Reuniune europeană de urgenţă privind migranţii

Ministrul italian de interne Matteo Salvini şi-a menţinut poziţia ostilă primirii de nave cu migranţi după o reuniune de urgenţă a unor miniştri de interne din state membre UE, desfăşurată miercuri seara la Helsinki şi consacrată stabilirii unui "mecanism de solidaritate" în cazul crizei migranţilor care traversează Mediterana, informează AFP.
Filip Stan
18 iul. 2019, 03:46
Reuniune europeană de urgenţă privind migranţii

Participanţii au dezbătut acest subiect în speranţa identificării unei soluţii care să pună capăt incertitudinii navigării ambarcaţiunilor a căror debarcare este interzisă, după ce acestea au salvat migranţi în Mediterana centrală.

La iniţiativa Franţei şi Germaniei, reuniunea şi-a propus să lanseze o coaliţie de state voluntare care să se angajeze să îşi repartizeze în mod sistematic migranţi salvaţi pe mare, fără să mai fie nevoie să se recurgă la negocieri dificile după fiecare operaţiune de salvare.

Într-o postare pe Twitter după cina de miercuri, ministrul italian de interne Matteo Salvini a scris următoarele: „Franţa şi Germania doresc în continuare ca Italia să se afle printre cele câteva state unde sosesc (migranţi), lucrăm pe o axă mediteraneană solidă care să schimbe regulile şi să pună capăt traficului de fiinţe umane”.

Anterior reuniunii, Salvini a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său maltez, Michael Farrugia. 
Absenţa unei „împărţiri a poverii” primirii migranţilor constitue unul din argumentele principale prin care Roma justifică închiderea porturilor sale pentru navele care salvează migranţi. Promiţând o distribuire încă de la început, scopul reuniunii viza eliminarea situaţiilor tensionate, în special în relaţia cu Italia, precum şi evitarea unei tragedii umanitară în această vară.

O reuniune oficială a miniştrilor de interne din statele membre UE este prevăzută să aibă loc joi, la Helsinki, dar Preşedinţia finlandez a UE, la iniţiativa Franţei şi a Germaniei, a propus miniştrilor interesaţi să se reunească începând de miercuri seara în cadrul unui dineu de lucru pentru a discuta despre situaţia debarcării migranţilor care traversează Marea Mediterană pentru a ajunge pe ţărmurile Europei.

Nu a fost făcută publică lista participanţilor, dar „şase sau şapte ţări” şi-au manifestat disponibilitatea de a face parte dintru-un grup de voluntari, în timp ce alte „trei sau patru” state continuă să ezite, conform informaţiilor furnizate de o sursă europeană.

Propunerea dezbătută miercuri seara la Helsinki vizează „crearea unui mecanism de solidaritate temporară mai previzibil şi mai eficient pentru a asigura debarcarea rapidă şi demnă a migranţilor salvaţi de nave particulare în portul sigur cel mai apropiat”, conform unui proiect de document la care AFP a avut acces.

Mecanismul propus, care ar urma să funcţioneze până în octombrie 2019, prevede repartizarea „cât mai rapid posibil” a persoanelor care solicită azil în ţările care fac parte din „coaliţia voluntarilor”.

Două condiţii sunt necesare pentru concretizarea acestui mecanism de solidaritate: întrunirea unui număr suficient de ţări voluntare şi obţinerea acordului de a deschide porturile din partea Italiei şi a Maltei.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Dispar 3 bănci din România în 2025. Zeci de mii de oameni trebuie să se reorienteze
Capital.ro
Călin Georgescu a primit hotărârea de urgență. Decizia Instanței Supreme a venit azi, 10 ianuarie
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Bombă în showbiz. Monica Gabor a născut în secret. Reacția lui Irinel Columbeanu
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Consulatul României la Los Angeles evacuat din cauza incendiilor
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”