Reţete tradiţionale româneşti. Cum se prepară scrobul şi de ce e bună mămăliga vârtoasă cu slană şi ceapă

România a fost împânzită de reţele de magazine fast-food, dar mâncarea tradiţională românească, adaptată la sezon, este extraordinară, dovadă postările virale ale turiştilor străini "dedulciţi" la bucatele româneşti.
Alina Costache
15 sept. 2024, 09:49
Reţete tradiţionale româneşti. Cum se prepară scrobul şi de ce e bună mămăliga vârtoasă cu slană şi ceapă

Reţete tradiţionale româneşti. Tot mai mulţi turişti străini sunt cuceriţi de bucătăria românească, în timp ce românii fac cozi la fast-food.

De-a lungul timpului, bucătăria românească a preluat și adaptat preparate din Orient, Imperiul Otoman, Europa Centrală și de Est şi le-a adaptat realităţilor locale.

Reţete tradiţionale româneşti.  Scrobul, de execmplu, este o mâncare simplă, dar extrem de gustoasă, fiind preparată din ouă, unt și cașcaval. Pentru a pregăti scrobul, topește într-o tigaie untul, iar apoi adaugă pastramă, limbă afumată sau cârnați. După ce untul începe să sfârâie, toarnă deasupra compoziția de ouă bătute cu făină și cașcaval. Lasă amestecul să se rumenească, apoi servește-l fierbinte, potrivit evz.ro.

Reţete tradiţionale româneşti.  Mămăliga este unul dintre cele mai reprezentative feluri de mâncare din România. Se pregătește simplu, din apă, mălai și sare. Se pune o cratiță cu apă la fiert, iar când aceasta începe să clocotească, se adaugă treptat mălaiul, amestecând continuu cu un făcăleț. Mămăliga trebuie să fie vârtoasă și bine fiartă. După ce este gata, se răstoarnă pe o farfurie și se servește cu unt deasupra. Mămăliga poate fi mâncată cu brânză, ouă ochiuri , șuncă sau scrob.

Reţete tradiţionale româneşti.  De ce este bine sa mananci slanina cu ceapa, mancarea de baza sa strabunilor. Nu e doar satioasa, dar si sanatoasa

Slănina cu ceapă a costituit timp de secole mâncarea de bază a poporului nostru. Însă combinația acestor alimente, pe lângă senzația de sațietate pe care o conferă mai are și numeroase beneficii. Iată despre ce este ste vorba.

Slănina conține o cantitate mare de vitamine și minerale esențiale pentru organismul uman. Astfel, consumul acestui aliment delicios, în cantități moderate, aduce mai multe beneficii pentru sănătate.

Războiul nutriţioniştilor pe platoul cu slănină şi ceapă

Slănina este bogată în substanțe nutritive
De asemenea, acest aliment îndrăgit de mulți români este bogat în substanțe nutritive. Multe dintre ele sunt foarte importante pentru funcționarea normală a organismului.

Este vorba despre vitamine, minerale, aminoacizi și acizi organici. În primul rând, în compoziţia slăninei de porc, se găsește o cantitate mare de vitamine: A, B3, B4, B5, B6, B12.

Mineralele care se găsesc în slănină sunt următoarele: sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc și seleniu.

Simultan, alimentul conține un număr relativ mare de aminoacizi, dintre care o mare parte sunt esenţiali, cea mai mare cantitate având-o alanina, arginina, valina, glicina, prolina si treonina.

Vitaminele din grupa B sunt importante atât pentru procesele metabolice
Un alt detaliu important este că vitaminele din grupa B sunt importante atât pentru procesele metabolice. Ele joacă un rol vital și în funcționarea organelor.

Vitaminele A și E ajută la menținerea tinereții pielii. Totodată, acestea întăresc inima și sistemul vascular.

În acest context, consumul de slănină îmbunătățește metabolismul și normalizează nivelurile hormonale, scrie capital.ro.

Ceapa, beneficii nebănuite
Ceapa este un superaliment care are proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene. Această legumă, atât de populară, conține antioxidanți puternici care ajută la protejarea organismului de inflamații, boli și chiar tulburări neurodegenerative.

Citește și: Rețetă. Conopidă murată în saramură. Secretul care păstrează murăturile crocante și gustoase

Datorită proprietăților ei, ceapa are capacitatea de a lupta împotriva cancerului, de a proteja inima, de a apăra organismul de infecțiile respiratorii și multe altele.

Ajută în lupta împotriva cancerului
Ceapa este cunoscută ca un aliment care luptă împotriva cancerului, datorită antioxidanților puternici pe care îi conține. Beneficiile pentru sănătate includ capacitatea de a preveni deteriorarea celulelor. Compușii de sulf pe care îi conține ajută la prevenirea dezvoltării tumorilor și a cancerului. Cercetările au arătat o legătură între frecvența consumului de ceapă și un risc redus de apariție a mai multor tipuri de cancer.

Protejează inima
Consumul de ceapă ajută la protecția cardiovasculară. Antioxidanții pe care îi conține ajută la reducerea riscului de cheaguri de sânge și la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, îmbunătățește circulația sângelui și reduce stresul oxidativ, prevenind daunele cauzate de radicalii liberi.

Consumul de ceapă protejează oasele de fracturi, prin creșterea densității minerale osoase. Studiile au arătat o legătură între frecvența consumului de ceapă și creșterea densității osoase la femei. Ceapa conține substanțe care ajută la construcția osoasă și implicit în tratarea osteoporozei.

Ajută la prevenirea diabetului zaharat
Cercetările au arătat că printre beneficiile cepei pentru sănătate se numără și capacitatea de a ajuta la combaterea diabetului zaharat. Ceapa conține crom, care controlează nivelurile de glucoză din sânge.

Reduce riscul de artrită și astm
Consumul de ceapă reduce riscul de artrită. Conține quercitină, un compus care acționează pentru a inhiba inflamația și pentru a preveni durerile articulare. De asemenea, are un puternic efect antiinflamator și capacitatea de a reduce riscul de astm.

Apără organismul de infecțiile respiratorii
Datorită fitonutrienților pe care îi conține, ceapa are capacitatea de a apăra organismul de infecțiile respiratorii. Fitonutrienții din ceapă ajută la întărirea sistemului imunitar, luptă împotriva inflamației și accelerează vindecarea.

Consumul regulat de ceapă poate ajuta la creșterea capacității organismului de a lupta împotriva răcelilor și a altor boli respiratorii. Proprietățile antiinflamatorii ale cepei ajută la reducerea mucusului din căile respiratorii, îmbunătățește respirația și grăbește vindecarea.

Poate ajuta la îmbunătățirea fertilității la bărbați
Conform studiilor, un alt beneficiu al cepei, pentru sănătate este capacitatea de a îmbunătăți fertilitatea la bărbați. Antioxidanții pe care îi conține ajută la protejarea organismului de boli.

Potrivit cercetărilor de la Universitatea Azad din Iran, s-a demonstrat că ceapa are capacitatea de a ajuta la creșterea nivelului de testosteron, precum și concentrația și mobilitatea spermatozoizilor.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Oana Lis a vrut să se sinucidă. Ce a făcut soția lui Viorel Lis
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi