Consiliului de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă pe tema Ucrainei, iar Barack Obama a convocat Consiliul de Securitate al SUA.
Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU a fost convocată la cererea Lituaniei, după ce guvernul de la Kiev a acuzat Moscova că a intervenit direct cu trupe alături de separatiştii din estul Ucrainei, care au lansat o contraofensivă majoră în urma căreia au recucerit până în prezent oraşul de frontieră Novoazovsk şi alte părţi din sud-estul Ucrainei.
Cât despre şedinţa Consiliului de Securitate Naţională al SUA, Casa Albă nu a oferit detalii, dar convocarea acesteia survine nu doar în contextul escaladării conflictului armat din Ucraina, ci şi într-un moment când Statele Unite examinează posibilitatea lansării unor raiduri aeriene în Siria împotriva poziţiilor jihadiştilor din gruparea Statul Islamic.
Ucraina denunţă la OSCE ”o invazie directă” de trupe ruse în estul ţării, a declarat ambasadorul Kievului, Igor Prokopciuk, după o reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, joi, la Viena, relatează AFP. ”Situaţia s-a agravat în mod semnificativ. Am înregistrat o invazie directă de forţe militare ruse în regiunile din estul Ucrainei”, a declarat diplomatul ucrainean, menţionând ”cucerirea de către trupele regulate ruse a oraşului Novoazovsk şi a multor altor oraşe din apropiere”.
Ucraina a cerut joi Uniunii Europene „ajutor militar de anvergură”, ca urmare a „invaziei ruse făţişe”, a anunţat ambasadorul Ucrainei pe lângă UE, Konstantin Eliseev, informează AFP.
„Cerem o sesiune extraordinară a Consiliului European la 30 august, pe marginea situaţiei din Ucraina. Ajunge atâta conivenţă (acord) şi temperare a agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar tehnic de anvergură”, a notat Eliseev pe pagina de Facebook a Ambasadei Ucrainei la UE.
Printr-o zonă de frontieră necontrolată de trupele ucrainene ‘au intrat coloane cu tehnică militară grea, o mare cantitate de arme şi trupe regulate ale Federaţiei Ruse’, a mai spus Poroşenko, amintind că aceste unităţi ruse au ajutat separatiştii să recucerească oraşul de frontieră Novoazovsk. ‘Fără nicio îndoială, situaţia este extrem de complicată. Dar este controlabilă, suficient de controlabilă cât să nu ne panicăm’, este de părere liderul ucrainean.
El consideră că succesul ofensivei armatei ucrainene împotriva separatiştilor din regiunile Doneţk şi Lugansk i-a determinat pe aceştia din urmă să ceară întăriri din Rusia.
Cu toate acestea, ‘suntem capabili să ne apărăm singuri’, deşi ‘avem într-adevăr nevoie de armament modern şi de tehnologie militară avansată’, a continuat Poroşenko.
Aceste acuzaţii ‘nu au nicio legătură cu realitatea’, a declarat un purtător de cuvânt, generalul Igor Konacenkov, agenţiei de presă ruse Interfax.
‘Am observat lansarea acestei poveşti informaţionale şi avem obligaţia să îi dezamăgim pe autorii de peste mări şi cei câţiva apologeţi ai lor din Rusia’, a adăugat oficialul ministerului de la Moscova.