Retrospectivă 2012: Preşedinţia semestrială a UE, o instituţie tot mai marginală

Preşedinţia semestrială a Uniunii Europene se dovedeşte a fi o sarcină tot mai ingrată şi marginală, în urma nominalizării unui preşedinte permament şi creşterii puterii zonei euro.
Romania TV
27 dec. 2012, 13:30
Retrospectivă 2012: Preşedinţia semestrială a UE, o instituţie tot mai marginală

Ciprul, care a asigurat presedintia semestriala în ultimele sase luni, va preda stafeta Irlandei la 1 ianuarie.

Presedintia semestriala avea initial obiectivul sa ofere fiecarui stat membru, pe rând, sansa sa prezideze dezbaterile europene, sa stabileasca prioritati si sa îi ofere vizibilitate, prin gazduirea în tara respectiva a summiturilor europene. Însa, de la sfârsitul lui 2004, summiturile au avut loc toate la Bruxelles, o concesie acordata belgienilor în cursul dificilelor negocieri privind Tratatul de la Nisa.

Dar „presedintia semestriala a UE a fost decapitata” în favoarea Tratatului de la Lisabona, la sfârsitul lui 2009, releva Yann-Sven Rittelmeyer, un cercetator la Institutul Francez de Relatii Internationale (IFRI). Tratatul a instaurat un presedinte permanent al Consiliului Uniunii Europene, însarcinat cu organizarea si buna desfasurare a summiturilor europene. Postul i-a fost încredintat belgianului Herman Van Rompuy.

„Presedintia semestriala se ocupa de toate pregatirile în cadrul grupurilor de lucru, dar imediat ce acest lucru devine serios si fierbinte, Van Rompuy este cel care rezolva acest lucru cu liderii europeni”, remarca un diplomat european.

În cadrul summiturilor, reprezentantii presedintiei semestriale au dreptul sa stea alaturi de Van Rompuy, „dar, în practica, numai patru-cinci lideri se exprima, în general cei mai importanti, ca Angela Merkel, François Hollande, Mario Monti sau David Cameron. Restul de 23 tac si spera ca acest lucru sa se termine în curând”, continua el.

Tratatul de la Lisabona a creat, de asemenea, postul de Înalt Reprezentant UE pentru Politica Externa. Actuala titulara, Lady Catherine Ashton, o britanica, prezideaza reuniunile ministrilor Afacerilor Externe si reprezinta diplomatia europeana atât în fata Parlamentului European (PE), cât si în afara UE.

Cum nu se poate multiplica, Ashton deleaga adesea anumite reuniuni presedintiei semestriale. „I se întânpla sa ceara câte unui ministru sa mearga la Bruxelles pentru vreo reuniune a Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul PE, doar pentru a vorbi aproximativ 25 de minute în fata deputatilor. Este umilitor”, comenteaza un diplomat.

Presedintia semestriala se ocupa de toate celelalte subiecte, ca economia sau finantele, afacerile interne si justitia, agricultura sau mediul.

Dar si aici rolul i-a fost slabit de reforma zonei euro si cresterea puterii, în cadrul UE, a Eurogrupului, releva Rittelmeyer. Accesul la presedintia semestriala a unor tari nemembre ale monedei unice, ca Ungaria sau Polonia, a accentuat aceasta marginalizare.

Desi presedintia semestriala reprezinta, în continuare, o raspundere grea, mai ales pentru tarile mici, acestea stiu sa îndeplineasca rolul de mediator impartial, subliniaza Yann-Sven Rittelmeyer.

Ciprul se poate mândri ca a pus capat unui conflict de aproximativ 30 de ani cu privire la brevetul european si a smuls un acord privind supervizarea bancara, în pofida esecului rasunator al negocierilor cu privire la buget pentru perioada 2014-2020.

Belgia, în perioada respectiva aflata în plina criza politica, a iesit destul de bine din aceasta situatie, în 2010, multumita experientei diplomatilor sai, subliniaza cercetatorul.

Chiar si slabita, statele nu vor vrea sa abandoneze vreodata presedintia semestriala, apreciaza un diplomat. Ea constituie „cel mai bun mijloc de a întelege raporturile de forta din culise” asupra marilor dosare europene, subliniaza el. O asemenea cunoastere devine, ulterior, „foarte utila pentru valorizarea intereselor sale nationale”.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'