta la creșterea nivelului de testosteron, precum și concentrația și mobilitatea spermatozoizilor.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Gestul banal din trafic pedepsit de poliție. Șoferii plătesc 1.000 de lei amendă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!