Reuniune a Consiliului European: Migraţia şi politica externă a UE, principalele subiecte

Cele două zile ale reuniunii Consiliului European, programat marți și miercuri la Bruxelles, urmează să fie dominate de discuții privind decizia istorică a Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar, însă vor fi dezbătute și alte subiecte-cheie, precum migrația, referendumul olandez privind Ucraina, comerțul, politica externă a UE și piața unică, relatează DPA, citată de Agerpres.
Iulian Tudor
28 iun. 2016, 08:18
Reuniune a Consiliului European: Migraţia şi politica externă a UE, principalele subiecte

Migrația — După ce a reușit să reducă numărul migranților care foloseau așa-numita „rută a Balcanilor” cu ajutorul unui acord controversat încheiat în luna martie cu Turcia, Uniunea Europeană este supusă acum presiunilor pentru a găsi modalități concrete pentru diminuarea fluxului de migranți care traversează Marea Mediterană.

Numărul migranților care sosesc zilnic în Grecia din Turcia a scăzut în medie la mai puțin de 50 în luna mai, comparativ cu peste 2.000 în luna ianuarie. În aceeași perioadă, sosirile din Africa de Nord în Italia au crescut de aproape patru ori, de la 176 în ianuarie la 643 în ultima lună, informează Agerpres.

Liderii UE ar urma să aprobe recentele propuneri ale Comisiei Europene privind negocierea de acorduri cu țările de origine și de tranzit care prevăd oferirea de ajutoare și beneficii comerciale în schimbul luării înapoi a migranților prinși că intră ilegal în UE. Primele astfel de acorduri ar urma să fie încheiate până la „sfârșitul anului”, iar Comisia ar trebui să prezinte idei pentru un Plan de Investiții paralel în beneficiul țărilor vecine ale UE până în septembrie, conform proiectului de concluzii al Consiliului European consultat de DPA.

Referendumul olandez privind Ucraina — Premierul olandez Mark Rutte ar urma să facă mai multe propuneri pentru rezolvarea impasului privind acordul de asociere UE-Ucraina, care a intrat în vigoare în acest an, însă a fost respins în Olanda într-un referendum fără caracter obligatoriu.

Potrivit unui diplomat european, Mark Rutte le-ar putea cere celorlalți lideri ai UE să facă o declarație prin care să clarifice faptul că acordul nu aduce Ucraina mai aproape de aderarea la UE, principalul argument adus de campania „NU” în referendumul olandez.

Comerțul — Negocierile de liber schimb desfășurate de UE cu Statele Unite ale Americii și Canada se confruntă cu obstacole. Negocierile sunt criticate de opozanți de ambele părți ale Atlanticului și ar putea să fie nevoie de schimbări radicale în urma Brexitului.

Comisia Europeană, care conduce negocierile comerciale în numele celor 28 de state membre ale UE, urmează să le facă liderilor prezenți la summit o prezentare a progreselor înregistrate, însă este de așteptat ca discuții substanțiale să fie amânate pentru summitul UE din octombrie, au afirmat diplomați europeni.

Politica externă a UE — Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmează să participe la reuniunea Consiliului European alături de liderii UE, înaintea summitului NATO din luna iulie de la Varșovia, unde se așteaptă ca participanții să semneze un acord de cooperare UE-NATO, potrivit Agerpres.

Separat, șefa diplomației europene Federica Mogherini urmează să facă o scurtă prezentare a unui document care stabilește strategia politicii externe a blocului comunitar. De asemenea, concluziile summitului ar urma să reitereze disponibilitatea UE de a ajuta Libia.

Piața unică — Proiectul de concluzii al summitului prevede „progrese rapide” pentru eliminarea barierelor în sectorul comerțului digital.

Acțiunile promise includ: eliminarea tarifelor de roaming până în iunie 2017; acțiuni de reglementare pentru promovarea rețelelor mobile 5G și investiții în rețele noi de mare viteză; combaterea geo-blocării „nejustificată”, care limitează achizițiile on-line de la un stat UE la altul.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
O vedetă TV s-a făcut de râs în București. Momentul a fost filmat
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Data la care intră alocațiile elevilor în luna martie 2025: Banii sunt virați direct pe card
Cancan.ro
ZODIA care primește o sumă importantă de bani până pe 28 februarie 2025, potrivit astrologului Cristina Demetrescu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Copii rămași orfani din cauza unui teribilist de 19 ani, fiul unui afacerist influent. "Banii fac legea în ziua de azi"
Atac cibernetic masiv: Hackerii nord-coreeni au furat 1,5 miliarde de dolari de la Bybit
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! Românii cu MAȘINI SCUMPE, vizați direct
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar