Miniştrii de externe vor evalua chestiunile presante de pe scena internaţională, printre care şi situaţia din Venezuela. Vor schimba opinii în ce priveşte China şi stadiul relaţiilor blocului comunitar cu guvernul de la Beijing, acestea urmând să constituie baza discuţiilor pentru tema dedicată din cadrul Consiliului European din 21-22 martie 2019. Totodată, cu acest prilej vor fi discutate detaliile summit-ului Uniunea Europeană-China din 9 aprilie 2019 din Bruxelles. În decursul prânzului de lucru, miniştrii de externe vor avea discuţii cu Wang Yi, ministrul de externe chinez, potrivit https://www.consilium.europa.eu.
Totodată, în cadrul reuniunii vor fi discutate perspectivele politice pentru angajamentul Uniunii Europene cu Republica Moldova şi foaia de parcurs de după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.
Consiliul Afaceri Externe va evalua situaţia din Yemen, miniştrii de externe urmând să se concentreze asupra modalităţilor de sprijin a implementării Acordului Stockholm obţinut între reprezentanţii părţilor din acest stat sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite în decembrie 2018.
La precedenta reuniune a Consiliului Afaceri Externe din 18 februarie 2019 miniştrii de resort au purtat o discuţie amplă pe marginea situaţiei din Ucraina, pe tema procesului de reformă şi a situaţiei umanitare şi de securitate, în special în estul Ucrainei şi în zona Mării Azov. Consiliul a reiterat cu acest prilej sprijinul deplin faţă de independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. A fost discutată situaţia din Siria, fiind reiterat sprijinul deplin şi neîntrerupt al Uniunii Europene pentru eforturile depuse de trimisul special al ONU, Geir Pedersen şi pentru procesul de pace din Siria desfăşurat la Geneva sub egida ONU. Alte teme dezbătute au fost situaţiile din Venezuela şi din Cornul Africii.
Consiliul Afaceri Externe este responsabil pentru acţiunea externă a Uniunii Europene, care include politica externă, apărarea şi securitatea, comerţul, cooperarea în materie de dezvoltare şi sprijinul umanitar. Este compus din miniştrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene şi în funcţie de agenda discuţiilor, la reuniunile Consiliului mai participă şi miniştrii apărării, miniştrii dezvoltării şi miniştrii comerţului.
Reuniunile Consiliului sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă.
De obicei, Consiliul Afaceri Externe se reuneşte cel puţin o dată pe lună. Alături de Comisia Europeană şi cu sprijinul Înaltului reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, rolul principal al Consiliului este de a asigura unitatea, consistenţa şi eficienţa acţiunii externe a Uniunii Europene. Defineşte şi implementează politica de securitate şi externă a Uniunii Europene, în acord cu liniile directoare stabilite de Consiliul European. Atunci când este cazul, Consiliul poate lansa acţiuni ale UE de gestionare a crizelor, atât în plan civil cât şi militar. Poate adopta măsuri necesare pentru implementarea politicii de securitate şi externe a Uniunii Europene, inclusiv posibil sancţiuni.