Acesta a subliniat că autorii atacului „trebuie aduşi în faţa justiţiei”, menţionând că „Naţiunile Unite au furnizat părţilor în conflict localizarea exactă a centrului de detenţie” unde erau migranţii pentru a evita ca aceştia să fie luaţi drept ţintă.
Evenimentul „subliniază urgenţa de a le furniza adăposturi sigure tuturor refugiaţilor şi migranţilor până când cererile de azil ale acestora sunt acceptate sau până când aceştia sunt repatriaţi în siguranţă” în ţările de origine, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Potrivit Misiunii ONU în Libia, MANUL, bilanţul atacului de marţi seara de la Tajoura, în estul capitalei Tripoli, este de cel puţin 44 de migranţi ucişi şi peste 130 răniţi grav. Atacul nu a fost revendicat, însă guvernul de uniune naţională (GNA) a denunţat într-un comunicat o „crimă odioasă”, acuzând forţele rivale ale liderului autoritar mareşal Khalifa Haftar că a fost vorba de un atac premeditat.
Forţele pro-Haftar au lansat la începutul lunii aprilie o ofensivă pentru cucerirea Tripoli, unde se află sediul GNA al premierului Fayez al-Sarraj, recunoscut de comunitatea internaţională.
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se reuneşte miercuri de urgenţă cu privire la Libia, după ce 44 de migranţi au fost ucişi şi 130 răniţi în urma unui atac aerian cu o zi în urmă asupra centrului de adăpostire a migranţilor de lângă Tripoli, informează AFP, citând surse diplomatice.
Reuniunea se va desfăşura cu uşile închise şi a fost inclusă în program la iniţiativa statului Peru, care asigură preşedinţia în exerciţiu a Consiliului de Securitate în luna iulie, a precizat un diplomat.
După lansarea la începutul lunii aprilie a unei ofensive de către mareşalul Khalifa Haftar pentru cucerirea Tripoli, unde se află sediul Guvernului de Uniune Naţională (GNA) al premierului Fayez al-Sarraj, recunoscut de comunitatea internaţională, Consiliul de Securitate nu reuşeşte să se pună de acord asupra unei rezoluţii care să ceară încetarea focului.
Divergenţele comunităţii internaţionale cu privire la încetarea focului în Libia au fost criticate virulent în trecut de către emisarul ONU, Ghassan Salame.
Potrivit diplomaţilor, Statele Unite blochează în Consiliul de Securitate orice vot asupra unui proiect de rezoluţie britanic după apropierea lor în aprilie de mareşalul Haftar, materializată printr-un apel telefonic al preşedintelui american Donald Trump către omul forte din estul Libiei la mijlocul lunii aprilie.