Întrebat despre aderarea Ucrainei la NATO, Stoltenberg a declarat că, înainte de o astfel de decizie, trebuie „să ne asigurăm că Ucraina există”.
„Cea mai imediată şi urgentă sarcină este să ne asigurăm că Ucraina câştigă ca o naţiune independentă şi democratică în Europa şi pentru asta trebuie să mobilizăm cât mai mult posibil când vine vorba de sprijinul militar, economic, financiar. Dacă Ucraina nu câştigă ca un stat independent şi suveran, atunci calitatea de membru nu este deloc pe masă, pentru că nu mai avem membru candidat astfel. Atunci când vă gândiţi la Ucraina să devină membru, condiţia este ca ea să câştige şi noi ajutăm Ucraina să facă acest lucru în acest moment”, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Stoltenberg: Aliații NATO vor crește sprijinul pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova
Aliații NATO sunt „angajaţi să crească sprijinul pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova”, parteneri „afectaţi de presiunea rusă”, a spus Jens Stoltenberg, în cadrul reuniunii de la București.
„NATO şi aliaţii NATO oferă de mulţi ani sprijin pentru cei trei parteneri, inclusiv prin dezvoltarea de capacităţi, reforme şi instruire pentru întărirea instituţiilor lor de apărare şi de securitate”, a spus Jens Stoltenberg, în ziua a doua zi a reuniunii NATO de la București.
„Astăzi, aceşti parteneri sunt afectaţi de presiunea rusă. Aliaţii NATO angajaţi să crească sprijinul pentru ei. Această întâlnire este o oportunitate de a discuta unele dintre îngrijorările noastre comune de securitate, în special în regiunea de importanţă strategică a Mării Negre şi a Balcanilor de Vest”, a spus Stoltenberg.
Întâlnirea de la Bucureşti arată „cooperarea puternică şi tot mai mare dintre NATO şi cele trei ţări în aceste vremuri provocatoare”, a mai spus șeful NATO.
Știre inițială
Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre NATO continuă miercuri, la Bucureşti.
Este cea de-a doua zi a reuniunii NATO, în care se va desfășura o nouă sesiune a Consiliului Nord-Atlantic cu Finlanda şi Suedia, ţări invitate să adere la organizaţie, după care va avea loc o sesiune în care se vor alătura discuţiilor şi şefii diplomaţiilor din Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va susține la final și o conferință de presă.
În Declaraţia comună a miniştrilor de Externe din ţările membre NATO, semnată la Bucureşti, şefii diplomaţiilor din Alianţă subliniază că Rusia este exclusiv responsabilă pentru războiul din Ucraina. Ei arată că agresiunea rusă „a afectat aprovizionarea cu alimente din lumea întreagă şi a pus în pericol ţările şi popoarele cele mai vulnerabile”. De asemenea, miniştrii de Externe vorbesc despre atitudinea „crudă” a Rusiei în Ucraina, cu deportări forţate, tortură şi „comportament barbar” faţă de femei şi copii.
Miniştrii Afacerilor Externe au salutat, în Declaraţia comună, prezenţa şefului diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, la Bucureşti, în prima zi a Ministerialei NATO, se angajează să nu recunoască aşa-zisele teritorii anexate de către Federaţia Rusă şi să continue să sprijine Ucraina.
Jens Stoltenberg, aflat marți, în vizită la București, a vorbit despre războiul din Ucraina. Oficialul NATO a declarat că aliații trebuie să sprijine mai mult statul lui Volodimir Zelenski.
De asemenea, secretarul general a mai precizat că „Vladimir Putin eșuează lamentabil” în războiul din Ucraina. În plus, Stoltenberg a mai precizat că „Rusia rămâne fără muniție”, motiv pentru care a decis să apeleze la Iran. Totodată, liderul NATO a mai avertizat că niciun stat din lume nu ar trebui să sprijine demersul Federației Ruse.
„Această întâlnire importantă vine la momentul potrivit, vine în momentul în care s-a petrecut invazia brutală a rușilor în Ucraina, iar acum se răspunde cu și mai multă brutalitate, sunt supuse atacului infrastructurile de gaz, de electricitate, infrastructura de apă.
Tocmai de aceea trebuie să sprijinim Ucraina. După cum am constatat, președintele Putin vrea să folosească iarna ca pe o armă de război, provocând multe suferințe asupra ucrainenilor.
Aliații NATO oferă Ucrainei un sprijin așa cum nu au oferit niciodată și vor continua să facă asta. Îi ajutăm, de asemenea, pe ucraineni să își reconstruiască infrastructura pentru gaz și pentru electricitate și vom continua să le oferim sisteme de apărare anti-aeriană.
Ne vom întâlni și cu ministrul Apărării, cu ministrul de Externe al Ucrainei, domnul Kuleba, în această seară, iar mâine cu miniștrii de Externe ai partenerilor noștri apropiați din Georgia, Moldova și Bosnia Herțegovina, pentru a ne afirma sprijinul față de ei.
De asemenea, vom discuta despre felul în care rezistă infrastructura critică, relația cu China, elemente de siguranță și valorile cele mai importante aflate la baza economiei. Asta înseamnă că va fi o întâlnire substanțială, pentru care vreau să le mulțumesc gazdelor noastre din România”, a declarat oficialul NATO.