La precedenta lor reuniune, din luna aprilie a acestui an, miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20 și-au exprimat un ușor optimism față de situația economiei mondiale, apreciind că ‘surprizele neplăcute s-au redus’. Cel mai probabil concluziile exprimate sâmbătă la finalul reuniunii de la Ankara vor fi diferite.
Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a avertizat deja că în 2015 ritmul de creștere al economiei mondiale va fi mai slab decât se preconiza anterior. În luna iulie a acestui an, FMI prognoza că în 2015 economia mondială va înregistra o creștere de 3,3%, ușor mai mică față de avansul de 3,4% înregistrat anul trecut.
De asemenea, la summitul de la Ankara, miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20 nu vor putea evita subiectul crizei refugiaților din Europa. Subiectul este unul important pentru Turcia, țară care a primit peste două milioane de refugiați din Siria în ultimii patru ani la un cost de peste 6,5 miliarde de dolari. ‘Credem că este de datoria noastră în calitate de țară care deține președinția G20 în 2015 să facem un apel către comunitatea internațională pentru a lua măsuri pentru demnitatea umană’, a declarat joi ministrul Muncii din Turcia, Ahmet Erdem.
Următoarea reuniune a miniștrilor de Finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din G20 va avea loc în 2016 în China și, potrivit zvonurilor, în 2017 în Germania.