Papanașii ocupă locul 64 în clasamentul celor mai delicioase deseturi din lume, fiind apreciați cu 4,3 stele din 5, potrivit clasamaentului realizat de tasteatlas.com. Însă, puțini știu rețetele care i-au făcut pe aceștia celebri la nivel internațional.
Papanașii sunt un desert tradițional, care au forma unei gogoașe cu o mică bilă deasupra. Aceștia pot fi prăjiți sau fierți și se prepară dintr-un aluat ce conține brânză de vaci sau urdă, ouă și făină. Aceștia se servesc cu smântână, gem de fructe sau cu zahăr pudră. Totodată, papanașii fierți pot fi acoperiți cu pesmet și zahăr. Acest desert se găsește în majoritatea restaurantelor din România, dar pot fi preparați și acasă.
Citește și: Două deserturi românești, incluse în clasamentul celor mai delicioase deserturi din lume
Papanașii se află în topul deserturilor din România, dar nu numai. Dacă doriți să preparați o rețetă delicioasă de papanași prăjiți, iată ce trebuie să aveți la îndemână:
Mod de preparare: Se combină brânza cu ouăle, bicarbonatul, sarea și zahărul, după care se adaugă treptat făina. Se frământă aluatul până când devine omogen, apoi se împarte compoziția în porții egale, în funcție de dimensiunea dorită. Se formează bile pe care le găuriți în centru, iar deasupra se adaugă biluțe mai mici. Papanașii se prăjesc timp de 2-3 minute la foc mic, pe fiecare parte și se pot servi cu dulceață de mai multe tipuri și cu smântână.
Dacă sunteți un fan al papanașilor românești fierți, atunci trebuie să încercați următoarea rețetă. Sunt ușor de realizat și delicioși.
Ingrediente:
Mod de preparare: Pentru a pregăti amestecul avem nevoie de 150 de grame de pesmet, 50 de grame de unt și 30 de grame de zahăr, alături de 1/2 linguriță de scorțișoară. Papanașii se fierb în 1,5 litri de apă.
Se lansă brânza de vaci la scurs, se pune un vârf de sare peste ouă și se bat bine. Peste acestea se adaugă coaja de lămâie și vanilia, apoi brânza de vaci și grișul. Se amestecă și se împarte compoziția în două. O parte a rămas simplă, iar în cealaltă se adaugă magiunul de prune, pe care îl încorporăm în aluat. Se pune în tigaie untul, apoi pesmetul, zahrul și praful de scorțișoară și se amestecă continuu până se rumenește complet.
Cu ajutorul unei lingurițe, se ia compoziția de papanași din bol și se modelează biluțele de aluat, se pun la fiert până când papanașii au ieșit la suprafață. După ce au fiert, se scot din apă cu o sită și se lasă la scurs. Ulterior, aceștia se pun în tigaia cu pesmet rumenit, unde se tăvălesc bine.
Citește și: Papanași pufoși, rețeta lui Florin Dumitrescu. Toate gospodinele sunt curioase să afle trucurile bucătarului